Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε συμφωνία Ουκρανία - Ρωσία για την επισιτιστική κρίση - Τερματίζεται ο αποκλεισμός των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα

Κοντά σε συμφωνία Ουκρανία - Ρωσία για την επισιτιστική κρίση - Τερματίζεται ο αποκλεισμός των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα
Η Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται κοντά στη συμφωνία για την ασφαλή διέλευση εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας
Σχετικά Άρθρα

Kοντά σε συμφωνία για την ασφαλή διέλευση εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται η Ουκρανία και η Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times…
Ωστόσο, παραμένει να επιλυθεί το πώς το πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των λιμανιών και των πλοίων κατά μήκος της κρίσιμης οδού των εξαγωγών.
Σε κάθε περίπτωση, η τετραμερής, με συμμετοχή της Τουρκίας και του ΟΗΕ, αναμένεται να τερματίσει τον πολύμηνο ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει αποκόψει τη οδό εξαγωγής για έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και απειλεί με παγκόσμια επισιτιστική κρίση. 
Ειδικότερα, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να ελέγχουν τα πλοία που δρομολογούνται από και προς τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, σε δύο κέντρα ελέγχου: ένα στην Κωνσταντινούπολη και ένα δεύτερο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία έχει επίσης δώσει κάποιες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χτυπήσει σε φορτηγά πλοία, που θα αναμένεται να μεταφέρουν 22 εκατομμύρια τόνους σίτου, καλαμποκιού και άλλων προϊόντων που έχουν παγιδευτεί στις ακτές της Ουκρανίας από τότε που ο πρόεδρος Vladimir Putin ξεκίνησε την εισβολή του στη χώρα πριν από πέντε μήνες.
Βέβαια, η έλλειψη συμφωνίας σε άλλα βασικά ζητήματα σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες μέχρι να ξαναρχίσουν οι αποστολές.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, του οποίου οι στενοί δεσμοί τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα του επέτρεψαν να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής, ήλπιζε να λάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας από τον Putin σε μια τριμερή σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη την Τρίτη, πρόσθεσε ο λαός.
Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν αισιοδοξία ότι, αφού οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε ένα σκελετό σχέδιο στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος συνομιλιών για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας αργότερα αυτή την εβδομάδα. 

Χαμηλότερη παραγωγή... 

Εάν τα λιμάνια της Ουκρανίας παραμείνουν κλειστά την επόμενη άνοιξη, ο Solskyi είπε ότι οι αγρότες θα «μειώσουν δραματικά» τη φύτευση καλαμποκιού και θα καλλιεργούσαν σόγια και ηλίανθους, πάλι λόγω χαμηλότερων αποδόσεων και υψηλότερων τιμών.
Η χαμηλότερη παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού το 2023 θα παρατείνει τις παγκόσμιες ελλείψεις σιτηρών και θα ωθήσει τις τιμές των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει πλήξει τη γεωργία στην Ουκρανία - έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών και βρώσιμων ελαίων παγκοσμίως.
Οι αγρότες έχουν αντιμετωπίσει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και φορτηγών, πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και ναρκών στα χωράφια τους, καθώς και τις υψηλότερες τιμές για λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και καύσιμα.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία εξαγωγής μέσω θαλάσσης λόγω του αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας.
Η χώρα εξήγαγε 54 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τους 106 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν πέρυσι, σύμφωνα με την Ουκρανική Ένωση Σιτηρών.

Δύσκολη και η σιδηροδρομική σύνδεση

Οι σιδηροδρομικές εξαγωγές είναι περιορισμένες επειδή η Ουκρανία και οι γείτονές της στην ΕΕ χρησιμοποιούν διαφορετικά μεγέθη εύρους τροχιάς και υπάρχουν λίγες εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης.
Οι εναλλακτικές διαδρομές οδικώς ή μέσω του ποταμού Δούναβη αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα των κανονικών θαλάσσιων αποστολών, οι οποίες πέρυσι εκτελούσαν 6-7 εκατομμύρια τόνους το μήνα.
Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν κολλήσει σε αποθήκες.
Πολλές χώρες παλεύουν με τη μείωση των εισαγωγών σιταριού.
Ο ιδρυτής της BlackRock, Larry Fink είπε στους FT την περασμένη εβδομάδα ότι οι «γεωπολιτικές» συνέπειες του πληθωρισμού των τροφίμων υποτιμώνται από τους επενδυτές.
Αν και μόνο το 75% της καλλιεργήσιμης γης της Ουκρανίας σπάρθηκε φέτος, η κυβέρνηση αναμένει ότι η συνολική καλλιεργήσιμη συγκομιδή θα είναι 10% μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από μερικούς μήνες, σε 60 εκατ. αντί 55 εκατ. τόνους, χάρη στις καλές συνθήκες καλλιέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης