Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ώρα της κρίσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά από μία δεκαετία φθηνού χρήματος - Ανησυχία για τα NPEs

Η ώρα της κρίσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά από μία δεκαετία φθηνού χρήματος - Ανησυχία για τα NPEs
Οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 22% από την αρχή του έτους
Αυξάνονται οι προκλήσεις που θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς θα πρέπει να διαχειριστούν και την αύξηση του κόστους δανεισμού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη είχε ήδη να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, μια κατάσταση που πιέζει τους δανειολήπτες.
Επίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει κλονίσει την οικονομία της Ευρώπης, μεταξύ άλλων με τον περιορισμό των ενεργειακών της αποθεμάτων.
Η UBS, η Deutsche Bank, η Credit Suisse, η BNP Paribas και η UniCredit θα μπορούσαν να δώσουν τον τόνο στους επενδυτές όταν θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.

Οι προκλήσεις

Από τη μια πλευρά, τα υψηλότερα επιτόκια είναι καλά για τις τράπεζες, καθώς μπορούν να χρεώνουν περισσότερα για δάνεια.
Αλλά υποφέρουν εάν οι πελάτες, που παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές και το κόστος δανεισμού, δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν.
Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχουν θέσει τους επενδυτές σε επιφυλακτική διάθεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως και οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα από τη σύναψη συμφωνιών και την πώληση επενδυτικών προϊόντων.
Εντός της Ευρώπης, οι τράπεζες της Γερμανίας βρίσκονται στο επίκεντρο της καταιγίδας επειδή η χώρα εξαρτάται ιδιαίτερα από τη ρωσική ενέργεια και η οικονομία της θα πληγεί σκληρά από τυχόν ελλείψεις εφοδιασμού.
Ο Giles Edwards, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης S&P, είπε ότι τυχόν φόβοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες φέτος θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν την αποπληρωμή των δανείων.
Αν και δεν περίμενε μεγάλη άμεση άνοδο στα επισφαλή δάνεια, είπε ότι παρακολουθούσε τους «δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης, δηλαδή σημάδια ότι υπάρχει πίεση».
Οι αναλυτές περιμένουν επίσης να δουν τι θα συμβεί με τη Uniper, τη γερμανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για μια διάσωση.

Αναμένεται αύξηση προβλέψεων

Οι γερμανικές τράπεζες μπορεί ακόμα να πρέπει να αφιερώσουν περισσότερα για τις μελλοντικες απώλειες δανείων, δήλωσε ο Michael Rohr, αναλυτής στον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Τους τελευταίους δύο μήνες, οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις για τα κέρδη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, η οποία έχει προκύψει από μια σειρά κρίσεων, και αύξησαν τις εκτιμήσεις για το ύψος των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια που χρειάζεται.
Για τη Deutsche Bank, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι «μια σοβαρή ύφεση», είπε ο Rohr.
Και οι συνεταιριστικές τράπεζες της Γερμανίας δήλωσαν ότι αναμένουν «σημαντική μείωση» στα κέρδη φέτος καθώς προετοιμάζονται για πιστωτικές απώλειες.
Αποτυπώνοντας αυτές τις ανησυχίες, οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 22% από την αρχή του έτους, υποαποδίδοντας τον ευρύτερο πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών STOXX 600, ο οποίος υποχωρεί περίπου κατά 13%.

Άργησε η ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ, η οποία αύξησε αιφνιδιαστικά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη για να τιθασεύσει τις χαμηλές τιμές, έχει επίσης προειδοποιήσει για πιθανούς κινδύνους, όπως η υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνήσεις ξόδεψαν δισεκατομμύρια για να στηρίξουν μεγάλο μέρος της οικονομίας, αλλά η ΕΚΤ είπε ότι αυτή τη φορά μπορεί να μην μπορούν.
Στην Ισπανία η αβεβαιότητα έγκειται στην πιθανή άρση των μορατόριουμ πληρωμών, ενώ στην Ιταλία, που πλήττεται από πολιτική κρίση, αυξάνεται η πίεση στα κρατικά ομόλογα της χώρας, γεγονός που διαβρώνει επίσης τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών καθώς τα ιταλικά κρατικά ομόλογα χάνουν την αξία τους.
Η εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο και η σημασία του μεταποιητικού της τομέα, που αποτελείται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις, αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης.
Σχεδόν 300 δισ. ευρώ (ή πάνω από το 40%) των ιταλικών εταιρικών δανείων είναι εγγυημένα από το κράτος αφού οι τράπεζες χρησιμοποίησαν έκτακτα μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων χρεών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης