Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρουμανία: Για ποιο λόγο φοβάται ότι θα είναι το επόμενο «θύμα» του Putin

Ρουμανία: Για ποιο λόγο φοβάται ότι θα είναι το επόμενο «θύμα» του Putin
Η Ρουμανία είναι παγιδευμένη ιστορικά λόγω της γειτνίασής της με τη Ρωσία, της οποίας ο στρατός έχει εισβάλει τώρα δίπλα στην πόρτα της.
Σχετικά Άρθρα

Η Ρουμανία, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και έδαφος στη νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι μια χώρα σε ανησυχία.
Είναι παγιδευμένη ιστορικά λόγω της γειτνίασής της με τη Ρωσία, της οποίας ο στρατός έχει εισβάλει τώρα δίπλα στην "πόρτα" της.
Η Ρουμανία και η ρουμανόφωνη Μολδαβία έχουν μακρύτερα σε μήκος σύνορα με την Ουκρανία απ' ό,τι η Πολωνία.

Γιατί η Ρουμανία φοβάται ότι θα είναι το επόμενο θύμα του Putin

Ρουμανία και Μολδαβία βρίσκονται ανησυχητικά κοντά στο πεδίο του πολέμου
Η λεγόμενη "Μεγάλη Ρουμανία", συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, έχει καταληφθεί (έστω εν μέρει) από τη Ρωσία 10 φορές από το 1711.
Τοποθετημένη στο σημείο όπου πολλές αυτοκρατορίες - Ρωσική, Οθωμανική, των Αψβούργων, ναζιστική Γερμανία κ.ο.κ. - έχουν συγκρουσθεί, η υποταγή της Βεσσαραβίας από τον Στάλιν δεν ήταν ασυνήθιστη, δεδομένης της ιστορίας. Η πρόγνωση όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία μεταξύ όσων βρέθηκαν στη διάσκεψη του Βουκουρεστίου ήταν, ζοφερή.
Ρουμάνοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συνεχίσει να προωθείται αργά και βασανιστικά στην ανατολική Ουκρανία και τελικά θα προσαρτήσει την περιοχή του Ντονμπάς στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ουκρανική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί θα συνιστά επίθεση στην ίδια τη Ρωσία.
Περιμένουν ότι ο Putin θα χτίσει σιγά σιγά μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία και πέρα από αυτήν, φτάνοντας τελικά στη Μολδαβία και στην αυτοδιοικούμενη μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Αν και ο Putin, τα στρατεύματά του οποίου προχωρούν αργά στο Ντονμπάς, δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εισβάλει στη Μολδαβία, δεν χρειάζεται καν να το πράξει.
Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, είναι ένα ασθενές από άποψη θεσμών κράτος μόλις 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, με ποσοστό πληθωρισμού 29% τον Μάιο, το οποίο βρίσκεται διαρκώς στο όριο της αποσταθεροποίησης.

Εμπιστοσύνη

Όσον αφορά τους Ευρωπαίους συμμάχους και το κατά πόσο θα καταφτάσουν προς διάσωση, οι Ρουμάνοι δεν εμπιστεύονται καθόλου τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύεται ότι θα θυσίαζε οποιαδήποτε αρχή για να καταστεί η Γαλλία μεσάζων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Όσο για τους Γερμανούς, έχουν ήδη κατασκευάσει δύο αγωγούς Nord Stream για ρωσικό φυσικό αέριο.

Η πολιτική του Ceausescu

Η εξωτερική πολιτική του Ceausescu ήταν επιφανειακά ανεξάρτητη από τη Σοβιετική Ένωση, ωστόσο οι Ρουμάνοι, σε αντίθεση με πολλούς στη Δύση, δεν ξεγελάστηκαν ποτέ.
Ο κόσμος γνώριζε ότι αν η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν τόσο γειτονική από γεωγραφική άποψη, η Ρουμανία θα είχε γλιτώσει τον κομμουνιστικό εφιάλτη σχεδόν μισού αιώνα.
Μέσα από όλες τις αντιξοότητες των αδύναμων και διεφθαρμένων δημοκρατικών κυβερνήσεων από το 1989 και εξής, η ζωή στη Ρουμανία είναι καλύτερη και πιο ασφαλής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της χώρας.
Πρόκειται για ένα κράτος δικαίου, αφιερωμένο στα δικαιώματα του ατόμου και όχι σε κάποια μυθική συλλογική βούληση και μοίρα, όπως η Ρουμανία του Ceausescu και η Ρωσία του Putin.

www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης