Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Η κυβέρνηση Sanchez επιβάλει πρόσθετο φόρο 4,8% σε τράπεζες και 1,2% σε ενεργειακές εταιρείες

Ισπανία: Η κυβέρνηση Sanchez επιβάλει πρόσθετο φόρο 4,8% σε τράπεζες και 1,2% σε ενεργειακές εταιρείες
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αναζητά 7 δισ. ευρώ για τα δύο επόμενα χρόνια, προκειένου να ανακουφίσει τα φτωχότερα νικοκυριά από την ακρίβεια

Κατατέθηκε στο ισπανικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την επιβολή φόρου 4,8% επί των κερδών των ισπανικών τραπεζών και εισφοράς 1,2% επί των πωλήσεων των ενεργειακών επιχειρήσεων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Στα μέτρα που προτείνει ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνεται και ποινή για τις εταιρείες θα επιχειρήσουν να μετακυλίσουν το κόστος των νέων φόρων στους πελάτες τους.
Πρόκειται για την πιο τολμηρή κίνηση μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που καλεί τις ενεργειακές και τις τράπεζες να συνεισφέρουν στο δημόσιο Ταμείο, προκειμένου να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα στρώματα απο την εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής.
Οι λεπτομέρειες των προτάσεων έθεσαν τέλος σε περισσότερες από δύο εβδομάδες αβεβαιότητας σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης, που είχαν αρχικά περιγραφεί από τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez στις 12 Ιουλίου.
Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις, καθώς κανένα κόμμα δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας.
Ωστόσο, πολλές φορές τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση αναζήτησε υποστήριξη για να περάσει σημαντικούς νόμους και παρά τις δυσκολίες, τη βρήκε.
Άρα, πιθανότατα και τώρα θα εξασφαλιστεί πλειοψηφία, ώστε να υπερψηφιστούν οι πρόσθετοι φόροι.

Σε τι στοχεύει η έκτακτη φορολογία

Η φορολογία αυτή στοχεύει στη συγκέντρωση ποσού 7 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για να χρηματοδοτηθούν μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας ενώ έχουν αυξήσει ιδιαίτερα τις εντάσεις μεταξύ του Sanchez και των μεγάλων επιχειρήσεων
Το επίμαχο νομοσχέδιο συγκεκριμένα προβλέπει την επιβολή:

  • φόρου 4,8% επί των τραπεζικών κερδών που προέρχονται από καθαρούς τόκους και προμήθειες, εκτιμώμενου ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ,
  • εισφοράς 1,2% επί των εγχώριων πωλήσεων των ενεργειακών επιχειρήσεων
  • ποινής 150% επί τυχόν χρεώσεων που εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς θα μετακυλιστούν στους πελάτες.

Αντιδρούν οι τράπεζες και εταιρείες ενέργειας

Τραπεζικά στελέχη έχουν επισημάνει ότι ο νέος φόρος θα μπορούσε να περιορίσει το δανεισμό προς μια οικονομία που ακόμη προσπαθεί να ανακάμψει. Υποστηρίζουν επίσης ότι η αύξηση επιτοκίων δεν οδηγεί απαραίτητα σε επιπλέον κέρδη.
Οι ισπανικές τράπεζες είχαν από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, βάσει κερδών που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Banco Santander και η Banco Sabadell.
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες ενέργειας υποστηρίζουν ότι δεν αποκομίζουν υπερκέρδη και ότι η έκτακτη εισφορά είναι άδικη.
Η Iberdrola, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της χώρας, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στην Ισπανία μειώνονται και ότι, αντιθέτως, από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας αποκομίζουν οφέλη οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η προ ημερών αιφνιδιαστική ανακοίνωσε των νέων φόρων απο το Sanchez είχε δώσει σε κατακόρυφη πτώση τις μετοχές των ισπανικών τραπεζών. που ωστόσο σταδιακά ανέκαμψαν, ιδίως μετά την πρώτη αύξηση του βασικού της επιτοκίου από τη ΕΚΤ.
Για τις εταιρείες ενέργειας το πλήγμα ήταν μικρότερο, καθώς η σκέψη για επιβολή εισφοράς είχε γίνει γνωστή εδώ και εβδομάδες, κι αποτελεί μια κίνηση στην οποία προχωρούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρόταση για επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως είχε συμβεί σε σχέση με αντίστοιχους φόρους σε Λιθουανία και Πολωνία.
Για το λόγο αυτό ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guidos προειδοποίησε ότι ο νέος φόρος δεν πρέπει να βλάψει τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος ή να περιορίσει τον δανεισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης