Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση το ευρώ, στροφή στα ομόλογα λόγω των φόβων για ύφεση

Υπό πίεση το ευρώ, στροφή στα ομόλογα λόγω των φόβων για ύφεση
Πιέσεις δέχεται το ευρώ, την ώρα που τα γερμανικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν το ράλι
Σχετικά Άρθρα
Πιέσεις δέχεται το ευρώ, την ώρα που τα γερμανικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν το ράλι, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου ενόψει των τελευταίων περικοπών εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Η συρρίκνωση της προσφοράς και οι εκκλήσεις για περιορισμό της ενέργειας είναι πιθανό να οδηγήσουν το ευρωμπλοκ σε ύφεση, διατηρώντας παράλληλα τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
«Κερδίζει έδαφος η άποψη ότι το τίμημα για την υποστήριξη της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας θα είναι tο δελτίο φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής επιτοκίων της Rabobank, Lyn Graham-Taylor.
Το ευρώ υποχώρησε 0,8% στα 1,014 δολ. ένα χαμηλό τεσσάρων ημερών έναντι του δολαρίου και έχασε 0,25% έναντι της λίρας στις 84,62 πένες.
Οι φόβοι για την ύφεση οδήγησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης χαμηλότερα, καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν υψηλότερα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε οκτώ μονάδες βάσης σε περίπου 0,94% - το χαμηλότερο επίπεδό των τελευταίων δύο μηνών.

Βελτίωση στα ομόλογα

Ειδικότερα, βελτίωση καταγράφεται σήμερα 26/7 στα ελληνικά ομόλογα  και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3% και το 10ετές ιταλικό στο 3,34% με το  spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να κινείται χαμηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου ιταλικού, ειδικότερα στις -34 μονάδες βάσης..  
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η  οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης,  με το  10ετές αμερικανικό ομόλογο να βρίσκεται στο 2,76% ενώ στο 3% το 2ετές και στο 2,84% το 5ετές ομόλογο ...  
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τράπεζων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ενώ αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία η οποία οδευει σε πρόωρες εκλογές μετά την παραίτησή του Mario Draghi.
Εν τω μεταξύ,  προ των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η Ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι δεν προβλέπεται στο βασικό σενάριο, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταρρέει απρόσμενα τον Ιούλιο 2022.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η πίεση προς την ΕΚΤ για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε  τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια στη συνεδρίαση τις 26 - 27/7  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης