Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πρώτοι οι Fratelli d’Italia - Κυρίαρχη η ενωμένη Δεξιά ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου

Ιταλία: Πρώτοι οι Fratelli d’Italia - Κυρίαρχη η ενωμένη Δεξιά ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η συμμαχία της Δεξιάς μπορεί να προσεγγίσει σε ποσοστά το 50%
Σχετικά Άρθρα

Ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Ιταλία εμφανίζεται το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia ενόψει των πρόωρων εκλογών που έχουν οριστεί για την 25η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τρεις νέες δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται στον Ιταλικό Τύπο.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η Δεξιά συμμαχία – στην οποία συμμετέχουν οι Fratelli d’ Italia της Giorgia Meloni, η Lega του Matteo Salvini και η Forza Italia του Silvio Berlusconi – θα μπορούσε να λάβει από το 44,5% έως και περίπου το 50% των ψήφων.
Εκτιμάται μάλιστα ότι εάν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς δεν καταφέρουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα υψηλότερα, σε επίπεδα που θα της επέτρεπαν ακόμα και το να ανακτήσει τον έλεγχο των δύο τρίτων της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που θα σήμαινε και τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές του Συντάγματος.
Μάλιστα, βάσει των ποσοστών των δημοσκοπήσεων αυτών, οι δυνάμεις της Δεξιάς φέρονται να εξασφαλίζουν πλειοψηφία 228 εδρών επί συνόλου 400 στη Βουλή και 117 εδρών επί συνόλου 200 στη Γερουσία.
121212121.JPG
Πρώτοι οι FdI

Σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις, οι Fratelli d’ Italia, το μόνο κόμμα που δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση της εθνικής ενότητας υπό τον Mario Draghi, εμφανίζεται να λαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό τους κινείται από το 23,5% έως το 25%, το οποίο μάλιστα είναι και υψηλότερο από αυτό των άλλων δύο πιθανών του εταίρων. Η Lega του Salvini φέρεται να κινείται μεταξύ του 12,4% και του 14% ενώ η Forza Italia του Berlusconi λαμβάνει από 7,1% έως 8,3%.
Εφόσον τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, τότε οι Fratelli d’ Italia θα έχουν και τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό κυβέρνησης, τη στιγμή πάντως που υπάρχει ένα θέμα με το ζήτημα του πρωθυπουργού.
Όπως μετέδωσε η La Repubblica, ο Berlusconi φέρεται να υποστήριξε πως η Meloni, η οποία έχει διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση του την περίοδο 2008 – 2011, φοβάται πως εάν είναι αυτή το όνομα που θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης ως πρωθυπουργός, η δεξιά συμμαχία είναι πιθανό να χάσει τις εκλογές.

Τι συμβαίνει στην κεντροαριστερά

Δεύτερο κόμμα πάντως και σε απόσταση αναπνοής από τους πρώτους Fratelli d’Italia είναι το Δημοκρατικό κόμμα, τα ποσοστά του οποίου κινούνται από το 22,5% έως το 23,2%. Ωστόσο, το πρόβλημα στην κεντροαριστερά είναι ότι δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική συνεργασίας ανάμεσα στις δυνάμεις του χώρου.
Το Δημοκρατικό κόμμα αρνείται να συνεργαστεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο βλέπει τη δύναμη του να κινείται γύρω από το 10% (από 33% που είχε λάβει στις εκλογές του 2018), ενώ και το κόμμα Italia Viva του Matteo Renzi λέει πως θα κινηθεί μόνο του, αν και δεν φτάνει το όριο του 3% ενώ ερωτηματικό αποτελεί και τι θα πράξει το κόμμα Azione του Calenda, το οποίο φέρεται να λαμβάνει μεταξύ 4,8% με 6%.
Είναι προφανές όμως πως ακόμα και αν οι Δημοκρατικοί συμμαχήσουν με το κόμμα Azione, δεν μπορούν από μόνα τους τα κόμματα αυτά να απειλήσουν την κυριαρχία της Δεξιάς.

Αιφνιδιασμένοι οι Ιταλοί

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Swg, «η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών αιφνιδίασε τους Ιταλούς» και «πάνω από το 50% των ερωτηθέντων αισθάνεται ενοχλημένο, εκνευρισμένο και απογοητευμένο» από την εξέλιξη αυτή.
Μάλιστα, η άποψη που επικρατεί είναι ότι η πολιτική κρίση και η διάλυση του κοινοβουλίου προκλήθηκαν, κυρίως, από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ πολλοί θεωρούν ότι ουσιαστικό μερίδιο ευθύνης έχει και η Lega.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης