Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Gazprom στρέφεται προς ανατολάς καθώς αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης

H Gazprom στρέφεται προς ανατολάς καθώς αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης

H Gazprom μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενώ αυξάνει τις παραδόσεις στην Κίνα

Σχετικά Άρθρα
Η Gazprom αυξάνει τις ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου προς στην Κίνα σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ αντίθετα, οι παραδόσεις προς Ευρωπαίους πελάτες παραμένουν σε χαμηλά πολλών ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η αύξηση των εξαγωγών της Gazprom προς την Ασία δεν αποτελεί άμεση αντίδραση στην επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, αλλά είναι ενδεικτική μιας μακροπρόθεσμης αναδιάταξης των ενεργειακών ροών που πιθανώς υποβοηθείται και επιταχύνεται λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουρκανίας.
Από τότε που η Ρωσία άρχισε να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Κίνα στα τέλη του 2019, οι αποστολές φυσικού αερίου προς την Ασία αυξάνονται σταθερά, φθάνοντας τουλάχιστον τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν το 2021.
Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισκέφθηκε το Πεκίνο, πριν την έναρξη του πολέμου, και η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παράδοση επιπλέον 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία υπέγραψε επίσης σύμβαση για το σχεδιασμό της σύνδεσης Soyuz Vostok σε όλη τη Μογγολία προς την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Εν τω μεταξύ, η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις στην Ευρώπη. Ήδη έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς ορισμένους ευρωπαίους πελάτες της αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνονται σε ρούβλια.
Η Ρωσία στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο μέσω αγωγών στην Ουκρανία και μέσω της σύνδεσης Nord Stream στη Γερμανία λόγω της διαμάχης με τη Siemens Energy AG για τους αεριοστρόβιλους.
Δεν υπάρχει άμεση φυσική σύνδεση ανάμεσα στς δύο τάσεις. Η Gazprom προμηθεύει αέριο στην Κίνα από τα κοιτάσματα της ανατολικής Σιβηρίας, τα οποία δεν συνδέονται με τους αγωγούς της που οδεύουν προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, η εταιρεία εργάζεται για την κατασκευή μιας διασύνδεσης που θα μπορούσε να της επιτρέψει να ανακατευθύνει το φυσικό αέριο από τους ευρωπαίους γείτονές της σε νέους πελάτες στην Ασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης