Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επιστολή Gazprom για Nord Stream - Επικαλέστηκε τη ρήτρα «force majeure» - H απάντηση της Γερμανίας

Η επιστολή Gazprom για Nord Stream - Επικαλέστηκε τη ρήτρα «force majeure» - H απάντηση της Γερμανίας

Σύμφωνα με το Reuters, η επίκληση ανωτέρας βίας, πιθανότητα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Το περιεχόμενο της επιστολής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom σε έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου, σχετικά με τις διαταραχές στον εφοδιασμό, αποκαλύπτει το Reuters.
Ειδικότερα, στην επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου, η Gazprom επικαλέστηκε «force majeure» (σσ. ανωτέρα βία) σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω «έκτακτων περιστάσεων που είναι εκτός του ελέγχου της».
Όπως αναφέρει η επιστολή, το force majeure, μια ρήτρα την οποία επικαλείται μια επιχείρηση όταν πλήττεται από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, ισχύει για παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
«Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση υποστεί μια ζημιά από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης» μεταδίδει το Reuters.

Uniper: Λάβαμε επιστολή από την Gazpom

Εν τω μεταξύ, η γερμανική Uniper ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή από την Gazprom που επικαλείται «force majeure» για τις παλιότερες αλλά και τις τρέχουσες παραδόσεις.
«Το θωρούμε αδικαιολόγητο και έχουμε επισήμως απορρίψει την ενεργοποίηση της ρήτρας» ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία.

Η τουρμπίνα από την Αυστραλία

Το επιχείρημα της Ρωσία για τη μείωση των ροών ήδη από τον Ιούνιο ήταν ότι όταν παραδοθεί η τουρμπίνα για τον Nord Stream, θα αποκατασταθεί και η λειτουργία του αγωγού στις 21 Ιουλίου (όπως είχε προσδιορίσει χρονικά), κάτι που όμως αμφισβητείται.
Ο Καναδάς έστειλε μια τουρμπίνα για τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου στη Γερμανία αεροπορικώς στις 17 Ιουλίου, μετά τη διεξαγωγή εργασιών επισκευής, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Kommersant και αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Θα χρειαστούν άλλες πέντε με επτά ημέρες μέχρι η τουρμπίνα να φτάσει στη Ρωσία, εάν δεν υπάρξουν άλλα ζητήματα σχετικά με τα logistics και τα τελωνεία, ανέφερε η εφημερίδα.
Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom έχει δηλώσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή της τουρμπίνας.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 μέσω του οποίου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Γερμανία και κατ ᾽επέκταση η κεντρική Ευρώπη, έκλεισε για εργασίες συντήρησης 11 ημερών, στις 11 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης