Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ρωσικοί πύραυλοι Kalibr εκτοξεύουν τις τιμές στα σιτηρά παρά τη συμφωνία Ουκρανίας και Ρωσίας - Τι συμβαίνει

Οι ρωσικοί πύραυλοι Kalibr εκτοξεύουν τις τιμές στα σιτηρά παρά τη συμφωνία Ουκρανίας και Ρωσίας - Τι συμβαίνει
«Πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού», έγραψε η Maria Zakharova στον λογαριασμό της στην εφαρμογή Telegram.
Σχετικά Άρθρα

Άλμα σημειώνει η διεθνής τιμή του σιταριού τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, μετά το ρωσικό πλήγμα μέσα στο σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Οδησσού, που αύξησε την ανησυχία για το κατά πόσον οι συμφωνίες που υπέγραψαν χωριστά η Ρωσία και η Ουκρανία με ΟΗΕ και Τουρκία για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μπορούν τελικά να εφαρμοστούν και να μειώσουν την πίεση στην προσφορά τροφίμων διεθνώς.
Συγκεκριμένα, τα futures του σιταριού στο Σικάγο ενισχύθηκαν έως και κατά 4,6%, στα7,82 δολάρια έως τις 3:21 μ.μ. στη Σιγκαπούρη.
Οι τιμές είχαν υποχωρήσει περί το 6% μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή 22 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία τα σιτηρά θα μπορούν να φύγουν με ασφάλεια από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας: την Οδησσό, το Pivdennyi και το Chornomorsk

Πυραυλικό χτύπημα

Αναφορικά με το πυραυλικό χτύπημα, η Ρωσία δήλωσε ότι πύραυλοι cruise, έπληξαν τη στρατιωτική υποδομή του λιμανιού της Οδησσού, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Στο χτύπημα αυτό χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι Kalibr», οι οποίοι και κατέστρεψαν μια στρατιωτική υποδομή στο λιμάνι.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως οι δυνάμεις της χώρας κατέστρεψαν ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο με αμερικανικούς πυραύλους Harpoon που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, το Κίεβο.
«Πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού», έγραψε η Maria Zakharova στον λογαριασμό της στην εφαρμογή Telegram, υπογραμμίζοντας πως «έστειλαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στην αγαπημένη διεύθυνση του καθεστώτος του Κιέβου σε ένα πλήγμα ακριβείας».

Ποια είναι η «αγαπημένη διεύθυνση»

«Η αγαπημένη διεύθυνση» είναι μια αναφορά στις προτροπές των ουκρανικών δυνάμεων στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα, που φέρεται να είπαν σε ένα ρωσικό πλοίο «να πάει να …» πριν από ένα ρωσικό πλήγμα τον Φεβρουάριο.
Ο Serhii Bratchuk, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, δήλωσε στο Telegram ότι πύραυλοι cruise τύπου Kalibr έπληξαν την υποδομή του λιμανιού και ότι δύο από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας.
Η Natalia Humeniuk, εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του ουκρανικού στρατού, είπε στην τηλεόραση ότι οι πύραυλοι δεν έπληξαν την αποθήκευση σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού.

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών

Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν συγκρατηθεί στο λιμάνι της Οδησσού στη νοτιοδυτική Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC.
Εν τω μεταξύ, τα futures σιταριού αυξήθηκαν κατά 70% σε υψηλό ρεκόρ των 12,94 δολαρίων ανά bushel τις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, προκαλώντας ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες προμήθειες, να επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και να ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης