Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή πλεύσης από ΕΚΤ; - Στο τραπέζι η αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (21/7)

Αλλαγή πλεύσης από ΕΚΤ; - Στο τραπέζι η αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (21/7)
Το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου από τις αρχές φτάνοντας την απόλυτη ισοτιμία
Σχετικά Άρθρα

Σε αλλαγή πλεύσης φαίνεται πως αναγκάζεται η ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να… προλάβει τη Fed σε μια περίοδο όπου το ευρώ καταρρέει έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στο τραπέζι της συνεδρίασης της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη (21/7/2022), θα τεθεί και το σενάριο αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδος του πληθωρισμού. Ειδικότερες πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συζητήσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ ελπίζει και σε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας σε χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία στην αγορά ομολόγων, εάν τηρήσουν τους κανόνες της Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτοί περιλαμβάνουν τους στόχους που τέθηκαν από την Κομισιόν για την εξασφάλιση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ καθώς και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν θα αποκατασταθεί στο επόμενο έτος μετά την πανδημία, τονίζουν οι πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε πει ότι θα προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και πιθανότητα κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, μεταθέτοντας για τον Σεπτέμβριο, μια μεγαλύτερη αύξηση.
Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε μια ομιλία της τον Ιούνιο, δήλωσε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρα συνθήκες υπό τις οποίες η σταδιακή δράση δεν θα ήταν κατάλληλη».

Στήριξη των χρεωμένων χωρών

Τα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων συζητούσαν επί εβδομάδες τους όρους που πρέπει να πληρούν οι χώρες για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με στόχο τον περιορισμό του κόστους δανεισμού όταν κρίνεται ότι δεν συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, αναφέρουν οι πηγές.
Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής θα ήθελαν να εμπλακεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που δημιουργήθηκε στον απόηχο της κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία, αλλά αυτή η επιλογή είναι πιθανό να απορριφθεί.

Το ευρώ έχει καταρρεύσει στο 1,022 δολ.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου από τις αρχές φτάνοντας την απόλυτη ισοτιμία. Σήμερα (19/7/2022), το ευρώ βρίσκεται στο 1,022 δολ..
Ειδικότερα, μια σειρά από ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχει ενισχύσει το δολάριο, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις προοπτικές για ανάπτυξη στην ευρωζώνη και αύξησε το κόστος των εισαγωγών ενέργειας της.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο η ΕΚΤ αρνείται την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής -σε αντίθεση με τη Fed- τόσο θα διατηρείται η πίεση στο ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης