Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών - Λένε ότι ο νόμος στήριξης του κλάδου ευνοεί την Intel

Διχασμένη η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών - Λένε ότι ο νόμος στήριξης του κλάδου ευνοεί την Intel
Συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών βιομηχανιών κατασκευής ημιαγωγών προκαλούν οι προβλέψεις του  νόμου FASB, που καθώς αναφέρουν κάποιες εταιρείες ευνοεί την Intel
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη διαμάχη έχει ανοίξει στους κόλπους της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών που καλούνται να αποφασίσουν εάν θα αντιταχθούν σε ένα πακέτο επιδοτήσεων του κλάδου που προωθεί η κυβέρνηση Biden, κρίνοντας  αν οι τελικές διατυπώσεις του νομοσχεδίου ευνοούν δυσανάλογα κατασκευαστές όπως η Intel Corp, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer δήλωσε στους γερουσιαστές ότι η ψηφοφορία θα γίνει πιθανότατα αύριο 19/7, για μια λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του αρχικού νομοσχεδίου με σκοπό την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας τσιπ, αφού οι βουλευτές των Δημοκρατικών απέρριψαν τη διευρυμένη εκδοχή του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο για τη στήριξη της αμερικανικής βιομηχανίας τσιπ, γνωστό με το ακρωνύμιο  FABS στοχεύει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας τσιπ έναντι μιας ανερχόμενης Κίνας, της οποίας η βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια και αντιπροσωπεύει το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων.

Επιδοτήσεις 52 δισεκ. δολαρίων για τους αμερικανούς κατασκευαστές τσιπ

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αππλλαγή από το φόρο για τις επενδύσεις του κλάδου.
Το νομοσχέδιo FABS  έχει την υποστήριξη και των δύο κομμάτων, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απειλήσει να ψηφίσουν ενάντια στα μέτρα στήριξης της αμερικανικής βιομηχανίας κατασκευής τσιπ, προκειμένου να εκβιάσουν τους Δημοκρατικούς να μην περάσουν άλλα άσχετα νομοσχέδια δαπανών περί κρατικών δαπανών στα οποία αντιτίθενται οι Ρεπουμπλικάνοι.
Ωστόσο, αναδύεται ένα ρήγμα εντός της ίδιας της βιομηχανίας τσιπ, με ορισμένους παίκτες να ανησυχούν ότι η τελική διατύπωση του νόμου παρέχει πολύ μεγάλη υποστήριξη σε κατασκευαστές όπως η Intel ενώ κάνει ελάχιστα για την υποστήριξη άλλων κατασκευαστών τσιπ όπως η Advanced Micro Devices Inc, η Qualcomm Inc και Nvidia Corp.

Ευνοεί την Intel και τη Micron Technology, αποκλείει τις AMD, Qualcomm και Nvidia


Η Intel, μαζί με εταιρείες όπως η Texas Instruments (TXN.O) και η Micron Technology Inc (MU.O), σχεδιάζει και κατασκευάζει τα δικά της τσιπ. Τέτοιες εταιρείες θα επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις του νόμου ο οποίς προβλέπει ότι θα δοθούν επιδοτήσεις 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίων και πίστωση φόρου επενδύσεων για την αγορά εξοπλισμών.
Η Intel νωρίτερα αυτό το έτος δήλωσε ότι θα ξοδέψει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα εργοστάσιο στο Οχάιο, μετά την ανάπτυξη δύο νέων εργοστασίων στην Αριζόνα πέρυσι.
Αντίθετα, η AMD, η Qualcomm και η Nvidia σχεδιάζουν τα δικά τους τσιπ, αλλά χρησιμοποιούν συνεργάτες για να τα κατασκευάσουν και δεν θα έχουν κανένα άμεσο όφελος από τις επιδοτήσεις για την κατασκευή εργοστασίων ή τη φορολογική υποστήριξη για εργαλεία.
Υποστηρίζουν μια ξεχωριστή έκδοση του νόμου FABS που εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που περιέχει τόσο την έκπτωση φόρου παραγωγής όσο και μια πίστωση φόρου για δραστηριότητες σχεδιασμού chip που θα τους ωφελούσαν άμεσα.
Αυτή την έκδοση του νόμου FABS - η οποία ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευαστών - είναι επίσης αυτή που η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες τσιπ των ΗΠΑ, κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης