Διεθνή

Ιταλία: Ημέρα κρίσης για τον Mario Draghi - Θα παραιτηθεί ή όχι; - Σε «ετοιμότητα» η αγορά ομολόγων

Ιταλία: Ημέρα κρίσης για τον Mario Draghi - Θα παραιτηθεί ή όχι; - Σε «ετοιμότητα» η αγορά ομολόγων
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στον ιταλικό Τύπο, είναι πιο πιθανό ο Draghi να επιβεβαιώσει την παραίτησή του
Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την Ιταλία, καθώς ο πρωθυπουργός Mario Draghi πρόκειται να πει στους βουλετές εάν θα παραμείνει ή όχι στη θέση του πρωθυπουργού - κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω αστάθεια στην αγορά ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 21 Ιουλίου 2022.
Η πολιτική αστάθεια επέστρεψε στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, όταν ένα από τα κόμματα του συνασπισμού αποφάσισε να αντιταχθεί σε ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο.
Η κίνηση οδήγησε τον Draghi, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Φεβρουάριο του 2021, να ανακοινώσει ότι παραιτείται.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella απέρριψε την παραίτηση του Draghi και του ζήτησε να διεξαγάγει περαιτέρω κοινοβουλευτικές διαπραγματεύσεις.

Κρίσιμη ομιλία

Τώρα, ο Draghi πρόκειται να μιλήσει στους βουλευτές σχετικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών του, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα παραμείνει στην εξουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στον ιταλικό Τύπο, είναι πιο πιθανό ο Draghi να επιβεβαιώσει την παραίτησή του και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Αλλά μένει να δούμε αν υπάρξουν προσπάθειες να τον πείσουν να αλλάξει γνώμη.

Κύμα στήριξης στον Draghi

Εκατοντάδες δήμαρχοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή το Σαββατοκύριακο ζητώντας από τον Draghi να μείνει στη θέση του.
Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι βιομήχανοι συγκεντρώθηκαν επίσης για να ζητήσουν από τον Draghi να παραμείνει στην εξουσία.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν επίσης μια ηλεκτρονική αίτηση ζητώντας από τον Draghi να παραμείνει, σύμφωνα με το AP.
Ο Matteo Renzi, ο ηγέτης του πολιτικού κόμματος Italia Viva και πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε στο CNBC ότι «η προσωπική του εταιρεία στοιχημάτων δείχνει ότι ο Draghi θα διατηρήσει τον ρόλο του, [κατά 75%]».
Πρόσθεσε ότι θα ήθελε ο Draghi να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Μάιο του 2023, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Εύθραυστη... σταθερότητα

Ο Draghi έφερε πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία τους τελευταίους 15 μήνες, κάτι που ήταν κρίσιμο για τη λήψη ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάκαμψη της οικονομίας, τα οποία ανέρχονταν σε σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ηγεσία του υπήρξε επίσης σημαντική στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ να παίζει ρόλο στις κυρώσεις της ΕΕ και να υποστηρίζει τα ιταλικά νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές καταναλωτή.
Ωστόσο, αυτή η σταθερότητα θα μπορούσε να τελειώσει εάν ο Draghi αποχωρήσει, καθώς δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για κανένα από τα πολιτικά κόμματα, εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Η πολιτική αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα προβληματική σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται υψηλότερα, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μειώνονται και η ΕΚΤ επιδιώκει να αυξήσει τα επιτόκια.
«Η πίεση για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στον Draghi να παραμείνει στην εξουσία αυξάνεται, καθιστώντας το το πιο πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής οικονομολόγος της Macro Advisors.

Σε ετοιμότητα οι αγορές

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι αγορές θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου βρίσκεται στο 3,3960%, ήτοι στα ίδια επίπεδα μετά την απόφαση του Draghi να παραιτηθεί.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της Ιταλίας στον απόηχο της τελευταίας πολιτικής αναταραχής.
Στην αρχή του έτους, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ήταν κάτω από το όριο του 1%.
Δεν είναι όμως μόνο η τελευταία πολιτική εικόνα που προκαλεί ανησυχίες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σχέδια να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τη Ρώμη, δεδομένου του ακραίου ύψους του δημόσιου χρέους της χώρας.
Η Ιταλία πρόκειται να επιστρέψει στις κάλπες τον Ιούνιο του 2023, εάν δεν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές πριν από αυτό, και ο Draghi, ένας τεχνοκράτης, είναι απίθανο να θέσει υποψηφιότητα.
Δεδομένης της ευθραυστότητας στις αίθουσες του ιταλικού κοινοβουλίου, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η αστάθεια μπορεί να μειωθεί, εάν ο Ντράγκι αποφασίσει να μείνει λίγο περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης