Διεθνή

Γερμανία: Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας

Γερμανία: Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας
Οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
Σχετικά Άρθρα
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 8,5%, από 8,2% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι περαιτέρω περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία δημιούργησαν ανησυχία ότι οι ήδη ρεκόρ τιμών της ενέργειας θα ανέβουν ακόμη υψηλότερα.
Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 28/7 έδειξαν ότι οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν περισσότερο από 35 τοις εκατό σε σχέση με ένα χρόνο πριν και παρέμειναν ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
«Οι τιμές της ενέργειας, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον υψηλό πληθωρισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Ανέφερε επίσης τις συνεχείς διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία του κορωνοϊού και το άλμα στο κόστος παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων ως κινητήρια δύναμη της αύξησης.

Η συνολική αύξηση ήταν έκπληξη, καθώς οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν

Μέχρι στιγμής, οι πάροχοι ενέργειας επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της υπέρμετρης αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.
Μια οικονομικά προβληματική εταιρεία ενέργειας, η Uniper, διασώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση, η οποία πήρε το 30% των μετοχών.
Αλλά από αυτό το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα εισαγάγει μια ενεργειακή επιβάρυνση πολλών λεπτών ανά κιλοβατώρα στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών που θα μεταφερθούν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η χρέωση θα μεταφραστεί σε ετήσια αύξηση πολλών εκατοντάδων ευρώ ανά νοικοκυριό.

Δύσκολο το μέλλον για τους Γερμανούς

Η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει δραστικά τις παραδόσεις του καυσίμου.
Αυτή την εβδομάδα, η Gazprom, ο ενεργειακός γίγαντας, μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο 20% της χωρητικότητας, ένας περαιτέρω περιορισμός στις ήδη περιορισμένες παραδόσεις.
Οι οικονομολόγοι είπαν ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα μειώνεται και οι αξιωματούχοι παροτρύνουν τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμη και κάνοντας κρύο ντους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης