Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παιχνίδια» με τον Nord Stream 1 - Καθ' οδόν η τουρμπίνα - Το Κρεμλίνο «βλέπει» γρήγορη εγκατάσταση, πυρά στην ΕΕ

«Παιχνίδια» με τον Nord Stream 1 - Καθ' οδόν η τουρμπίνα - Το Κρεμλίνο «βλέπει» γρήγορη εγκατάσταση, πυρά στην ΕΕ
Πυρά του Κρεμλίνου κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προβλήματα στην τροφοδοσία
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζονται τα παιχνίδια της Ρωσίας με τον Nord Stream 1 και την παροχή του φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Κρεμλίνο να δηλώνει πως «ευελπιστεί» η επισκευασμένη τουρμπίνα θα εγκατασταθεί χωρίς μεγάλη καθυστέρηση.
«Η Ρωσία ελπίζει ότι ο επισκευασμένη τουρμπίνα του Nord Stream θα επιστραφεί και θα εγκατασταθεί χωρίς μεγάλη καθυστέρηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Ναι, πράγματι, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τους στρόβιλους.
Η τουρμπίνα δεν έχει έρθει ακόμα και δεν έχει εγκατασταθεί μετά την γενική επισκευή.
Είναι καθ' οδόν.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα.
Αλλά υπάρχουν και μερικά προβλήματα με άλλη τουρμπίνα», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Gazprom εργάζεται για αυτό το θέμα.

Πυρά κατά της Ευρώπης

Ο Peskov σημείωσε ότι η κατάσταση έχει «περιπλακεί σοβαρά από τους περιορισμούς και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι περιορισμοί, όλες οι εργασίες επισκευής, εγγύησης και σέρβις θα είχαν πραγματοποιηθεί με τον συνήθη λειτουργικό τρόπο, χωρίς να οδηγήσουν σε τέτοιες καταστάσεις που βλέπουμε τώρα», συνέχισε.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο «θα ζητήσει από τους συναδέλφους της Gazprom από τεχνολογική άποψη να δώσουν εξηγήσεις» για το θέμα.
«Θα απευθυνθούμε στους συναδέλφους μας στη Gazprom ώστε να κάνουν μια δήλωση», είπε.

Το «χαστούκι» της Gazprom στη Δύση

Τη Δευτέρα 26/7, η ρωσική Gazprom έδωσε μια νέα «απάντηση» - χαστούκι στη Δύση, καθώς ανακοίνωσε πως σταματά άλλον έναν στρόβιλο στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, προκαλώντας έτσι περαιτέρω μείωση των ροών φυσικού αερίου στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, αρχής γενομένης σήμερα από τις 27 Ιουλίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, «οι κυρώσεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1» και ενημέρωσε ότι η διακοπή της λειτουργίας μιας ακόμα τουρμπίνας στον αγωγό θα οδηγήσει σε νέα μείωση των ροών φυσικού αερίου, στέλνοντας ισχυρή προειδοποίηση ότι οι ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη παραμένουν σε κίνδυνο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός ανέφερε ότι έλαβε έγγραφα από τη Siemens και τον Καναδά για μια τουρμπίνα του Nord Stream 1 που βρίσκεται καθ' οδόν από το Μόντρεαλ στη Ρωσία. 
Αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τον μεγαλύτερο αγωγό της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
«Η Gazprom έχει μελετήσει τα έγγραφα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που είχαν επισημανθεί και εγείρουν επιπρόσθετα ερωτήματα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση.
«Επιπρόσθετα, η Gazrpom θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίλυση των οποίων είναι σημαντική για την παράδοση της τουρμπίνας στη Ρωσία» επισημαίνεται.
Η Gazprom ανακοίνωσε επίσης, ότι λόγω της διακοπής της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα από τις 04:00 GMT στις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά μέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης