Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Αισιόδοξη η Κομισιόν για την κρίση με το φυσικό αέριο – Θα τον βγάλουμε τον χειμώνα

DW: Αισιόδοξη η Κομισιόν για την κρίση με το φυσικό αέριο – Θα τον βγάλουμε τον χειμώνα
Τα νοικοκυριά δεν θα παγώσουν τον χειμώνα ότι και να γίνει είπε η Ευρωπαία Επίτροπος
Σχετικά Άρθρα

Την αισιοδοξία της ότι δεν θα ξεσπάσει ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, εφόσον ληφθούν από τώρα προληπτικά μέτρα, εκφράζει η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson στην Deutsche Welle.
Όπως λέει η Ευρώπη είναι θωρακισμένη απέναντι στην επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση.
«Σίγουρα θα επιβιώσουμε τον χειμώνα.
Ήδη από τις αρχές της χρονιάς έχουμε αρχίσει τις απαραίτητες προετοιμασίες.
Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος και μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα ανά πάσα στιγμή.
Αλλά είμαστε προετοιμασμένοι.
Ξέρουμε ότι με τη βοήθεια αξιόπιστων προμηθευτών και με τις αποθήκες φυσικού αερίου να γεμίζουν, μπορούμε να βγάλουμε τον χειμώνα με ασφάλεια, χωρίς να καταφύγουμε σε μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης» τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Εξοικονόμηση τώρα

Αναφερόμενη στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ η κα.Simson παραδέχεται ότι η συμφωνία σε μία κοινή ευρωπαϊκή γραμμή δεν ήταν εύκολη.
Όπως επισημαίνει, μάλλον δεν περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό καθώς τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και διαφορετικές ανάγκες.
«Τελικά επήλθε συμφωνία.
Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να αρχίσουμε αμέσως την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα προληπτικά μέτρα θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε τον χειμώνα με μικρότερη οικονομική απώλεια και με λιγότερο οδυνηρές συνέπειες για τη βιομηχανία μας από εκείνες που θα είχαμε εάν δεν κάναμε τίποτα τώρα και ξαφνικά τον χειμώνα η Ρωσία αποφάσιζε να κόψει το φυσικό αέριο.
Δεν περιμένουμε λοιπόν τα επόμενα βήματα των άλλων, προχωρούμε μόνοι μας στην απαραίτητη προετοιμασία» τόνισε η Simson.

Οι κυρώσεις αποδεικνύουν την αλληλεγγύη εντός ΕΕ

Ερωτηθείσα για το εάν λόγω της ενεργειακής κρίσης η ΕΕ είναι διχασμένη η Επίτροπος υποστηρίζει ότι «η καλύτερη απόδειξη για το πνεύμα αλληλεγγύης που επικρατεί είναι τα επτά πακέτα κυρώσεων που ομόφωνα έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και καλύπτουν διάφορους τομείς της παραγωγής ενέργειας».
«Έχουμε ήδη ένα αξιόπιστο δίκτυο εναλλακτικών οδών για το φυσικό αέριο και εκεί βλέπουμε ότι τα κράτη-μέλη υποστηρίζουν γειτονικές χώρες.
Τώρα συντονίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς εισάγουμε πλέον ποσότητες-ρεκόρ από άλλους προμηθευτές, εκτός της Ρωσίας...» επισήμανε η Simson, αναφέροντας ότι οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, σε μία προσπάθεια αναπλήρωσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Τι σημαίνει για τα νοικοκυριά

Το ερώτημα είναι, κατά τη Deutsche Welle, τι σημαίνουν όλα αυτά για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη.
Θα κληθούν να πληρώσουν εκείνα το τίμημα των γεωπολιτικών εξελίξεων;
«Τα νοικοκυριά θεωρούνται προστατευόμενοι καταναλωτές, είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό.
Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο που θα χάσουμε κάποια φορτία LNG στον διεθνή ανταγωνισμό και θα έχουμε πολύ σκληρό χειμώνα με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, θα προστατεύσουμε τα νοικοκυριά.
Τα σπίτια μας θα έχουν θέρμανση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε, κατεβάζοντας λίγο τον θερμοστάτη, για παράδειγμα.
Είναι και αυτό μία πράξη αλληλεγγύης» είπε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Εθνική επιλογή η πυρηνική ενέργεια

Στον απόηχο της συζήτησης για εξοικονόμηση καυσίμων, το λόμπι της πυρηνικής ενέργειας επιστρέφει. Ήδη η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει την ατομική ενέργεια στις «οικολογικές μορφές ενέργειας» για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, μέχρι να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.
Σήμερα πολλοί - μεταξύ αυτών και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Kristian Lindner προτείνουν την επαναλειτουργία πυρηνικών εργοστασίων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του χειμώνα.
Απαντώντας στο ερώτημα για επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας η Επίτροπος υποστήριξε ότι «με βάση τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να διαλέξουν το ενεργειακό μείγμα που επιθυμούν».
«Κάποια προτιμούν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους με τη βοήθεια της πυρηνικής ενέργειας, υπάρχουν και πέντε κράτη-μέλη που ακόμη εισάγουν πυρηνικά καύσιμα από τη Ρωσία.
Βοηθούμε αυτά τα κράτη-μέλη, ώστε να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές αυτές, το συντομότερο δυνατόν» τόνισε η Simson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης