Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ύφεση ολοταχώς ΗΠΑ - Κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα

Σε ύφεση ολοταχώς ΗΠΑ - Κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα

Συρρικνώθηκε τον Ιούλιο του 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ - για πρώτη φορά από το 2020- κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για την ύφεση.
Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε κατά 4,8 μονάδες στις 47,5, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον Μάιο του 2020 της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Στις υπηρεσίες, ο κλάδος συνέχισε την καθοδική του πορεία από το υψηλό του Μαρτίου, καθώς ο πληθωρισμός επιβαρύνει τις νέες πωλήσεις, ενώ στη μεταποίηση οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με τα επίπεδα παραγωγής να παραμένουν αμετάβλητα.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI για τον Ιούλιο δείχνουν μια ανησυχητική επιδείνωση στη οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence Chirs Williamson.
Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προήλθε κυρίως από την απότομη πτώση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί στις 47 μονάδες, αν και οι εταιρείες του συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό.
Παράλληλα, ο δείκτης στη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών στο 52,3 τον Ιούλιο.
Οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας.
Οι παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν επίσης καθώς το ισχυρότερο δολάριο και η ζοφερή παγκόσμια εικόνα επιβάρυνε την διεθνή ζήτηση.
Την ίδια ώρα πάντως οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνθηκαν κάπως, αν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Ο σύνθετος δείκτης τιμών των εισροών υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, ενώ η μέτρηση των τιμών παραγωγού βρέθηκε σε χαμηλό από τον Μάρτιο του 2021.
Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το μέλλον επιδεινώθηκαν επίσης, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2020, καθώς η ασθενέστερη ζήτηση και ο πληθωρισμός επιβαρύνουν το κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης