Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω καύσωνα - Πρωτοφανής ζέστη στο Λονδίνο

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω καύσωνα - Πρωτοφανής ζέστη στο Λονδίνο
Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν χθες 17/7 μέχρι και τους 45,7 Βαθμούς Κελσίου

Σοκάρει ο αριθμός των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους λόγω του ακραίου καύσωνα που πλήττει πολλές περιοχές στη νότια Ευρώπη την ώρα που στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς οι νεκροί από τις ακραίες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους χίλιους.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο θάνατος των 1.027 ανθρώπων στις δύο χώρες της ιβηρικής- 368 στην Ισπανία και 659 στην Πορτογαλία- σχετίζεται με επιπλοκές από τον καύσωνα.

Σε συναγερμό Βρετανία - Γαλλία 

Στο μεταξύ, σε Βρετανία και Γαλλία έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για ακραίο καύσωνα συστήνοντας στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τον φονικό καύσωνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα προετοιμάζεται για τις πιο ζεστές μέρες της ιστορίας της τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν- και να ξεπερνούν κατά μερικούς- τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για πρώτη φορά, για ακραία ζέστη.
Όπως αναφέρει το BBC, το Λονδίνο αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη στον κόσμο σήμερα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει «κόκκινο» και να ξεπερνά ακόμα και τη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική.
Η πρωτεύουσα προβλέπεται να είναι πιο ζεστή από την Ντάκλα στη Δυτική Σαχάρα (24 βαθμούς Κελσίου), το Νασάου στις Μπαχάμες (32 βαθμούς Κελσίου), το Κίνγκστον στην Τζαμάικα (33 βαθμούς Κελσίου), τη Μάλαγα στην Ισπανία (28 βαθμούς Κελσίου) και την Αθήνα (35 βαθμούς Κελσίου).
Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η δεύτερη για το θέμα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο για να συζητηθεί το κύμα καύσωνα και να διασφαλιστεί πως η χώρα έχει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που «ενέχουν κίνδυνο για τη ζωή» φτάνουν λοιπόν, στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα και αύριο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας των 38,7 βαθμών Κελσίου αναμένεται να «σπάσει».
Εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας προέτρεψε τα άτομα με ευάλωτους συγγενείς ή γείτονες «να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα… γιατί αν η πρόβλεψη είναι όπως πιστεύουμε ότι θα είναι, τότε οι ζωές των ανθρώπων κινδυνεύουν». Αρκετές ενέργειες έχουν προταθεί από την κυβέρνηση, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων και το κλείσιμο των σχολείων στον νότο της χώρας. 

Νεκροί και καύσωνας στη Νότια Ευρώπη

Όπως αναφέρει το Reuters, οι επιστήμονες αποδίδουν την ευθύνη για τους εκατοντάδες θανάτους που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην άνοδο της θερμοκρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. 
Πλέον η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πάντες, όπως επισημαίνουν οιμ ειδικοί.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου, την ώρα που και στη Βρετανία, οι πολίτες δοκιμάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να φθάνει σήμερα τους 41 Βαθμούς Κελσίου. Από την πλευρά τους, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται σε περιοχές της νότιας Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών και της κλιματικής αλλαγής.
Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν χθες 17/7 μέχρι και τους 45,7 Βαθμούς Κελσίου.

Γαλλία

Τον πιο ζεστή ημέρα του έτους ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι πολίτες στη Γαλλία , όπως γράφει η εφημερίδα «Le Parisien», καθώς σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 46 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Macron επιβεβαίωσε ότι 3.000 πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στη χώρα του, στην οποία εστάλησαν δυνάμεις και από την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης