Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Εφαρμόστε τη φόρμουλα Kissinger για τη Μέση Ανατολή για να τερματίσετε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

ΗΠΑ: «Εφαρμόστε τη φόρμουλα Kissinger για τη Μέση Ανατολή για να τερματίσετε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»
Πολιτική απογοήτευση στη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα

Ένας πρώην διπλωμάτης και συγγραφέας στις ΗΠΑ πρότεινε την εφαρμογή της τακτικής και της φόρμουλας που χρησιμοποίησε ο τότε υπουργός Εξωτερικών και επίσης σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Kissinger στη Μέση Ανατολή τη δεκαετία του 1970 για να τερματίσει ο τρέχοντας πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ο Martin Indyk, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ και ειδικός απεσταλμένος για τις ισραηλοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις το 2013, το βιβλίο του οποίου πρόσφατα κυκλοφόρησε, Master of the Game: Henry Kissinger and the Art of Middle East Diplomacy, περιέχει μια ιστορία των διπλωματικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος είχε προτείνει να επιτραπεί στους Ρώσους να ελέγχουν την ανατολική περιοχή του Donbass, ενώ ταυτόχρονα αν ξεκινήσει ένας τεράστιος δυτικός στρατιωτικός ανεφοδιασμός στην Ουκρανία για να εξοπλίσει την υπόλοιπη χώρα, θα αναγκάσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση η παρούσα κατάσταση.

Η πρόταση Lavrov 

Αυτή η πρόταση έρχεται καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov είπε πρόσφατα ότι οι στόχοι της Μόσχας για εδαφικό έλεγχο έχουν μετατοπιστεί πέρα ​​από το Ντονμπάς για να συμπεριλάβουν τις νότιες περιοχές Kherson και Zaporizhzhia «και πολλές άλλες περιοχές».
Σε μια πρόσφατη συνομιλία μέσω βίντεο με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας Shivshankar Menon, ο Indyk έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή τη δεκαετία του '70.
Είπε ότι ο Kissinger στον Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο του 1973 επέβαλε την ειρήνη εκτοξεύοντας τεράστιες στρατιωτικές προμήθειες στο Ισραήλ, αλλά μόνο αφού η Αίγυπτος είχε περάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και είχε ανακτήσει τη χερσόνησο του Σινά.
«Ο μαζικός ανεφοδιασμός στο Ισραήλ βοήθησε το εβραϊκό κράτος να αλλάξει το κλίμα και να ξεκινήσει μια αντεπίθεση ασκώντας πίεση στην Αίγυπτο ώστε να αποδεχθούν την κατάπαυση του πυρός», είπε, προσθέτοντας ότι η φόρμουλα του Kissinger του 1973 θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ουκρανία- πόλεμος της Ρωσίας.
Ο πόλεμος διέλυσε επίσης την εικόνα του αήττητου που είχαν πλέκει γύρω τους οι Ισραηλινοί πολιτικοί μετά τον πόλεμο του 1967.
«Αυτή η υπόθεση μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτυχθεί στο νότο και να δημιουργήσει συνθήκες ώστε η Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Η Ρωσία θα καταλάβει εδάφη που έχει (ήδη) καταλάβει.
Αλλά θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις που μπορεί να χρειαστούν χρόνο όπως στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Indyk.

Πολιτική απογοήτευση στη Μέση Ανατολή

Πάνω από 20 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για τελευταία φορά σε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο Indyk, ο οποίος ενήργησε ως ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή το 2013, είπε ότι υπήρξαν πολιτικές απογοητεύσεις και απογοητεύσεις στην περιοχή.
Το βιβλίο βασίζεται σε εκτενείς συνεντεύξεις με τον Kissinger και πρόσφατα διαθέσιμα έγγραφα από αρχεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ, εκτός από τις διπλωματικές εμπειρίες και τις αλληλεπιδράσεις του ίδιου του Indyk με τους κύριους παίκτες.
Ο συγγραφέας είπε ότι οι προσπάθειες του Kissinger παρήγαγαν δύο έγγραφα, τα οποία συνήφθησαν από τον Πρόεδρο Tzim Carter, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του Kissinger.
Ο Indyk είπε ότι ο γερμανικής καταγωγής Kissinger ήταν επίσης υπεύθυνος για τη συμφωνία αποδέσμευσης Ισραήλ-Συρίας του 1974 που εξακολουθεί να ισχύει παρά τη σύγκρουση στην περιοχή.
Επικαλούμενος την προσέγγιση του Kissinger, ο συγγραφέας είπε ότι διαπίστωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ενδιαφερόταν στην πραγματικότητα να σταθεροποιήσει την κατάσταση παρά να φέρει διαρκή ειρήνη.
Σύμφωνα με το νέο σύνολο εγγράφων, ενώ ο Πρόεδρος Saadat και ο Σύρος ομόλογός του Hafez al-Assad μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Yitzhak Rabin ήταν έτοιμοι να σφυρηλατήσουν την ειρήνη και να κάνουν μεγάλα βήματα, ο Kissinger τους απέτρεψε να το κάνουν και αντ' αυτού τους προέτρεψε να κάνουν σταδιακά βήματα. .
«Ο Kissinger δεν προσπαθούσε να φέρει ειρήνη, αλλά να εγκαθιδρύσει μια τάξη στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την ειρηνευτική διαδικασία ως μηχανισμό για να το κάνει.
Ο Kissinger θα έλεγε στα δύο μέρη:
«Είναι πολύ φιλόδοξο, είναι πολύ επικίνδυνο και επικίνδυνο και η περιοχή δεν είναι έτοιμη για ένα μεγάλο βήμα», πρόσθεσε.
Ήθελε να αφήσει χρόνο για να θεραπεύσει και να εξαντλήσει τους παίκτες ώστε να συμφωνήσουν να τερματίσουν τη σύγκρουση.
Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Kissinger υποστήριξε το έδαφος για την ειρήνη, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπου το Ισραήλ υποτίθεται ότι θα παραδώσει εδάφη στους Παλαιστίνιους που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για την ασφάλεια.
«Αλλά δεν είχε κανένα επείγον και ήθελε να δώσει χρόνο στο Ισραήλ να δυναμώσει, να μειώσει την απομόνωση (του) και να εξαντλήσει τις αραβικές χώρες, ώστε να εγκαταλείψουν την επιθυμία τους να καταστρέψουν το Ισραήλ. Ήθελε το Ισραήλ να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να κάνει επαρκείς εδαφικές παραχωρήσεις για να τερματίσει τη σύγκρουση», ανέφερε το βιβλίο των 670 σελίδων.
bbbbb.png

Χαμένες ευκαιρίες

Ενώ συμφωνούσε ότι ο Kissinger έχασε ευκαιρίες, ο συγγραφέας είπε ότι η σταδιακή, βήμα προς βήμα προσέγγισή του για την επίλυση βαθύτερων συγκρούσεων σε προβληματικές περιοχές έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τη βιασύνη για λύσεις.
Αναφερόμενος στη σκληρή ώθηση του Προέδρου Obama για ειρήνη, είπε ότι σύντομα έδωσε τη θέση του στον κυνισμό και το 2014, η Επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 2.100 Παλαιστινίων στη Γάζα.
Το βιβλίο επικεντρώθηκε επίσης σε μια ενδιαφέρουσα αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Nixon και του Kissinger.
Λόγω των εβραϊκών ριζών του Kissinger, ο Νίξον ήθελε να φύγει από τη Μέση Ανατολή και έτσι παρέδωσε την περιοχή στον Υπουργό Εξωτερικών Roggers, όταν ο Kissinger ήταν ακόμη σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.
Αλλά στην προηγούμενη θέση του, ο Kissinger συνέχισε να εργάζεται στη Μέση Ανατολή πίσω από την πλάτη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Όταν συνάντησε την NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) του Saadat το 1972, 10 μήνες πριν από τον πόλεμο, το έκανε σε ένα ασφαλές σπίτι της CIA στα περίχωρα της Νέας Υόρκης. Δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συνάντηση. Δούλευε πίσω από την πλάτη του Roggers.
Στο τέλος, ο Nixon ο οποίος ήταν καχύποπτος για τη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον υποστήριξε καθώς είχε ένα ανώτερο στρατηγικό επιχείρημα που απηχούσε την αίσθηση στρατηγικής του προέδρου», αποκάλυψε το βιβλίο.

«Μεγάλο λάθος αγνοώντας το Παλαιστινιακό ζήτημα»

Ο Indyk είπε ότι ένας σημαντικός λόγος για την αποτυχία των ΗΠΑ στην περιοχή είναι ότι εκείνοι που ήρθαν μετά τον Kissinger υπερέβαλαν την προσπάθεια να επιτύχουν την ειρήνη.
«Η αποτυχία να γίνει η Μέση Ανατολή δημοκρατική μείωσε την επιρροή των ΗΠΑ και άνοιξε τις πύλες της Βαβυλώνας στην ιρανική επιρροή
. Η εικόνα της χώρας έχει αμαυρωθεί λόγω αστοχιών.
Η πρόκληση των ΗΠΑ είναι πώς να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή εστιάζοντας παράλληλα σε άλλες περιοχές στην Ασία και την Ευρώπη», είπε ο συγγραφέας.
Ένα άλλο μεγάλο λάθος, είπε, ήταν η αγνόηση του παλαιστινιακού ζητήματος, το οποίο με τα χρόνια έχει παραγκωνιστεί.
«Ο Kissinger πίστευε ότι αν αγνοήσεις το πρόβλημα, ιδιαίτερα αυτό, τελικά θα ανατιναχτεί στο πρόσωπό σου.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η σταθερότητα και η τάξη για να ξεκινήσει μια σταδιακή διαδικασία, βήμα προς βήμα προσέγγιση, αλλά παρόλα αυτά έχει μια εδαφική συνιστώσα για την αντιμετώπιση του παλαιστινιακού ζητήματος», είπε ο Indyk, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν το Ισραήλ παραχωρούσε μια μικρή έκταση εδάφους , θα οδηγούσε σε ένα σημείο όπου το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης