Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία θέλει να εγκαταλείψει το δολάριο για τις πληρωμές των εισαγωγών ρωσικών ενεργειακών πόρων

Η Τουρκία θέλει να εγκαταλείψει το δολάριο για τις πληρωμές των εισαγωγών ρωσικών ενεργειακών πόρων
Τουρκία και Ρωσία ετοιμάζονται να κάνουν ένα μείζον βήμα μακριά από το δολάριο, υιοθετώντας ένα μηχανισμό πληρωμών στα εθνικά νομίσματα για το διμερές εμπόριο
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, θα συζητήσει μια πρόταση πληρωμής των εισαγωγών ρωσικών ενεργειακών πόρων με άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, που θα πραγματοποιηθεί αύριο 20/7, στην Τεχεράνη.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος.
Οι δύο χώρες άρχισαν να επεξεργάζονται μια πρόταση για πληρωμές στα εκατέρωθεν εθνικά τους νομίσματα, τη λίρα και το ρούβλι, που θα καλύπτει μεταξύ των άλλων, και τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων από την Τουρκία.
Η Ρωσία παραμένει κρίσιμη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για την Τουρκία.
Από τη Ρωσία, η Άγκυρα εισάγει το ένα τέταρτο των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 45% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η Μόσχα να έχει ένα τεράστιο πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι σε 6,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της από τη Ρωσία ανήλθαν σε 29 δισ. δολάρια.
Επίσης, εκατομμύρια Ρώσοι περνούν τις διακοπές τους στην Τουρκία, ξοδεύοντας δισ. δολάρια για ταξίδια.
Ο βασικός μηχανισμός που οι ηγέτες των δύο χωρών θα εξετάσουν είναι όλες οι πληρωμές της Άγκυρας προς τη Ρωσία για εισαγωγές ενεργειακών πόρων και άλλων αγαθών να μην γίνονται πλέον σε δολάρια αλλά να εκφράζονται και να πληρώνονται σε τούρκικη λίρα.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους της Άγκυρας, θα βοηθήσει την τουρκική κυβέρνηση να επιβραδύνει τη μείωση των κρατικών συναλλαγματικών αποθεματικών
Από την άλλη μεριά σημαντικό όφελος από τη λειτουργία του προτεινόμενου μηχανισμού θα έχει και η Μόσχα καθώς με τις τούρκικες λιρες που θα παραλαμβάνει για όλες τις πληρωμές που θα γίνονται στο τουρκικό νόμισμα, θα μπορεί να πληρώνει εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από τουρκικές εταιρείες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης