Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β., στο 2,25%-2,50% - Powell: Όλα ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις, δεν είμαστε σε ύφεση

Fed: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β., στο 2,25%-2,50% - Powell: Όλα ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις, δεν είμαστε σε ύφεση
Στο ουδέτερο επίπεδο του 2% - 2,25% το βασικό επιτόκιο αναφοράς της Fed...

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, αυξήσε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σήμερα, 27 Ιουλίου 2022, «τοποθετώντας» το εύρος στόχου για το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 2,25%-2,50%, ένα επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο.
Σκοπός; Να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι στο 9,1%, σε υψηλό 41ετών, αλλά χωρίς να επηρεάσει την ανάπτυξη και χωρίς να εντείνει τις υφεσιακές πιέσεις, όπως πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του βασικού επιτοκίου στο εύρος του 2,25%-2,5% αντιπροσωπεύει την πιο αυστηρή διαδοχική κίνηση νομισματικής πολιτικής από τότε που η Fed άρχισε να χρησιμοποιεί το Fed Funds ως βασικό εργαλείο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Μάλιστα, η εν λόγω αύξηση οδηγεί το επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018.
Σε μεγάλο βαθμό, οι αγορές ανέμεναν την κίνηση αυτή, βάσει και των σχετικών αναφορών στις οποίες είχαν προβεί τα στελέχη της Fed.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες τονίζουν συνεχώς τη σημασία της μείωσης του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιβράδυνση της οικονομίας. 
Εύλογα, λοιπόν, η απόφαση για επιτοκιακή αύξηση ήταν ομόφωνη.

Το ανακοινωθέν

Στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed στέλνει μήνυμα «ισχυρής δέσμευσης» για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.
Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αντανακλώντας τις ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία στην προσφορά και τη ζήτηση.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί επιπρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές και επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.  
«Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες.
Ο πόλεμος και τα σχετικά γεγονότα δημιουργούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους» προσέθεσαν οι αμερικανοί policy makers.
Πέρα από τα παραπάνω, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προειδοποίησε ότι «οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν αμβλυνθεί».
«Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό», πρόσθεσε η επιτροπή, χρησιμοποιώντας γλώσσα παρόμοια με τη δήλωση του Ιουνίου.
Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τον πληθωρισμό «αυξημένο» και απέδωσαν την τρέχουσα κατάσταση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υφιστάμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και τις υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια.
Η Fed στοχεύει σε πληθωρισμό γύρω στο 2% - αν και προσάρμοσε αυτόν τον στόχο το 2020 για να μπορέσεινα λειτουργήσει προς το συμφέρον της πλήρους και χωρίς αποκλεισμούς απασχόλησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,6%, κοντά στα επίπεδα πλήρους απασχόλησης.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός, ακόμη και με το πρότυπο των βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της Fed, που ήταν στο 4,7% τον Μάιο, είναι τελείως εκτός στόχου.
Οι προσπάθειες μείωσής του δεν είναι χωρίς κινδύνους.
Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση, με τον πληθωρισμό να επιβραδύνει τις αγορές των καταναλωτών και να μειώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα. 
Αναφερόμενη στον ισολογισμό της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι από το Σεπτέμβριο η μείωση θα επιταχυνθεί, όπως άλλωστε έχει προγραμματιστεί, με τις μηνιαίες αγορές να περιορίζονται στα 35 δισ. δολάρια για τα χρεόγραφα που είναι εξασφαλισμένα με υποθήκη και στα 60 δισ. δολάρια για τα κρατικά ομόλογα.
Μαζί με την επιταχυνόμενη συρρίκνωση του ισολογισμού, οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο.

Powell (Fed): Ο πληθωρισμός είναι υψηλός, οι ΗΠΑ δεν είναι σε ύφεση

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell εν αρχή δήλωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας «δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ από τον περασμένο μήνα».
«Σε ό,τι αφορά την εντολή που έχουμε λάβει από το Κογκρέσο, δηλαδή να υποστηρίξουμε τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η τρέχουσα εικόνα είναι ξεκάθαρη:
Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτή και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», είπε ο Powell.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε αναζήτηση ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Τους επόμενους μήνες θα αναζητήσουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω, προς τον στόχο του 2%» είπε.
Πρόσθεσε δε ότι η Fed αναμένει πιθανές αυξήσεις στο εύρος στόχου για το επιτόκιο των Fed Funds στο μέλλον, ωστόσο ο ρυθμός αυτός εξαρτάται από τα μελλοντικά δεδομένα και την οικονομία.
Ο Powell λέει ότι άλλη μια «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση θα μπορούσε να κριθεί κατάλληλη, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα.
Η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης είναι το δεύτερο συνεχόμενο άλμα κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες από τη Fed και περισσότερες μεγάλες κινήσεις θα μπορούσαν να είναι στον ορίζοντα.
«Ενώ μια άλλη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη στην επόμενη συνάντησή μας, αυτή είναι μια απόφαση που θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα λάβουμε από τώρα και τότε», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell.
Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις συνεδρίαση με συνεδρίαση και θα κάνει ό,τι μπορεί για να επικοινωνήσει τη σκέψη πίσω από περαιτέρω κινήσεις, πρόσθεσε.
Ο Powell αναγνώρισε επίσης ότι ο ρυθμός των αυξήσεων επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κάποια στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα που παρακολουθεί η Fed.
«Καθώς η στάση της νομισματικής πολιτικής συσφίγγει, πιθανότατα θα καταστεί σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων, ενώ αξιολογούμε πώς οι σωρευτικές προσαρμογές πολιτικής μας επηρεάζουν την οικονομία και τον πληθωρισμό», είπε 
Τέλος, ο πρόεδρος της Federal Reserve δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση.
«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ύφεση και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς της οικονομίας που έχουν πολύ καλή απόδοση».

 Το guidance

Οι τρέχουσες προσδοκίες, με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι για αύξηση 50 μ.β. για τον Σεπτέμβριο, και συνέχιση των αυξήσεων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να δούμε ένα επιτόκιο στο τέλος του έτους στο 3,25-3,50%, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.
Ωστόσο, η Fed πιθανότατα θα επαναλάβει ότι τυχόν μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν από την εκτίμησή για τις οικονομικές προοπτικές, ιδιαίτερα τον πληθωρισμό.
Η τελευταία ανακοίνωση του ΔΤΚ του Ιουνίου ήταν πιο υψηλή από το αναμενόμενο, γεγονός που οδήγησε πολλούς αναλυτές να αναμένουν σήμερα αύξηση 100 μ.β..
Ωστόσο, η τιμολόγηση έχει πλέον υποχωρήσει μετά από πολλές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένων των Bullard και Waller, που υποστηρίζουν μια άνοδο 75 μ.β.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης