Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα κλιματιστικά επενδύει ο Bill Gates, με στόχο να σταματήσει την κλιματική κρίση

Στα κλιματιστικά επενδύει ο Bill Gates, με στόχο να σταματήσει την κλιματική κρίση

Ο κλιματισμός ευθύνεται για σχεδόν το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

 

Ο κλιματισμός έχει τη δυνατότητα να κρατά τους ανθρώπους δροσερούς, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να κάνει τον πλανήτη πιο ζεστό.
Ταυτόχρονα, η συμβατική τεχνολογία κλιματισμού χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια, που σημαίνει ότι συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή — και θα έχει μεγαλύτερη επίδραση, καθώς περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται κλιματιστικά ακόμα και για να επιβιώσουν.
Επί του παρόντος, ο κλιματισμός ευθύνεται για σχεδόν το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με ανάλυση επιστημόνων από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και το Ερευνητικό Κέντρο Palo Alto της Xerox που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.
Αυτές οι εκπομπές αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγκαθιστούν κλιματιστικά, ειδικά στην Ινδία, την Κίνα και την Ινδονησία, σύμφωνα με κοινή δήλωση της NREL και της Xerox PARC.
«Είναι καλό και κακό», δήλωσε ο Jason Woods, ανώτερος ερευνητής μηχανικός της NREL και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης, σε μια δήλωση σχετικά με την έρευνα.
«Είναι καλό που περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη τεχνολογία, αλλά σημαίνει επίσης ότι χρησιμοποιείται πολύ περισσότερη ενέργεια και αυξάνονται οι εκπομπές άνθρακα».

Τα προβλήματα της τεχνολογίας των κλιματιστικών

Η συμβατική τεχνολογία κλιματιστικών χρησιμοποιεί έναν κύκλο συμπίεσης ατμού για την ψύξη του αέρα.
Σε αυτό το σύστημα, το ψυκτικό μέσο χρησιμοποιείται για την ψύξη.
Οι χλωροφθοράνθρακες και οι υδροχλωροφθοράνθρακες αποτελούσαν μέρος των πιο κοινών ψυκτικών ουσιών στα κλιματιστικά, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος και καταργούνται σταδιακά.
Υπάρχουν μερικές δεκάδες εναλλακτικές λύσεις που δεν βλάπτουν το στρώμα του όζοντος, αλλά εξακολουθούν να έχουν υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Επιπλέον, πολλή ενέργεια σε ένα συμβατικό κλιματιστικό χρησιμοποιείται για την υπερβολική ψύξη του αέρα, ώστε να είναι λιγότερο υγρός και πιο άνετος.
Από τους 1.950 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται κάθε χρόνο από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του κλιματισμού, 531 εκατομμύρια από αυτούς τους τόνους προορίζονται για την ψύξη του αέρα και 599 εκατομμύρια τόνους για την αφαίρεση της υγρασίας, σύμφωνα με την έρευνα NREL και Xerox PARC.
Επιπλέον 820 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από τη διαρροή ψυκτικών μέσων και από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την κατασκευή και τη μεταφορά των κλιματιστικών μονάδων.
«Έχουμε ήδη κάνει την υπάρχουσα τεχνολογία σχεδόν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική», είπε ο Woods.
«Για να επιτύχουμε μια μετασχηματιστική αλλαγή στην αποτελεσματικότητα, πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις χωρίς τους περιορισμούς της υπάρχουσας».
Αυτός είναι ο στόχος της Blue Frontier.
Μιας startup εργάζεται σε τεχνολογία που θα κάνει τον κλιματισμό πιο αποτελεσματικό με λιγότερα επιβλαβή περιβαλλοντικά υποπροϊόντα και μόλις κέρδισε έναν γύρο χρηαμτοδότησης 20 εκατομμυρίων δολαρίων υπό την ηγεσία του επενδυτικού ταμείου Bill Gates, Breakthrough Energy Ventures.

Ξεκίνησε με τον άνθρακα

Το Blue Frontier χρησιμοποιεί το ένα τρίτο έως το ένα πέμπτο της ποσότητας ψυκτικών που θα απαιτούνταν για ένα συμβατικό σύστημα και επειδή η κατασκευή του μηχανήματος είναι διαφορετική από ένα συμβατικό κλιματιστικό, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ψυκτικό με χαμηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι μια μείωση 85% έως 87% στη συμβολή του συστήματός μας στην υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Betts.
Η τεχνολογία ανακαλύφθηκε στην πραγματικότητα στις προσπάθειες να σκοτωθεί ο αερομεταφερόμενος άνθρακας, ο οποίος είναι ένα πιθανό όπλο βιοτρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Betts.
Βασίζεται σε υγρά αποξηραντικά, τα οποία είναι χημικά με χαμηλότερο επίπεδο πίεσης ατμών από το νερό.
Όταν περνάει υγρός αέρας πάνω από αυτό το υγρό αποξηραντικό, το νερό τραβιέται προς τα έξω, αφυγραίνοντας τον αέρα.
«Τα υγρά αποξηραντικά είναι εξαιρετικά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα.
Έτσι η επαφή του άνθρακα με το υγρό ξηραντικό θα τον σκότωνε.
Αυτή η αρχική έρευνα οδήγησε σε καινοτομίες και ανακαλύψεις που αποτελούν τη βάση της τεχνολογίας της Blue Frontier», δήλωσε ο Betts στο CNBC.
«Στην πραγματικότητα, ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας κλιματισμού Blue Frontier θα ήταν η γενική βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και ένα πιο υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον».
Ορισμένο ψυκτικό μέσο χρησιμοποιείται στο σύστημα Blue Frontier αλλά δεν χρησιμοποιείται για την ψύξη, χρησιμοποιείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας που ρυθμίζει τη συγκέντρωση αλατιού του ξηραντικού.
«Έτσι, ο εξοπλισμός μεταφοράς ψυκτικού δεν συναντά ποτέ τον αέρα που εισέρχεται στο κτίριο ή στο εσωτερικό του κτιρίου», είπε ο Betts.
«Αυτό μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα να χρησιμοποιούμε άμεσα διαθέσιμα ψυκτικά που είναι ήπια εύφλεκτα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων στο κτίριο».

Κλιματιστικά που αποθηκεύουν ενέργεια επίσης

Το υγρό αποξηραντικό που χρησιμοποιεί η Blue Frontier μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στο μηχάνημα κλιματισμού σε μια μικρή πλαστική δεξαμενή, αποθηκεύοντας ουσιαστικά την ικανότητα ψύξης που θα χρησιμοποιηθεί όταν είναι περισσότερο απαραίτητο.
Αυτό είναι κρίσιμο για ένα δίκτυο απανθρακοποίησης που θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, που είναι και οι δύο διακοπτόμενες πηγές ενέργειας.
«Η αποθήκευση μας επιτρέπει επίσης να καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι άφθονες και όταν η συμφόρηση του ηλεκτρικού δικτύου είναι χαμηλή.
Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια κατά τις περιόδους αιχμής ζήτησης που τροφοδοτούνται από μονάδες αιχμής ορυκτών καυσίμων», εξήγησε ο Betts.
«Η ζήτηση αιχμής για το καλοκαίρι δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα γιατί προκαλεί φθορές, αυξάνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Είναι επίσης αιτία δασικών πυρκαγιών.
Όταν όλοι καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τον κλιματισμό τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου, η μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που ρέει μέσω των γραμμών μεταφοράς και διανομής τους θερμαίνει και τους κάνει να πέφτουν», είπε ο Betts.
«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τη βλάστηση, προκαλώντας δασικές πυρκαγιές».
Για την VoLo Earth Ventures, ένας άλλος επενδυτής στον γύρο ανακοίνωσε, ότι η χωρητικότητα αποθήκευσης είναι επίσης ένας βασικός λόγος για τον οποίο η λύση της Blue Frontier είναι ελκυστική.
«Η τεχνολογία του Blue Frontier αλλάζει το παιχνίδι τόσο για την απανθρακοποίηση ψύξης όσο και για την αποδοτικότητα του δικτύου», δήλωσε ο Kareem Dabbagh, συνιδρυτής της VoLo Earth Ventures.
«Η διασταύρωση της νέας τεχνολογίας ψύξης και της αποθήκευσης ενέργειας δίνει νέες ευκαιρίες για την κάλυψη μεγάλων απογευματινών αιχμών ζήτησης ψύξης, εξοικονομώντας χρήματα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας».

Μαθαίνοντας από λάθη του παρελθόντος

Πριν λανσάρει το Blue Frontier, η Betts λάνσαρε μια άλλη start-up κλιματιστικών, την Be Power Tech, η οποία στόχευε στην εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας που ήταν τόσο κλιματιστικό όσο και πηγή ενέργειας.
Η εκκίνηση απέτυχε και η Betts έμαθε ότι η οικοδόμηση μιας εταιρείας σε δύο τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί είναι λάθος.
«Έκανα το βασικό λάθος των startups της τεχνολογίας που είναι ότι έβαλα δύο εντελώς νέες τεχνολογίες εξαρτώμενες η μία από την άλλη και τις συγχώνευσα», είπε ο Betts στο CNBC.
«Οπότε, διπλάσιος κίνδυνος, διπλάσιος των χρημάτων που απαιτούνται.
Και έτσι αυτή η εταιρεία δεν τα πήγε τόσο καλά».
Έμαθε όμως πολλά για το λανσάρισμα ενός προϊόντος σε μια αγορά που θα υιοθετηθεί και θα χρησιμοποιηθεί.
«Η επίγνωση ήταν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι που δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το κλιματιστικό στο κτίριο», είπε ο Betts.
«Για τον εγκαταστάτη, και για τον κατασκευαστή ή για τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, θα πρέπει απλώς να είναι ένα αντικαταστατικό ή συμβατικό κλιματιστικό με το δικό μας».
Αυτό λοιπόν προσπαθούν να κάνουν ο Betts και η ομάδα του.
Παίρνουν την τεχνολογία, η οποία έχει αποδειχθεί σε πρωτότυπα που έχουν δοκιμαστεί στο Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge, και την κλιμακώνουν πρώτα για εμπορικά κτίρια.
Ορισμένες δοκιμαστικές μονάδες θα εγκατασταθούν σε κτίρια το 2022 και ένας άλλος γύρος προεμπορικών μονάδων αναμένεται να μπει σε κτίρια το 2023 και στη συνέχεια το πρώτο εμπορικό προϊόν για εμπορικά κτίρια θα είναι διαθέσιμο το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης