Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα οι ΗΠΑ με Ρωσία – Γερουσιαστές ζητούν να μπει στη λίστα των κρατών που χορηγούν την τρομοκρατία

Στα άκρα οι ΗΠΑ με Ρωσία – Γερουσιαστές ζητούν να μπει στη λίστα των κρατών που χορηγούν την τρομοκρατία
Αποστάσεις κρατά ο υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken
Σχετικά Άρθρα

Πρόταση να ενταχθεί η Ρωσία στη λίστα των κρατών που χορηγούν την τρομοκρατία αναμένεται να υποβάλλουν στο State Department και στον υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken γερουσιαστές των ΗΠΑ (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι), κίνηση που εφόσον υιοθετηθεί θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι διαφορετική από την ομόφωνη έγκριση της Γερουσίας την περασμένη Τετάρτη 27/7 σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ορίζει τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας για τις ενέργειες της σε Ουκρανία, Τσετσενία, Γεωργία και Συρία που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία χιλιάδων αθώων αντρών, γυναικών και παιδιών.
Η νομοθετική αυτή πρόταση των Αμερικάνων γερουσιαστών θα υποβληθεί στη Γερουσία, έτσι ώστε το αμερικανικό Κογκρέσο να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να ενταχθεί η Ρωσία στον κατάλογο των κρατών – χορηγών της τρομοκρατίας.
«Από την ημερομηνία έγκρισης αυτού του νόμου, η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να χαρακτηριστεί ως χώρα της οποίας η κυβέρνηση έχει αναγνωριστεί ότι έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας», αναφέρει το κείμενο του εγγράφου.
Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί και από τα δύο σώματα, θα πάει για την τελική έγκριση στον πρόεδρο Joe Biden.

Αποστάσεις Blinken

Σύμφωνα με έναν εκ των συντακτών αυτής της πρότασης, τον Δημοκρατικό, Tom Malinowski, η καλύτερη επιλογή θα ήταν το ίδιο το State Department να αναγνωρίσει τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας. Ωστόσο, όπως είπε, εάν αυτό δεν γίνει, τότε τίποτα δεν εμποδίζει το Κογκρέσο από το να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken κρατά αποστάσεις από αυτήν την πρωτοβουλία των γερουσιαστών, επισημαίνοντας πως δεν βλέπει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα από τη συμπερίληψη της Ρωσίας στη λίστα των κρατών που χορηγούν την τρομοκρατία.
Όπως είπε η αμερικανική διπλωματία εξετάζει το θέμα καθώς και το εάν μια τέτοια κίνηση είναι συμβατή με το αμερικανικό Δίκαιο.

Προειδοποιήσεις Ρωσίας

Σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με τη Μόσχα πάντως να κάνει λόγο για ένα «ηλίθιο μέτρο».
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova υποστήριξε πως προφανώς και αν οι ΗΠΑ κάνει τέτοια κίνηση, αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη.
Στη λίστα αυτή βρίσκονται αυτή τη στιγμή το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κούβα και η Συρία.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ευρείες εξουσίες όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να λάβει μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, καθώς και των κρατών που συναλλάσσονται με χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης