Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα διατηρεί σταθερό το επιτόκιο για 7ο μήνα

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα διατηρεί σταθερό το επιτόκιο για 7ο μήνα
Η κίνηση αυτή ήρθε εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που πλησίασε το 79% τον περασμένο μήνα και ενός συνεχιζόμενου παγκόσμιου κύκλου ύφεσης.
Σχετικά Άρθρα
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο της για έβδομο συνεχόμενο μήνα, καθώς τόνισε την προσδοκία της ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC), με επικεφαλής τον Şahap Kavcıoğlu, διατήρησε το επιτόκιο στο 14%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Ανεξέλεγκτος πληθωρισμός

Η κίνηση ήρθε εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που πλησίασε το 79% τον περασμένο μήνα και ενός συνεχιζόμενου παγκόσμιου κύκλου ύφεσης.
Η τράπεζα ανέφερε τις ανισορροπίες στην προσφορά και τη ζήτηση , όπως επίσης και την αύξηση των τιμών της ενέργειας μεταξύ των παραγόντων που σπρώχνουν τον πληθωρισμό ψηλα.
Το βασικό επιτόκιο παρέμεινε σταθερό από τον Ιανουάριο, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) διέκοψε έναν κύκλο χαλάρωσης μετά τις μειώσεις της συνολικά κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια αντί να τα αυξάνει.
Ο Erdogan είναι γνωστός για την αντίθεσή του στο υψηλότερο κόστος δανεισμού, το οποίο λέει ότι κάνει μόνο «τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση με μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων και υποσχέθηκε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που λέγεται ότι τελικά θα σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα και θα μειώσει τον πληθωρισμό.
Επίσης ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία θα απαλλαγεί από το βάρος που προκαλεί ο πληθωρισμός και θα αφήσει πίσω τα προβλήματά της από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του επόμενου έτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης