Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis (Commission): Η ΕΕ δέχεται γεωπολιτικές πιέσεις, πρέπει να κινηθεί ταχύτερα για να πετύχει εμπορικές συμφωνίες

Dombrovskis (Commission): Η ΕΕ δέχεται γεωπολιτικές πιέσεις, πρέπει να κινηθεί ταχύτερα για να πετύχει εμπορικές συμφωνίες
Oι γεωπολιτικές πιέσεις «μετατοπίζουν την προοπτική μας για την εμπορική πολιτική», σημείωσε ο επίτροπος Εμπορίου
Σχετικά Άρθρα

Η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση ενός δικτύου εμπορικών συμφωνιών προκειμένου να απογαλακτιστεί από τη Ρωσία και να εμβαθύνει τους δεσμούς με βασικούς της συμμάχους, επισημαίνει ο επίτροπος Εμπορίου, Valdis Dombrovskis.
Oι γεωπολιτικές πιέσεις «μετατοπίζουν την προοπτική μας για την εμπορική πολιτική», προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες εντείνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Οι στόχοι περιλαμβάνουν συμφωνία με τη Χιλή πριν από το τέλος του έτους και μία σύμβαση με την Αυστραλία το πρώτο εξάμηνο του 2023, πέρα από τις προσπάθειες επικύρωσης συμφωνιών με το Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία και την προώθηση των συνομιλιών με ομολόγους όπως η Ινδία και η Ινδονησία.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, να διαφοροποιηθούμε από τις προμήθειες της Ρωσίας, για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού», δήλωσε ο Dombrovskis στους Financial Times.

«Εμπορικά πιο διεκδικητική»

«Αν θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις πρώτες ύλες ορισμένων παρόχων, πρέπει να διευρύνουμε τη βάση μας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος και επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ.
Ο Dombrovskis επιδιώκει να ενεργοποιήσει εκ νέου την ατζέντα ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ, η οποία βρέθηκε σε τέλμα καθώς οι μεγάλες οικονομίες έστησαν φραγμούς και προσπάθησαν να προστατεύσουν τις εγχώριες βιομηχανίες τους.
Η Γαλλία μόλις ολοκλήρωσε την εξάμηνη προεδρία της στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας το Παρίσι ακολούθησε μία αμυντική εμπορική πολιτική με σκοπό, όπως ανέφερε, να στηρίξει τη λεγόμενη στρατηγική αυτονομία της ένωσης.
Περίπου 15 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Dombrovskis λέγοντας ότι η διαδικασία της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις, την υπογραφή και την επικύρωση εμπορικών συμφωνιών αργεί πολύ και η Ένωση θα πρέπει να «εκμεταλλευτεί τα παράθυρα ευκαιριών όταν ανοίγουν».
Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ καλύπτουν μόνο το ένα τρίτο του εξωτερικού της εμπορίου, ανέφερε η επιστολή, και «πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό» δεδομένου ότι το 85% της μελλοντικής ανάπτυξης του κόσμου προβλέπεται να συμβεί εκτός της Ένωσης.
Στην απάντησή του, που είδαν οι Financial Times, ο Dombrovskis συμφώνησε ότι η επιτάχυνση των εμπορικών συμφωνιών θα αύξανε την «αξιοπιστία της ΕΕ ως σοβαρού εμπορικού εταίρου», και επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους να επιταχύνει τις δικές της διαδικασίες για τη σύναψη νέων συμφωνιών.

Συγκρουσιακό γεωπολιτικό τοπίο

Στη συνέντευξη, ο Dombrovskis υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της ΕΕ να είναι «πιο διεκδικητική» στο εμπόριο, λέγοντας ότι η Ένωση βρισκόταν σε «πιο συγκρουσιακό γεωπολιτικό τοπίο από πριν» ενώ χρειάζεται εργαλεία για να ανταποκριθεί στις καταστάσεις, καθώς άλλες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.
Η ΕΕ επιδιώκει μια σειρά μέσων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών και επενδυτικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου ξένων επενδύσεων, της σκληρότερης εμπορικής άμυνας και της καταστολής των επενδύσεων από ξένες εταιρείες που επιδοτούνται από το κράτος.
«Θα δράσουμε πολυμερώς όποτε μπορούμε, αλλά μπορούμε να δράσουμε μονομερώς αν χρειαστεί», είπε ο Dombrovskis.
Ταυτόχρονα, ο Dombrovskis υποστήριξε ότι η επιδίωξη νέων διμερών εμπορικών συμφωνιών θα έκανε την οικονομία της ΕΕ πιο εύρωστη και ανθεκτική, ιδίως επιτρέποντάς της να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να διευρύνει το φάσμα των προμηθευτών της.
«Η ύπαρξη ενός ευρέος δικτύου ΣΕΣ είναι πηγή διαφοροποίησης και επομένως πηγή ανθεκτικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης