Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall, παρά τη συρρίκνωση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ - Στο +1,21% ο S&P 500, ο Nasdaq +1%

Κέρδη στη Wall, παρά τη συρρίκνωση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ - Στο +1,21% ο S&P 500, ο Nasdaq +1%
Σε στάση αναμονής η Wall Street... με τις ΗΠΑ να εισέρχονται σε «περιβάλλον» τεχνητής ύφεσης
Σχετικά Άρθρα

Άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, παρότι το αμερικανικό ΑΕΠ παρουσίασε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωση, γεγονός το οποίο συνιστά «τεχνητή ύφεση».
Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές εκτιμούν πως η Federal Reserve θα επιβραδύνει έως και θα τερματίσει την επιθετική αύξηση επιτοκίων.
Μάλιστα, μετά την αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed κατά 75 μ.β. (στο εύρος του 2,25% - 2,5%), ο διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital, Jeffrey Gundlach, δήλωσε στο CNBC ότι η κεντρική τράπεζα δεν βρίσκεται πλέον πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού και ο Powell έχει ανακτήσει την αξιοπιστία του.
«Αυτή η αντίδραση της αγοράς φαίνεται να είναι λιγότερο υψηλή σε σχέση με τις δύο προηγούμενες τον Ιούνιο και τον Μάιο», προσέθεσε.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1%, στις 32.529 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +1,21%, στις 4.072 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,08%, στις 12.162 μονάδες
1_417.JPG
Στα επιχειρηματικά, η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε αποτελέσματα β’ τριμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης στη Wall. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε:
Καθαρά κέρδη 2,46 $ ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 2,59 $ ανά μετοχή, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, καταγράφηκαν 28,82 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι προσδοκιών 28,94 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Στα μάκρο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, «τοποθετώντας» το εύρος στόχου για το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 2,25%-2,50%, ένα επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο.
Σκοπός; Να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι στο 9,1%, σε υψηλό 41ετών, αλλά χωρίς να επηρεάσει την ανάπτυξη και χωρίς να εντείνει τις υφεσιακές πιέσεις, όπως πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει.
Στο μεταξύ, σε τεχνική ύφεση εισήλθε η αμερικανική οικονομία το β' τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό 0,9%.
Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ, στοιχείο που εντείνει τη συζήτηση για το εάν οι ΗΠΑ έχουν ήδη βυθιστεί σε ύφεση.
Το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 1,6% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.
Οι διαδοχικές μειώσεις του ΑΕΠ είναι οι πρώτες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2007-2009.
Παράλληλα, μειώθηκαν στις 256.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, κατά 5.000 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 28/7.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 6.250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας και έφτασε στις 249.250.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη…

Στασιμότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές, στον απόηχο της νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed, κατά 75 μονάδες βάσης.
To Μιλάνο υπεραποδίδει, λαμβάνοντας ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,88%, στις 13.282 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε οριακές μεταβολές, στις 7.345 μονάδες.
Στις 6.339 μονάδες με κέρδη 1,3% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 2,1%, στις 21.932 μονάδες.
2_351.JPG
Στα επιχειρηματικά, κέρδη - ρεκόρ 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ανακοίνωσε η Shell, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, ενισχυμένα από τα ισχυρά κέρδη διύλισης και τις τιμές της ενέργειας.
O πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα αγοράς μετοχών ύψους 6 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 11,47 δισ. δολάρια, πάνω από τα 11 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση που παρείχε η εταιρεία.
Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 η Shell είχε ανακοινώσει κέρδη 5,5 δισ. δολ. και 9,1 δισ. δολ. τους πρώτους τρεις μήνες του 2022.
Την ίδια στιγμή, πτώση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου εμφάνισε η Barclays, μετά τη λήψη μιας σημαντικής πρόβλεψης σχετικά με ένα δαπανηρό εμπορικό σφάλμα στις Η.Π.Α.
Η βρετανική τράπεζα ανέφερε καθαρά κέρδη 1,071 δισ. λιρών, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των 1,085 δισ. λιρών που αναμένονταν από τους αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Σημείωσε πτώση 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η Barclays ανέλαβε δικαστικές υποθέσεις και επιβαρύνσεις 1,9 δισ. λιρών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένου ενός κόστους 1,3 δισ. λιρών που σχετίζεται με αυτό που η τράπεζα αποκαλεί «υπερέκδοση τίτλων» στις ΗΠΑ.
Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι είχε πουλήσει 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε επενδυτικά προϊόντα των ΗΠΑ - γνωστά ως δομημένα ομόλογα - από όσα της επιτρεπόταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης