Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ustenko (σύμβουλος Zelensky) σε CNBC: Οι μεγάλες αμερικανικές κι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου

Ustenko (σύμβουλος Zelensky) σε CNBC: Οι μεγάλες αμερικανικές κι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου
Το «έγκλημα πολέμου» που διαπράττουν είναι ότι χρηματοδοτούν εταιρείες που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα

Oι μεγάλες αμερικανικές κι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διωχθούν για «εγκλήματα πολέμου», επεδή χρηματοδοτούν εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα μιλώντας στο αμερικανό δίκτυο CNBC, o κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
Μιλώντας στον Ηadley Gamble στην εκπομπή «Capital Connection» του CNBC, o Oleg Ustenko, είπε πως η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι τράπεζες, όπως η JPMorgan, η HSBC και η Citigroup βοηθούν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία επειδή χρηματοδοτούν εταιρείες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία.
«Όλοι όσοι χρηματοδοτούν αυτούς τους εγκληματίες πολέμου, που κάνουν αυτά τα τρομερά πράγματα στην Ουκρανία, διαπράττουν επίσης εγκλήματα πολέμου κατά τη λογική μας», είπε στον Hadley Gamble ο Ustenko.
Ερωτηθείς ευθέως εάν θέλει να δει αυτές τις τράπεζες να διώκονται για εγκλήματα πολέμου, ο Ustenko απάντησε: «Ακριβώς».
Ενώ στη συνέχεια έσπευσε να προσθέσει ότι ο πρόεδρος Zelensky πιστεύει ότι αυτές οι τράπεζες πρέπει να λογοδοτήσουν για την παράταση της σύγκρουσης και του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις Ustenko στο CNBC ήρθαν ως απάντηση σε ρεπορτάζ των Financial Times που την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έγραψε στους επικεφαλής των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών - μεταξύ των οποίων στον Jamie Dimon από την JPMorgan και τον Noel Quinn από την HSBC - καλώντας τους να διακόψουν τους δεσμούς τους με τους ομίλους που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Σε επιστολές που είδαν οι FT, ο Ustenko έγραψε στους επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών ζητώντας τους να διακόψουν αμέσως τη χρηματοδότηση όλων των επιχειρήσεων που έχουν συναλλαγές που αφορούν το ρωσικό πετρέλαιο και δοσοληψίες με τη Gazprom και τη Rosneft, δύο από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τους FT, στις επιστολές αυτές η Ουκρανία κατηγορούσε τη Citigroup και την Credit Agricole ότι «παρατείνουν» τον πόλεμο παρέχοντας χρηματοδότηση σε εταιρείες στους Ρώσους.
Οι επιστολές προειδοποιούν επίσης τις συγκεκριμένες τράπεζες ότι δεν θα τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για να τα στείλει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δήλωσε ο Ustenko στο CNBC.
«Συλλέγουμε όλες αυτές τις πληροφορίες» όσον αφορά τις εταιρείες που χρηματοδοτούν τη Ρωσία, είπε.
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας τις συλλέγουν. Και αργότερα, αυτό το υλικό θα περάσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», πρόσθεσε.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία κυνηγά δυτικές εταιρείες για επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Ρωσία.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Zelensky είχε ασκήσει έντονη κριτική σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου επειδή εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι ορισμένες από αυτές τις εταιρείες θα μπορούσαν να βρεθούν στη λ«άθος πλευρά της ιστορίας».
Η JPMorgan, η HSBC, η Citigroup και η Credit Agricole αρνήθηκαν να απάντησουν στο αίτημα του CNBC να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης