Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η πτώση στις πωλήσεις κατοικιών είναι η κόκκινη σημαία της ύφεσης για τις αγορές

ΗΠΑ: Η πτώση στις πωλήσεις κατοικιών είναι η κόκκινη σημαία της ύφεσης για τις αγορές
Τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, που επιδεινώθηκαν από τις αυξήσεις της Fed φέτος, έχουν αρχίσει να αντιστρέφουν μια ανισορροπία ζήτησης/προσφοράς, αποτέλεσμα ενός ξεσπάσματος που προκλήθηκε από τα lockdown για τον COVID-19.
Σχετικά Άρθρα
Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, η Wall Street είναι σε εγρήγορση για σημάδια ύφεσης και τα πρόσφατα στοιχεία στις κατοικίες υποδηλώνουν ότι ο κλάδος μπορεί να είναι προάγγελος ενός οικονομικού «χειμώνα».
Τα στοιχεία για τις μετοχές, τις πωλήσεις και τα στεγαστικά δάνεια δείχνουν ότι η προηγουμένως ακμάζουσα αγορά κατοικίας πέφτει ξανά, μέσω μιας ευρύτερης οικονομικής κρίσης.
Τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, που επιδεινώθηκαν από τις αυξήσεις της Fed φέτος, έχουν αρχίσει να αντιστρέφουν μια ανισορροπία ζήτησης/προσφοράς, αποτέλεσμα ενός ξεσπάσματος που προκλήθηκε από τα lockdown για τον COVID-19.
Η επακόλουθη πτώση των αποθεμάτων, μαζί με τη σπανιότητα των υλικών και εργατικού δυναμικού στις κατασκευές, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των κατοικιών.
Συνδυάστε το με τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων σε μια γενιά, και η οικονομική προσιτότητα έχει εξατμιστεί μαζί με τη ζήτηση.
Την Τρίτη 26/7 αναμένονται δύο επιπλέον δείκτες στέγασης.
Η πρώτη είναι της S&P Case-Shiller, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει τις τιμές των κατοικιών από έτος σε έτος μειωμένες τον Μάιο στο 20,8%.
Επίσης, στο δελτίο της Τρίτης 26/7, ο αριθμός των νέων πωλήσεων κατοικιών του Υπουργείου Εμπορίου αναμένεται να έχει μειωθεί κατά 4,6% σε σχέση με τον περασμένο μήνα.
Η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν διψήφια από τον Δεκέμβριο του 2020, λίγο πριν αρχίσει να πέφτει η ζήτηση για δάνεια για αγορά κατοικιών.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρόβλεψη των κατασκευαστών του δείκτη στεγαστικών αγορών του National Association of Home Builders (NAHB) έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Ποιες είναι οι προκλήσεις των κατασκευαστών σπιτιων

Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές κατοικιών είναι τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή, το αυξανόμενο κόστος κατασκευής κατοικιών και ο υψηλός πληθωρισμός, σύμφωνα με το NAHB.

Τι γίνεται με τα παλαιοτέρα σπίτια

Η Εθνική Ένωση Μεσιτών έδειξε ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,4% από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και σημείωσαν βουτιά 14,2% από ένα χρόνο πριν.
Μόλις από τον Ιανουάριο, οι υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 21,1%, μια πτωτική κλίση που συμπίπτει με το μέσο επιτόκιο σταθερού συμβολαίου 30 ετών που σκαρφαλώνει 249 μονάδες βάσης στο 5,82%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών, η οποία επίσης αναφέρει ότι η συνολική ζήτηση στεγαστικών δανείων έχει φτάσει σε χαμηλό 22 ετών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις κατοικίες στο μέλλον;

«Η αγορά κατοικίας και η οικοδόμηση είναι από τις βασικές οικονομικές σταθερές και βρισκόμαστε σε προ-ύφεση του τελευταίου κύκλου», δήλωσε ο Ken Leon, διευθυντής έρευνας μετοχών στο CFRA στην Ουάσιγκτον.
«Οι τάσεις θα συνεχίσουν να είναι προκλητικές για την αγορά κατοικίας».

www.bankinews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης