Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαθίσταται η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης - Ελπίδες να πέσει η τιμή του αργού

Αποκαθίσταται η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης - Ελπίδες να πέσει η τιμή του αργού
Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου  στη Λιβύη είναι σημαντική γιατί μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στις ελλιπώς ανεφοδιασμένες αγορές πετρελαίου και να ρίξει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Μετά από 3,5 μήνες δραματικής συρρίκνωσής της, η Λιβύη κατόρθωσε να αποκαταστήσει εν μέρει την παραγωγή πετρελαίου της και να την αυξήσει σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Η Λιβύη είναι μέλος του OPEC, φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής, και κατόρθωσε ξανά να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της σε «λίγο πάνω από» ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Mohamed Oun.
Η αύξηση αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους φυλάρχους της Λιβύης πριν από 10 μέρες ώστε να ανοίξουν ξανά τα πηγάδια και οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου που είχαν κλείσει από τα μέσα Απριλίου.
Από τα μέσα Απριλίου έως και πριν λίγες μέρες, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης είχε είχε μειωθεί στα 560.000 βαρέλια την ημέρα.
Η Λιβύη έχει δει την παραγωγή να πέφτει κατά περίπου 50% τους τελευταίους μήνες λόγω της διαμάχης για την εξουσία μεταξύ των αντίπαλων κυβερνήσεων, ενώ αρνητικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η χρόνια ανεπαρκής επένδυση σε υποδομές. Η υψηλότερη παραγωγή στη Λιβύη θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση για τις ελλιπώς ανεφοδιασμένες αγορές πετρελαίου και τις υψηλές τιμές που έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μέρος της συμφωνίας για την επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών της Λιβύης ήταν οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου National Oil Corp. με τον διορισμό του Farhat Bengdara ως επικεφαλής του ομίλου.
Ο Bengadara δεσμεύτηκε να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή στα κανονικά της επίπεδα των 1,2-1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και σε σημαντικό βαθμό το πέτυχε.
Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της Λιβύης βρίσκονται στο επίκεντρο του εμφύλιου πολέμου που μαίνεται στη χώρα από το 2011, όταν οι Αμερικανοί, με τη βοήθεια τζιχαντιστών, έριξαν τον δικτάτορα Moammar Al Qaddafi.
Έκτοτε η χώρα μαστίζεται από έναν εμφύλιο σπαραγμό μεταξύ δύο πολιτικών ηγέτων και των ομάδων που τους στηρίζουν -- του Abdul Hamid Dbeibah στα δυτικά και του Fathi Bashagha στα ανατολικά -- που ο καθένας ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος πρωθυπουργός. 
Οι διαρκείς συγκρούσεις όμως οδηγούν κάθε τόσο σε συρρίκνωση της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.
Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου  στη Λιβύη είναι σημαντική γιατί μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση για τις ελλιπώς ανεφοδιασμένες αγορές πετρελαίου και τις υψηλές τιμές που έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης