Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα… παιχνίδια του Putin με τον Nord Stream: Κίνδυνος να μην λειτουργήσει η τουρμπίνα και ο αγωγός να σταματήσει

Τα… παιχνίδια του Putin με τον Nord Stream: Κίνδυνος να μην λειτουργήσει η τουρμπίνα και ο αγωγός να σταματήσει
Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων στην Ευρώπη όσον αφορά την επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream
Σχετικά Άρθρα
Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί για την Ευρώπη -και κυρίως για τη Γερμανία- η επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 αύριο (21/7/2022), με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναδιακοπεί η ροή του φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, λίγες ώρες αφού δήλωσε ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει αλλά πιθανότατα με χαμηλότερες ροές, ο Putin δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αγωγός να... ξανασταματήσει, επικαλούμενος την κατάσταση της τουρμπίνας.
«Μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο εξοπλισμός του Nord Stream 1 από τη διαδικασία της συντήρησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε πως «υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να μην λειτουργεί μετά την επιστροφή του από τον Καναδά και ο Nord Stream 1 να σταματήσει».
Ο Πούτιν υποστήριξε ακόμη ότι η απόφαση του Καναδά να καθυστερήσει την επιστροφή της τουρμπίνας για τον Nord Stream δεν είναι πολιτική απόφαση και δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα και ούτε καν η "ειδική μας επιχείρηση στο Donbas" δεν ευθύνεται για αυτήν την απόφαση. Τα πραγματικά κίνητρα σχετίζονται με την προσπάθεια του Καναδά για είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά» δήλωσε ο Putin μιλώντας στο φόρουμ "Ισχυρές ιδέες για μια νέα εποχή".
«Ένας εξοπλισμός χρειάζεται επισκευή η οποία και είναι προγραμματισμένη. Δεν παραχωρείται από τον Καναδά επειδή έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Gazprom, παρόλο που πρόκειται για εργοστάσιο της Siemens. Θα σας πω γιατί το έκανε ο Καναδάς. Επειδή παράγει η ίδια πετρέλαιο και φυσικό αέριο και σχεδιάζει να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά» ο Ρώσος πρόεδρος.

Μαρτύριο της σταγόνας

Ωστόσο, νωρίτερα, σήμερα ο Putin είχε προετοιμάσει την Ευρώπη για «το μαρτύριο της σταγόνας», προειδοποιώντας για μερική επαναλειτουργία του Nord Stream 1.
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι υπήρχαν πέντε μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, τις οποίες διαχειρίζεται η Siemens Energy στον Nord Stream 1, ενώ άλλη μία μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας εξαιτίας «θρυμματισμού της εσωτερικής επένδυσης».
«Υπάρχουν δύο λειτουργικά μηχανήματα εκεί, αντλούν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα… Αν ένα δεν επιστραφεί, θα απομείνει ένα, αφορά 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έχει η Gazprom κάποια σχέση με αυτό;» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι άλλη μία από τις τουρμπίνες άντλησης φυσικού αερίου πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.
Η Gazprom εκτελούσε, εκτελεί και θα εκτελεί τα συμβόλαια της, είπε -μεταξύ άλλων- ο Putin, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να μεταθέσουν σε άλλους τις ευθύνες, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου άρχισε από την περασμένη χρονιά με τις αποφάσεις τους για στροφή μόνο σε εναλλακτικές πηγές.
Υπενθυμίζεται πως ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσόας, Gazprom, είχε ήδη μειώσει, από τον περασμένο μήνα, τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο 40%, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας, που είχε στείλει η Siemens Energy στον Καναδά και δεν ήταν δυνατό να γυρίσει πίσω λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία.

Ρωσικές πηγές: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι πιθανό να ξαναρχίσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, δύο ρωσικές πηγές μιλώντας στο Reuters, δήλωσαν ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι πιθανό να ξαναρχίσει εγκαίρως αύριο (21/7/2022).
Ειδικότερα, οι ρωσικές πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν στο Reuters πως ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μικρότερη ροή από τη ικανότητά του των περίπου 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) την ημέρα.
"Η Gazprom θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της 11ης Ιουλίου", δήλωσε μία από τις πηγές για τις ποσότητες αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από αύριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης