Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση - Οι ενδιάμεσες εκλογές αλλάζουν το οικονομικό αφήγημα

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση - Οι ενδιάμεσες εκλογές αλλάζουν το οικονομικό αφήγημα
Με τις ενδιάμεσες εκλογές να απέχουν μόλις λίγους μήνες, η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να ελέγξει ποιος χρησιμοποιεί τη λέξη «ύφεση» και πότε.
Σχετικά Άρθρα
Τον Σεπτέμβριο του 2008, η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε μια νέα φάση όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε και έγινε αναμφισβήτητο ότι είχαν φτάσει οι «δύσκολες στιγμές» για τους περισσότερους ανθρώπους.
Μέχρι τότε, το ποσοστό ανεργίας ανέβαινε για μήνες, οι κατασχέσεις κατοικιών είχαν εκτοξευθεί στα ύψη και η καμπύλη αποδόσεων είχε αντιστραφεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2006 και του 2007. 

Η Yellen δηλώνει πως δεν υπάρχει ύφεση

Τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έδειξαν αρνητική αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Πολλοί αναλυτές υποψιάζονται έντονα ότι όταν βγουν τα νούμερα του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, αυτό θα δείξει επίσης αρνητική ανάπτυξη.
Για παράδειγμα, το "Nowcast" της Atlanta Federal Reserve Bank προβλέπει αρνητική αύξηση του ΑΕΠ για την έκθεση του δεύτερου τριμήνου εδώ και εβδομάδες.
Εάν ο αριθμός είναι αρνητικός, τότε ο ευρέως κατανοητός ορισμός της ύφεσης - τα δύο τέταρτα της αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ - θα κάνει πολλούς να λένε ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση.
Η Yellen, φυσικά, δεν θέλει να συμβεί αυτό, γι' αυτό επέμενε ότι «αυτό που πραγματικά σημαίνει ύφεση είναι μια ευρεία συρρίκνωση στην οικονομία, και ακόμη κι αν αυτός ο αριθμός [ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου] είναι αρνητικός.
Θα προειδοποιήσω ότι δεν πρέπει να το χαρακτηρίσουμε ως ύφεση».
Η σχέση του τότε με το τώρα και οι ενδιάμεσες εκλογές

Με τις ενδιάμεσες εκλογές να απέχουν μόλις λίγους μήνες, η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να ελέγξει ποιος χρησιμοποιεί τη λέξη «ύφεση» και πότε.
Αυτό θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό πολιτικά καθώς οι Αμερικανοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν συνεχείς απειλές για το βιοτικό τους επίπεδο στην τρέχουσα εποχή του πληθωρισμού και των στάσιμων μισθών.

Τι είναι η ύφεση;

Στην πραγματικότητα δεν λένε ψέματα όταν λένε ότι ο ορισμός των δύο τετάρτων δεν είναι ο «τεχνικός ορισμός» της ύφεσης.
Ο ορισμός του NBER για την ύφεση είναι πολύ ευρύτερος από το πρότυπο των δύο τετάρτων.
Για παράδειγμα, η ύφεση του 2001 δεν περιελάμβανε δύο τρίμηνα αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καθόλου «τεχνικός ορισμός» της ύφεσης.
Ο ορισμός των δύο τετάρτων είναι καθαρά αυθαίρετος και μετά βίας βασίζεται σε κάποιου είδους οικονομικό νόμο ή φυσικό νόμο της οικονομικής ανάπτυξης.
Είναι κάτι που έφτιαξαν οι οικονομολόγοι.
Η έλλειψη ύφεσης δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά

Η Yellen θέλει να κρατήσει τη λέξη "ύφεση" μακριά από τα πρωτοσέλιδα, αλλά εάν οι μισθοί συνεχίσουν να μειώνονται και εάν οι αριθμοί του ΑΕΠ δείξουν άλλη μια συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να δηλώσει την κατάσταση της τρέχουσας οικονομίας ως απλή «επέκταση» μόνο και μόνο επειδή το λένε κάποιοι οικονομολόγοι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης