Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία - Συναίνεση ζητά ο Draghi - Lega: Κυβέρνηση χωρίς το Μ5S ή εκλογές

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία - Συναίνεση ζητά ο Draghi - Lega: Κυβέρνηση χωρίς το Μ5S ή εκλογές
Ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης
Σχετικά Άρθρα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, με τις αγορές να παρακολουθούν εναγωνίως τις εξελίξεις.
O πρωθυπουργός Mario Draghi πέταξε τo... μπαλάκι στα κόμματα της Ιταλίας, καθώς δεν παραιτήθηκε, αλλά ζήτησε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης, προκειμένου να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο Ειδήσεων ANSA.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης για την διάσωση της ιταλικής κυβέρνησης, κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Lega, Massimiliano Romeo, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Mario Draghi, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Ο γραμματέας του κόμματος Matteo Salvini, κατευθύνεται προς την Villa Grande, προκειμένου να συναντηθεί με τον Silvio Berlusconi, ώστε η κεντροδεξιά να συντονίσει τις ενέργειές της.
Παράλληλα, και οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων ζήτησαν από τον Draghi πιο θαρραλέα βήματα σε ό,τι αφορά την οικολογική μετάβαση και να διατηρηθούν, χωρίς καμία αλλαγή, τα οικονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση των ακινήτων.
Αργότερα, αναμένεται η δευτερολογία του Ιταλού πρωθυπουργού, πάντα στην αίθουσα της γερουσίας.
Όλα δείχνουν, όμως, ότι τόσο τα Πέντε Αστέρια όσο και η Lega δεν φαίνονται διατεθειμένα να προσφέρουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του τους αμέσως επόμενους μήνες.
Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, σήμερα στην Γερουσία και αύριο στην Βουλή, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Lega: Νέα κυβέρνηση χωρίς τα Πέντε Αστέρια ή εκλογές

«Είμαστε έτοιμοι εάν πρόκειται για τον σχηματισμό μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, χωρίς το M5S», δήλωσε στη Γερουσία ο Romeo, αφού ο Ντράγκι κάλεσε τα μέρη να «ανασυνθέσουν ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης» προκειμένου για να συνεχίσει η κυβέρνησή του.
«Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση μαζί σας γιατί είστε έγκυροι και σας σεβόμαστε. Πρέπει να υπάρχει ασυνέχεια που μόνο εσείς μπορείτε να προσφέρετε.
«Σε αυτό το σημείο λοιπόν η επιλογή είναι δική σας», τόνισε ο Romeο.
Και εξήγησε ότι η εναλλακτική λύση είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Matarella να διαλύσει το κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με τον Draghi να παραμένει προσωρινός πρωθυπουργός.

Ευρεία συναίνεση ζητά ο Draghi

«Ο μόνος τρόπος αν θέλουμε ακόμα να μείνουμε μαζί, είναι να ξαναχτίσουμε αυτό το σύμφωνο από την αρχή, με θάρρος, αλτρουισμό, αξιοπιστία», τόνισε.
Ο Draghi πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει ότι την περασμένη εβδομάδα, μέρος των πολιτικών αυτών δυνάμεων (το Κίνημα Πέντε Αστέρων) δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Διότι, όπως δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί.
Ο Draghi πρόσθεσε ότι, για να μπορέσει να συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση συγκεκριμένων μέτρων: από την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μέχρι την μείωση των «κρατικών μπόνους» στον οικοδομικό τομέα, και την μερική αλλαγή του επιδόματος ανεργίας.
Η Ιταλία είναι ισχυρή όταν είναι ενωμένη».
Τα εσωτερικά θέματα (οικονομική ανάκαμψη, πληθωρισμός, απασχόληση» και τα εξωτερικά (ενεργειακή ανεξαρτησία, πόλεμος στην Ουκρανία) που αντιμετωπίζει η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτούν μία κυβέρνηση πραγματικά ισχυρή και αλληλέγγυα και ένα Κοινοβούλιο που την συνοδεύει με πίστη», συνέχισε ο Draghi.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα προς το Κίνημα των 5 Αστέρων, που υπερασπίζεται το οικουμενικό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο απειλείται από την δεξιά, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό για τον περιορισμό της φτώχειας, αν και μπορεί να βελτιωθεί».
Αναφέρθηκε επίσης στο άλλο προσφιλές στο Κίνημα των 5 Αστέρων μέτρο, την θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού.
«Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ιταλία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, και ότι, όπως του είπε χθες Ουκρανός πρόεδρος Zelensky, «η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει, ο λαός αυτός να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του».
Υπογράμμισε, δε, ότι θέλησε να εισακούσει τις τόσες εκκλήσεις των Ιταλών, των επιχειρηματιών, πολυάριθμων δημάρχων να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα.

Θέλουν Draghi αγορές και Ευρώπη

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του ιταλικού πολιτικού σίριαλ, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι πρόκειται για «σύμπτωμα μίας ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας, ακόμη και αν αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές», που καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις διαρθρωτικές και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας επιθυμούν την παραμονή του Mario Draghi, ως εγγύηση σταθερότητας.
Ενδεικτικό είναι το άρθρο του ισπανού πρωθυπουργού στο Politico με τίτλο «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ηγέτες σαν τον Μάριο Ντράγκι».
Οι αγορές παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση: και μόνο το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Draghi αναζωπύρωσε τους φόβους για εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εκρηκτικό παράγοντα για την ευρωζώνη.
Ήδη, το χρέος της Ιταλίας βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αύξηση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ιταλών επιθυμεί την παραμονή του Super Mario στο τιμόνι ενός ευρέως συνασπισμού εθνικής ενότητας που στο πολιτικό φάσμα κινείται από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης