Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Ο πληθωρισμός είναι υψηλός, άλλη μια «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση επιτοκίου θα μπορούσε να κριθεί κατάλληλη

Powell (Fed): Ο πληθωρισμός είναι υψηλός, άλλη μια «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση επιτοκίου θα μπορούσε να κριθεί κατάλληλη
Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό, ανέφερε ο πρόεδρος της Federal Reserves, Jerome Powell

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell εν αρχή δήλωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας «δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ από τον περασμένο μήνα».
«Σε ό,τι αφορά την εντολή που έχουμε λάβει από το Κογκρέσο, δηλαδή να υποστηρίξουμε τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η τρέχουσα εικόνα είναι ξεκάθαρη:
Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτή και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», είπε ο Powell.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε αναζήτηση ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Τους επόμενους μήνες θα αναζητήσουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω, προς τον στόχο του 2%» είπε.
Πρόσθεσε δε ότι η Fed αναμένει πιθανές αυξήσεις στο εύρος στόχου για το επιτόκιο των Fed Funds στο μέλλον, ωστόσο ο ρυθμός αυτός εξαρτάται από τα μελλοντικά δεδομένα και την οικονομία.
Ο Powell λέει ότι άλλη μια «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση θα μπορούσε να κριθεί κατάλληλη, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα.
Η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης είναι το δεύτερο συνεχόμενο άλμα κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες από τη Fed και περισσότερες μεγάλες κινήσεις θα μπορούσαν να είναι στον ορίζοντα.
«Ενώ μια άλλη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη στην επόμενη συνάντησή μας, αυτή είναι μια απόφαση που θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα λάβουμε από τώρα και τότε», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell.
Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις συνεδρίαση με συνεδρίαση και θα κάνει ό,τι μπορεί για να επικοινωνήσει τη σκέψη πίσω από περαιτέρω κινήσεις, πρόσθεσε.
Τέλος, ο Powell αναγνώρισε επίσης ότι ο ρυθμός των αυξήσεων επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κάποια στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα που παρακολουθεί η Fed.
«Καθώς η στάση της νομισματικής πολιτικής συσφίγγει, πιθανότατα θα καταστεί σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων, ενώ αξιολογούμε πώς οι σωρευτικές προσαρμογές πολιτικής μας επηρεάζουν την οικονομία και τον πληθωρισμό», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης