Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός ΠΟΥ: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων - Και πάλι σε... τροχιά εμβολίων

Συναγερμός ΠΟΥ: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων -   Και πάλι σε... τροχιά εμβολίων
Ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να κηρύξει πανδημίες, αν και άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο για τον Covid στις αρχές του 2020
Σχετικά Άρθρα

Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το παγκόσμιο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων κάνοντας λόγο για «έκτακτη ανάγκη» και ανάγκη λήψης μέτρων και τοποθετώντας τη νόσο στο ίδιο επίπεδο με ασθένειες όπως ο Covid-19, ο Ebola και η πολιομυελίτιδα.
Είναι ο υψηλότερος δυνατός όρος (έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία)
σύμφωνα με τους διεθνείς υγειονομικούς κανονισμούς και χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά για τον Covid-19 πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.
Ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να κηρύξει πανδημίες, αν και άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο για τον Covid στις αρχές του 2020.
Ανακοινώνοντας την απόφαση το Σάββατο (23/7/2022), ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε: «Έχουμε ένα ξέσπασμα που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο γρήγορα, μέσω νέων τρόπων μετάδοσης για τους οποίους καταλαβαίνουμε πολύ λίγα».

Συναγερμός

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.
«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μike Ryan, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.
Ο Tedros είπε ότι μια επιτροπή του ΠΟΥ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση, αλλά ο ΠΟΥ αποφάσισε ωστόσο να κάνει τη δήλωση, δεδομένων των διεθνών κανονισμών υγείας.
Ο συνολικός παγκόσμιος κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων παρέμεινε χαμηλός, εκτός από την Ευρώπη, όπου ήταν «υψηλός», είπε.
Αν και η κίνηση αυτή έχει ελάχιστα ουσιαστικά πρακτικά αποτελέσματα εκτός από το να σημάνει συναγερμό, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πιο ισχυρή διεθνή συνεργασία στην έρευνα για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι λείπει, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η ασθένεια, η οποία είναι ενδημική στην υποσαχάρια Αφρική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες, έχει εντοπιστεί πρόσφατα σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους.
Περισσότερα από 16.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κυρίως μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών.
Τουλάχιστον πέντε θάνατοι έχουν αναφερθεί σε αφρικανικά κράτη, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί η ασθένεια σε πιο ευάλωτες ομάδες, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Κίνδυνος εξάπλωσης

Υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου, που χρησιμοποιείται συνήθως κατά της ευλογιάς, και ενός αντιικού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες και των δύο, και σε ορισμένα μέρη - συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Υόρκης και τμημάτων του Καναδά - οι υγειονομικές αρχές έχουν διευρύνει την καταλληλότητα για εμβολιασμό για να φτάσουν σε πιο δυνητικά ευάλωτα άτομα.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται να κάνουν το ίδιο, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με μελέτη του Nature Medicine που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις του ΠΟΥ δήλωσαν ότι υπήρξαν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το εάν η ευλογιά των πιθήκων θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία (PHEIC), όταν η επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη με τη διενέργεια της αξιολόγησης συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Ιούνιο.
«Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να αποφύγουν το δράμα, εκείνοι που θέλουν να αυξήσουν την προσοχή, εκείνοι που θέλουν να αποφύγουν την κριτική στον ΠΟΥ ότι είναι πολύ αργός και εκείνοι που πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε στην απάντηση», είπε μία πηγή.
Το 2020 ο ΠΟΥ αντιμετώπισε κατηγορίες ότι καθυστέρησε να κηρύξει τον Covid ως PHEIC, με τους επικριτές να λένε ότι η διαδικασία είχε πολιτικοποιηθεί βαθιά.

Κυριακίδου: Παραδίδονται τα εμβόλια

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την απάντησή της για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, τόνισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.
«Παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση από την πρώτη μέρα και τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων παραδίδονται ήδη στα κράτη - μέλη μας.
Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την απάντησή μας στην ΕΕ» επισήμανε η κ. Κυριακίδου με ανάρτησή της στο twitter.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης