Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βόρεια Κορέα στρέφεται στα... μαντζούνια λόγω έλλειψης φαρμάκων και υποδομών για την αντιμετώπιση της Covid

Η Βόρεια Κορέα στρέφεται στα... μαντζούνια λόγω έλλειψης φαρμάκων και υποδομών για την αντιμετώπιση της Covid
Η ιατρική Κόριο εντάχθηκε επίσημα στο σύστημα υγείας της Β.Κορέας τη δεκαετία του 1950, απέκτησε όμως μεγαλύτερη σημασία τη δεκαετία του 1990, όταν η χώρα αντιμετώπισε μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στη διάρκεια λοιμού που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα

Δραματικές στιγμές βιώνει η Βόρεια Κορέα η οποία προσπαθεί τώρα να καθησυχάσει τον πληθυσμό διαβεβαιώνοντας ότι έχει το φάρμακο κατά του κορωνοϊού.
Τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Associated Press, βορειοκορεατικά μέσα ανέφεραν ότι η χώρα νικά τη μάχη κατά της πανδημίας χάρη στο «Κόριο», όπως ονομάζονται τα κορεατικά παραδοσιακά φάρμακα.
«Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί πολύ τα φάρμακα Κόριο […] τα οποία όμως δεν είναι σίγουρη λύση» λέει στο Associated Press ο αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα το 2018.
Πρόσφατα, η βορειοκορατική εφημερίδα Rodong Sinmun δημοσίευσε σειρά άρθρων που έπλεκαν το εγκώμιο των παραδοσιακών φαρμάκων και του βελονισμού στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Covid-19, ενώ παράλληλα φιλοξενούσαν δηλώσεις του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που ενθάρρυναν τη χρήση του Κόριο.
Η Πιονγκγιάνγκ ανέφερε τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού μόλις τον περασμένο Μάιο και την τελευταία εβδομάδα αναφέρει γύρω στα 160 συμπτωματικά κρούσματα την ημέρα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα 400.000 κρούσματα στην κορύφωση της επιδημίας.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ακόμα ότι έχει καταγράψει μόνο 74 θανάτους μεταξύ 4,8 εκατ. κρουσμάτων, αριθμός που θα σήμαινε ότι η θνητότητα είναι μόλις 0,002%, η χαμηλότερη στον κόσμο.

Δραματικές ελλείψεις

Παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται στη Δύση για τον αναφερόμενο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή στη Βόρεια Κορέα.
O Kim Yong Un έχει εκφράσει και προσωπικά τη στήριξή του στην παραδοσιακή ιατρική Κόριο .
Ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι η Πιονγκγιάνγκ στρέφεται στα μαντζούνια λόγω έλλειψης φαρμάκων και υποδομών για την αντιμετώπιση της Covid-19.
«Η αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων με φάρμακα Κόριο δεν είναι καλή επιλογή […] Όταν όμως μιλάμε για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, ή ασθενείς υψηλού κινδύνου, η Βόρεια Κορέα χρειάζεται εμβόλια, μονάδες επειγόντων περιστατικών και άλλους ιατρικούς πόρους» δήλωσε ο Γι Γιουνχόκ, ειδικός του Ινστιτούτου Ανατολικής Ιατρικής στη Σεούλ.
H πρακτική του Κόριο, το οποίο παίρνει το όνομά του από ένα αρχαίο βασίλειο της κορεατικής χερσονήσου, αφορούν μείγματα βοτάνων και ζωικών πρώτων υλών που χορηγούνται συχνά σε συνδυασμό με βελονισμό, βεντούζες και μασάς των μεσημβρινών.
Παρόμοιες θεραπείες χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, όχι όμως ως υποκατάστατο της σύγχρονης ιατρικής όπως συμβαίνει στη Β. Κορέα.
Η ιατρική Κόριο εντάχθηκε επίσημα στο σύστημα υγείας της Β.Κορέας τη δεκαετία του 1950, απέκτησε όμως μεγαλύτερη σημασία τη δεκαετία του 1990, όταν η χώρα αντιμετώπισε μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στη διάρκεια λοιμού που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης