Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπισιτιστική κρίση: Στις 22 Ιουλίου η συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για την «απελευθέρωση» των σιτηρών

Eπισιτιστική κρίση: Στις 22 Ιουλίου η συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για την «απελευθέρωση» των σιτηρών
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres θα παρευρεθεί μαζί με τον Erdogan στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί
Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου αναμένεται να υπογράψουν η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία τη συμφωνία που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres θα παρευρεθεί μαζί με τον Erdogan στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο, αλλά ο πόλεμος που μαίνεται μετά την εισβολή της Μόσχας έχει οδηγήσει στο μπλοκάρισμα εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας μεγάλη άνοδο στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Επίλυση

«Φαίνεται ότι όλα τα ζητήματα για τα σιτηρά έχουν επιλυθεί και η υπογραφή συμφωνίας θα γίνει πράγματι αύριο», είπε ρωσική πηγή στο πρακτορείο Ria Novosti.
Η τουρκική προεδρική διοίκηση ανέφερε επίσης ότι η υπογραφή του εγγράφου για το «θέμα του σιταριού» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 16:30 ώρα Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη
Την περασμένη εβδομάδα, στρατιωτικές αντιπροσωπείες από την Τουρκία , τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ πραγματοποίησαν συνομιλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος.
Ως αποτέλεσμα, τα εμπλεκόμενα μέρη κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη.
Νωρίτερα, πηγή του RIA Novosti ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την υπογραφή εγγράφου για την απόσυρση πλοίων με σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μένει να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Η συμφωνία συνεπάγεται τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τον έλεγχο των πλοίων κοντά στα ουκρανικά ύδατα, και όχι στα ίδια τα λιμάνια, ενώ η Τουρκία και ο ΟΗΕ θα ελέγχουν από κοινού τα πλοία.
Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης λόγω έλλειψης δημητριακών.
Ο Vladimir Putin, με τη σειρά του, τόνισε ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εξαγωγές σιτηρών και εάν η Ουκρανία καθαρίσει τα λιμάνια από τα νάρκες, τα πλοία με σιτηρά θα μπορούν να φύγουν χωρίς προβλήματα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, καλωσόρισε την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο σημείωσε ότι καθιστά υπεύθυνη τη Ρωσία για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται σε αυτήν.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ned Price, έκανε το σχετικό σχόλιο κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.  

Κίεβο: Ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι αύριο θα διεξαχθεί στην Τουρκία άλλος ένας γύρος συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
«Συνοπτικά, ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δεσμεύει τις πλευρές (να διασφαλίζουν) την ασφαλή λειτουργία των διαδρόμων εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου. 

Αποθηκευμένοι 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και... καταστροφές

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και λέει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι αποθηκευμένοι σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, τα οποία προσπαθεί να εξάγει μέσω οδικών, ποταμών και σιδηροδρομικών μεταφορών.
Περίπου 300.000 τόνοι σιτηρών είναι ενδεχόμενο να έχουν αποθηκευτεί σε αποθήκες, για τις οποίες, το Κίεβο πιστεύει ότι καταστράφηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε το υπουργείο Γεωργίαςι.
Σύμφωνα με τα αρχεία, κατά την έναρξη του πολέμου (24 Φεβρουαρίου), στις αποθήκες, ενός από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης στο λιμάνι Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, είχαν αποθηκευτεί 250.000-300.000 τόνοι σιτηρών, κυρίως σιταριού και καλαμποκιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης