Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση σοκ από S&P: H οικονομία των ΗΠΑ προσομοιάζει με την κρίση 2008 – Νέα αύξηση 0,75% από FED 27/7

Προειδοποίηση σοκ από S&P: H οικονομία των ΗΠΑ προσομοιάζει με την κρίση 2008 – Νέα αύξηση 0,75% από FED 27/7
Οι τελευταίες προβλέψεις της S&P Global για την αμερικανική οικονομία δείχνουν 0% το 2022, -ύφεση -0,4% το 2023, ύφεση -0,2% το 2024 και ύφεση -0,2% το 2025

Η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ κινείται με ρυθμό που δεν παρατηρήθηκε από την οικονομική κρίση του 2008 προειδοποίησε ο S&P Global Market Intelligence
Ο S&P Global US Manufacturing PMI υποχώρησε στο χαμηλό δύο ετών των 52,3 τον Ιούλιο, από 52,7 τον Ιούνιο — οτιδήποτε πάνω από το 50 υποδηλώνει αύξηση.
Τον Ιούλιο 2022, τα επίπεδα παραγωγής ήταν σταθερά, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν, ο πληθωρισμός κόστους επιβραδύνθηκε, η αύξηση της απασχόλησης μετριάστηκε και το επιχειρηματικό κλίμα έπεσε κατακόρυφα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020.
Περισσότερες εταιρείες σημείωσαν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν το προσωπικό και να μειώσουν το κόστος.

Επιπλέον, ο S&P Global US Composite PMI έπεσε στο 47,5 τον Ιούλιο, από 52,3 τον Ιούνιο.

Ο PMI ο δείκτης τιμών υπηρεσιών υπολείπεται της εκτίμησης της αγοράς, στο 47, από 52,7.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2020, λόγω της μείωσης των νέων εξαγωγών, της μείωσης της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αύξησης των τιμών και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι PMI είναι κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες, καθώς δίνουν την γενική κατεύθυνση των τάσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώνεται με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009 (εξαιρουμένου του αρχικού lockdown πανδημίας).

Τα πράγματα θα πάνε χειρότερα;

Ο S&P Global Market Intelligence σημείωσε ότι πολλαπλοί δείκτες που προεξοφλούν το μέλλον, υποδηλώνουν ότι «θα έρθουν χειρότερα για την αμερικανική μεταποίηση τον Αύγουστο.
«Αυτό σημαίνει ότι η FED η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια σε μια εποχή που η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει ήδη σοβαρά σημάδια επιβράδυνσης και οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν αυξηθεί».
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) και η FED θα πραγματοποιήσουν τη διήμερη συνεδρίαση τους στις 26 και 27 Ιουλίου 2022.
Η αγορά αναμένει ευρέως από την FED να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και υπάρχει πιθανότητα 20% για αύξηση 100 μονάδων βάσης αυτόν τον μήνα εν μέσω κλιμακούμενου πληθωρισμού.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του πληθωρισμού, φοβούνται επίσης ότι αυτές οι προσπάθειες μπορεί να επιταχύνουν την ύφεση.

«Όσον αφορά το 2023, υποψιαζόμαστε έντονα ότι οι μειώσεις – όχι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι το βασικό θέμα», επισήμανε η Ολλανδική τράπεζα ING.
«Οι κεντρικές τράπεζες καθυστέρησαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και τώρα, υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μιας ύφεσης. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί απότομα από τον Μάρτιο του 2023 και μετά».

Προειδοποιεί και ο Mohamed El-Erian

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο CNBC, ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει κορυφωθεί, αλλά μπορεί να είναι εις βάρος της οικονομίας.
«Νομίζω ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στις ΗΠΑ, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες.
«Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να μειωθεί - αυτό είναι καλή εξέλιξη.
Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να μειωθεί και ταυτόχρονα η οικονομία να περάσει σε ύφεση και αυτό δεν είναι καλή εξέλιξη».

Οι ανησυχίες για μια οικονομική ύφεση έχουν αυξηθεί δραματικά...

Εκτός από τον υψηλότερο από το αναμενόμενο δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) 9,1% τον Ιούνιο, μια ευρεία σειρά μετρήσεων δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας
Ο βιομηχανικός PMI του Institute of Supply Management (ISM) μειώθηκε στο 53, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 0,1%, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,2% και η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5%.
Ο Δείκτης Αισιοδοξίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) υποχώρησε στο 89,5 (100 ήταν το συναίσθημα το 1986), ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας IBD/TIPP στις ΗΠΑ παρέμεινε σε χαμηλό 11 ετών και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στο 98.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε στο υψηλό εννέα μηνών στις 251.000 την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουλίου, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.

Είναι οι ΗΠΑ σε ύφεση;

Εν τω μεταξύ, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην έκθεση για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου για να διαπιστωθεί εάν οι ΗΠΑ έχουν διολισθήσει σε τεχνική ύφεση.
Η μέση εκτίμηση της αγοράς είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 0,4%, ενώ η εκτίμηση του Bloomberg για το ΑΕΠ από 55 οικονομολόγους είναι μεταξύ ύφεσης -0,6% και 1,2% .
Ωστόσο, η εκτίμηση του μοντέλου GDPNow της Atlanta Fed Bank δείχνει -1,6% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2022.

Πολλοί οργανισμοί έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.
Οι τελευταίες προβλέψεις της S&P Global για την αμερικανική οικονομία δείχνουν 0% το 2022, -ύφεση -0,4% το 2023, ύφεση -0,2% το 2024 και ύφεση -0,2% το 2025.
Το Conference Board υποβάθμισε τις προσδοκίες του για το δεύτερο τρίμηνο από 1,9% σε 0,8%.
Για το 2022, το Conference Board προβλέπει 1,7% αύξηση και 0,5% ανάπτυξη το 2023.

Ταινία τρόμου

Ο κύκλος σύσφιξης της Fed θα λειτουργεί με αυτόματο πιλότο, υποστηρίζει η Bank of the West Economics.
«Η FED βρίσκεται στην θέση ενός ηθοποιού σε μια κακή ταινία τρόμου όπου η ανατριχιαστική μουσική παίζει ήδη, και ο ηθοποιός μπαίνει στο φαινομενικά εγκαταλελειμμένο σπίτι».
«Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει καλά, αν και δεν είμαστε ακόμη σίγουροι τι πρόκειται να συμβεί»

Σύμφωνα με την Περίληψη των Οικονομικών Προβολών της Fed που ενημερώθηκε τον Μάρτιο, οι προβλέψεις για το μέσο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκαν στο 3,7% το 2022, στο 3,9% το 2023 και στο 4,1% το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης