Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί επενδύουν σε startup πυρηνικής σύντηξης οι Google και Chevron; - Πως συγκεντρώθηκαν 1,2 δισ.

Γιατί επενδύουν σε startup πυρηνικής σύντηξης οι Google και Chevron; - Πως συγκεντρώθηκαν 1,2 δισ.

Η Google και η Chevron επενδύουν σε startup πυρηνικής σύντηξης που συγκέντρωσε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημαντικά κεφάλαια διέθεσαν οι Google και Chevron στην TAE Technologies, μια startup πυρηνικής σύντηξης με μια αντισυμβατική στρατηγική που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πυρηνική σύντηξη αναφέρεται συχνά ως το ιερό δισκοπότηρο της καθαρής ενέργειας λόγω της υπόσχεσής της να παράγει σχεδόν απεριόριστη ενέργεια χωρίς εκπομπές χωρίς τα ισοδύναμα επιβλαβή, ραδιενεργά απόβλητα μακράς διαρκείας που παράγει η πυρηνική σχάση.
Η πυρηνική σχάση είναι η διαδικασία με τον τρόπο που οι συμβατικοί πυρηνικοί σταθμοί παράγουν ενέργεια κατά την οποία ένα μεγαλύτερο άτομο χωρίζεται σε δύο μικρότερα άτομα, απελευθερώνοντας έτσι ενέργεια.
Η πυρηνική σύντηξη αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία, με ενέργεια που παράγεται όταν δύο μεγαλύτερα άτομα συγκρούονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο άτομο.
Η σύντηξη είναι η στοιχειώδης διαδικασία που τροφοδοτεί τα αστέρια και τον ήλιο, αλλά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί σε μια ελεγχόμενη αντίδραση στη Γη, παρά τις προσπάθειες δεκαετιών.

Αυξάνονται οι επενδυτές

«Η TAE — και η τεχνολογία σύντηξης στο σύνολό της — έχει τη δυνατότητα να είναι μια κλιμακούμενη πηγή παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα και βασικός παράγοντας σταθερότητας του δικτύου, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού μείγματος», δήλωσε ο Jim Gable, πρόεδρος της Chevron Technology Ventures, του βραχίονα συμμετοχών της ενεργειακής εταιρείας.
Την ίδια ώρα, η Google, ο γίγαντας αναζήτησης που ανήκει στη μητρική εταιρεία Alphabet, συνεργάζεται με την TAE από το 2014, παρέχοντας στην startup fusion τεχνητή νοημοσύνη και υπολογιστική ισχύ.
Αλλά πλέον έκανε και την πρώτη επένδυση μετρητών στην TAE.
Μια ιαπωνική επενδυτική εταιρεία, η Sumitomo Corporation of Americas, συμμετείχε επίσης στον γύρο χρηματοδότησης, και θα βοηθήσει την TAE να φέρει την τεχνολογία σύντηξης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ποια είναι η ΤΑΕ

Η TAE ιδρύθηκε το 1998 και στοχεύει να έχει έναν αντιδραστήρα σύντηξης εμπορικής κλίμακας που θα παρέχει ενέργεια στο δίκτυο στις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Η επένδυση ακολουθεί μια ανακοίνωση τον Οκτώβριο ότι η TAE είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης Σύντηξης της Ιαπωνίας.
Η Ιαπωνία προμηθεύεται επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ενέργειας.
«Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, η Ιαπωνία δεν διαθέτει αφθονία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, το ορεινό έδαφος και οι απότομες ακτές αντιπροσωπεύουν σοβαρά εμπόδια για την ανάπτυξη αυτών που έχει, ιδιαίτερα καθώς πολλές από τις λίγες πεδινές περιοχές της καλύπτονται ήδη σε μεγάλο βαθμό από ηλιακά πάνελ», είπε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, σχετικά με το ενεργειακό τοπίο της χώρας το 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η Ιαπωνία πρέπει να επικεντρωθεί στην ενεργειακή απόδοση και την πυρηνική ενέργεια, μεταξύ άλλων πηγών, είπε.

Το τεχνικό ορόσημο επιτεύχθηκε, οι προκλήσεις παραμένουν

Η TAE ανακοίνωσε ένα τεχνικό ορόσημο: Πέτυχε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 75 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου με την τρέχουσα μηχανή αντιδραστήρα σύντηξης, με το παρατσούκλι Norman, η οποία βρίσκεται στο Foothill Ranch της Καλιφόρνια, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.
Η χρηματοδότηση της TAE θα διοχετευτεί στην κατασκευή της επόμενης γενιάς μηχανής σύντηξης, που ονομάζεται Copernicus, την οποία λέει ότι θα έχει ολοκληρώσει μέχρι το 2025 και η οποία θα βρίσκεται κοντά στο Irvine της Καλιφόρνια.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας που διαφοροποιεί την προσέγγιση σύντηξης της TAE είναι το καύσιμο που χρησιμοποιεί.
Η πιο κοινή πηγή καυσίμου για τις αντιδράσεις σύντηξης περιλαμβάνει το δευτέριο και το τρίτιο, που είναι και οι δύο μορφές υδρογόνου, το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν.
Το δευτέριο απαντάται στη φύση, αλλά πρέπει να παράγεται τρίτιο.
Αλλά η διαδικασία σύντηξης της TAE χρησιμοποιεί υδρογόνο-βόριο (επίσης γνωστό ως πρωτόνιο-βόριο ή p-B11) ως καύσιμο.
Το υδρογόνο-βόριο δεν χρειάζεται να έχει εφοδιαστική αλυσίδα επεξεργασίας τριτίου, κάτι που το ΤΑΕ μετράει ως όφελος.
Η πρόκληση, ωστόσο, είναι ότι μια πηγή καυσίμου υδρογόνου-βορίου απαιτεί πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από μια πηγή καυσίμου δευτερίου-τριτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης