Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Ρωσίας σε Zelensky: Σύντομα τα δημοψηφίσματα σε Kherson, Zaporizhia παρά... την τρομοκρατία του Κιέβου

Μήνυμα Ρωσίας σε Zelensky: Σύντομα τα δημοψηφίσματα σε Kherson, Zaporizhia παρά... την τρομοκρατία του Κιέβου
Οι Ρώσοι ελέγχουν όλο το Luhansk και περίπου το 50% του Donetsk
Σχετικά Άρθρα

Διαβεβαιώσεις πως το δημοψήφισμα στην Kherson για ένωση με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί κανονικά και σύντομα και παρά τις απειλές του Κιέβου παρείχε ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης που έχει οριστεί από τη Μόσχα στην κατεχόμενη επαρχία της Kherson.
Όπως είπε ο Stremousov, παρά τις απειλές και τον εκφοβισμό της Ουκρανίας προς τον τοπικό πληθυσμό, το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά, πιθανότατα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως την ίδια ημέρα με το αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Zaporizhia.
«Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με την αντεπίθεση που ανακοινώνει συνέχεια η ουκρανική πλευρά.
Με το να στέλνουν στρατιώτες, απλούς πολίτες της Ουκρανίας σε βέβαιο θάνατο, αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτές τις ακατανόητες επιθέσεις οδηγούν στην απώλεια δεκάδων ή και εκατοντάδων αντιπροσώπων του ουκρανικού λαού, των αδελφών μας.
Θέλουμε να στείλουμε το εξής μήνυμα:
Ότι και να κάνετε, ακόμα και αν εκφοβίζετε, ακόμα και αν επιλέγετε την τρομοκρατία της πληροφορίας, στο έδαφος της Kherson θα γίνει δημοψήφισμα που θα ορίζει με σαφήνεια πως η Kherson θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» υποστήριξε ο Stremousov.

Σύντομα τα δημοψηφίσματα

Σύμφωνα με τον Stremousov, το δημοψήφισμα θα γίνει πολύ σύντομα.
«Αφού περάσει το δημοψήφισμα, θα είμαστε Ρωσία, θα είναι μια διαφορετική ιστορία, θα είναι μια διαφορετική χώρα» είπε ο Stremousov, επισημαίνοντας πως οι αρχές της Kherson υποστηρίζουν την ιδέα που διατύπωσε η Zaporizhia για τη διενέργεια δημοψηφίσματος την ίδια ημέρα.
Όπως είπε, οι προετοιμασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς όπως είπε, προετοιμάζονται οι εκλογικές επιτροπές.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 25/7 οι αρχές της Zaporizhia ανακοίνωσαν ότι εντός του πρώτου 15νθήμερου του Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα το δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία.
«Όλα κινούνται προς την κατεύθυνση ότι το δημοψήφισμα θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Δεν θα πω την ακριβή ημερομηνία.
Οι εκλογικές επιτροπές σχηματίζονται.
Βασική αποστολή των επιτροπών αυτών θα είναι να διαμορφώσουν τη λίστα των ψηφοφόρων, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει από την περιοχή» ανέφερε ο Rogov.

Την ίδια ημέρα

Ο Rogov υποστήριξε πως είναι εξαιρετικά πιθανό το δημοψήφισμα στην Zaporizhia να γίνει την ίδια ημέρα με αυτό στην Kherson, από τη στιγμή μάλιστα που είναι διασφαλισμένη και η ασφάλεια της περιοχής και των κατοίκων.
Όπως είπε, η διενέργεια των δημοψηφισμάτων την ίδια ημέρα, θα μειώσει και τον αριθμό των «προκλήσεων» από την πλευρά της Ουκρανίας.
«Οι διαδικασίες μας συνεχίζονται περίπου στο ίδιο επίπεδο.
Μιλάω, διαβουλεύομαι και επικοινωνώ συνεχώς με τους συναδέλφους μου στην Kherson.
Κάπου η Zaporizhia είναι μπροστά, κάπου η Kherson έχει πετύχει, αλλά βασικά είμαστε στο ίδιο χρονοδιάγραμμα» υποστήριξε ο Rogov.

Τέλος στην επιθετικότητα του Κιέβου

Σύμφωνα με τον Rogov, με αυτόν τον τρόπο, τη διενέργεια δηλαδή των δημοψηφισμάτων για ένωση με τη Ρωσία, θα μπει τέλος στην επιθετικότητα του «καθεστώτος του Κιέβου».
«Είναι προφανές πως θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε προκλήσεις» υποστήριξε ο Rogov, τονίζοντας ότι κύριο μέλημα είναι να διασφαλιστεί η διαφάνεια του δημοψηφίσματος και η ασφάλεια των ψηφοφόρων.
«Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει χωρίς να ανησυχεί για την ασφάλεια του.
Γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις του στρατού του Zelensky θα ενταθούν όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες των δημοψηφισμάτων» είπε ο Rogov, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία των δημοψηφισμάτων.
Εφόσον υλοποιηθούν τα δύο αυτά δημοψηφίσματα, θα σημάνουν τον περαιτέρω διαμελισμό της Ουκρανίας, μετά και την απώλεια της Κριμαίας το 2014.
Υπενθυμίζεται πως οι Ουκρανοί διαμηνύουν πως έως το φθινόπωρο θα έχουν καταφέρει, χάρη στα προηγμένα δυτικά οπλικά και πυραυλικά συστήματα που έχουν προμηθευτεί, να εξαπολύσουν μια τεράστια αντεπίθεση και να επανακαταλάβουν τα εδάφη τους στη νότια Ουκρανία, κάτι πάντως που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία.

Καρατομήσεις για τις ήττες στο Donbass

Αντιθέτως, η απόφαση του προέδρου Zelensky να καθαιρέσει τον Hryhoriy Halahan, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Donbass από τον Αύγουστο του 2020, δείχνει ότι το Κίεβο.
Στη θέση του διορίστηκε ο Viktor Horenko, ο οποίος έχει υπηρετήσει στη γενική διεύθυνση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως στην ανατολική Ουκρανία, στο Donbass, οι Ουκρανοί μετρούν μεγάλες απώλειες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως όλη την επαρχία της Luhansk και περίπου το 50% του Donetsk.
Πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι φιλορώσοι αυτονομιστές έλεγχαν περίπου το 30% των εδαφών του Donbass.
Εάν μάλιστα οι Ρώσοι καταφέρουν να ελέγξουν ολόκληρο το Donbass, το πιθανότερο σενάριο είναι πως και αυτή η περιοχή θα ακολουθήσει το δρόμο των δημοψηφισμάτων για ένωση με τη Ρωσία. Σημειώνεται πως η Μόσχα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια πως οι δύο αυτές περιοχές, όπου έχουν ιδρυθεί και οι αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες, δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης