Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lukashenko (Πρόεδρος Λευκορωσίας): Από την Ουκρανία εξαρτάται το τέλος του πολέμου

Lukashenko (Πρόεδρος Λευκορωσίας): Από την Ουκρανία εξαρτάται το τέλος του πολέμου
Η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει για «να μην έχει ποτέ στο έδαφός της όπλα που απειλούν τη Ρωσία», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας.
Σχετικά Άρθρα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο εάν το Κίεβο αποδεχθεί τις απώλειές του και διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP ο Λευκορώσος πρόεδρος Aleksandr Lukashenko.
«Όλα εξαρτώνται από την Ουκρανία, επί του παρόντος, η ιδιαιτερότητα της στιγμής είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σε καλύτερες συνθήκες, αποδεκτές για την Ουκρανία, η οποία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συμφωνήσει να μην απειλήσει ποτέ τη Ρωσία», τόνισε.

«Η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις»

Σύμφωνα με τον Λευκορώσο πρόεδρο, το Κίεβο είναι αυτό που πρέπει να δεχθεί τις παραχωρήσεις και να πάει στις διαπραγματεύσεις, που αποτελούν τη μόνη έξοδο από τη σύγκρουση.
Η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει για «να μην έχει ποτέ στο έδαφός της όπλα που απειλούν τη Ρωσία».
Όπως δήλωσε, ο όρος «αποναζιστικοποίηση» που χρησιμοποίησε η Ρωσία, σχετικά με τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία, «είναι φιλοσοφία. Το σημαντικότερο, είναι η ασφάλεια της Ρωσίας».
Ο Lukashenko θεωρεί ότι διαφορετικά, τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, υπενθυμίζοντας ότι ο Putin έχει προειδοποιήσει ότι ο στρατός του δεν έχει ασχοληθεί ακόμη πλήρως με την Ουκρανία.
"Ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη εκεί, δεν είναι αυτός που η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει", δήλωσε, κάνοντας λόγο για "τρομακτικά" όπλα που η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει".
Σύμφωνα με τον Lukashenko, η Ουκρανία πρέπει να δεχθεί ότι οι περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία στα ανατολικά και στο νότο της χώρας, έχουν χαθεί.
"Αυτό δεν συζητείται πλέον, θα μπορούσε να είχε συζητηθεί τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο", τόνισε.
Τέλος, ο Lukashenko επέρριψε στη Δύση την απόλυτη ευθύνη αυτού του πολέμου, εκτιμώντας ότι η απειλή που επισειόταν στη Ρωσία ήταν τέτοια που Μόσχα έπρεπε να επιτεθεί στον γείτονα της.
Όπως δήλωσε, η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι δυτικές χώρες είχαν δώσει στον Putin "τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε", δηλαδή την αποχώρηση της Συμμαχίας στα σύνορα του 1997 και τη λήξη της προσέγγισης της Δύσης στην Ουκρανία, που η Ρωσία εκλαμβάνει ως απειλή.
"Γιατί δεν δώσατε αυτές τις εγγυήσεις; Αυτό σημαίνει ότι θέλατε τον πόλεμο", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης