Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιαλτικό σενάριο για τον χειμώνα - Βουτιά 6% στο ΑΕΠ της Γερμανίας και χωρίς θέρμανση οι πολίτες εάν κοπεί το φυσικό αέριο

Εφιαλτικό σενάριο για τον χειμώνα - Βουτιά 6% στο ΑΕΠ της Γερμανίας και χωρίς θέρμανση οι πολίτες εάν κοπεί το φυσικό αέριο
Πολλές βιομηχανίες στη χώρα θα αναγκαστούν να κλείσουν την παραγωγή τους, ελέω έλλειψης ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Βουτιά ακόμη και 6% προβλέπουν οι αναλυτές στο ΑΕΠ της Γερμανίας σε περίπτωση που η ροή φυσικού αερίου στο Nord Stream δεν αποκατασταθεί.
Και αυτό διότι πολλές βιομηχανίες στη χώρα θα αναγκαστούν να κλείσουν την παραγωγή τους, ελέω έλλειψης ενέργειας.
Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει ήδη μειώσει δραστικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου της στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Το Βερολίνο φοβάται τώρα μια χειμερινή κρίση φυσικού αερίου που θα μπορούσε να παραλύσει τη βιομηχανία και να αφήσει εκατομμύρια να παγώσουν στα σπίτια τους.

Εν αναμονή της 21ης Ιουλίου

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Nord Stream 1, τον αγωγό που συνδέει τη Ρωσία απευθείας με την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Η Gazprom, ο κρατικά ελεγχόμενος γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, μείωσε τη χωρητικότητα του NS1 κατά 60% τον Ιούνιο και την περασμένη Δευτέρα το έκλεισε εντελώς για τακτική συντήρηση.
Σε κανονικές συνθήκες, αυτό διαρκεί μόλις 10 ημέρες.
Αλλά ο φόβος στο Βερολίνο είναι ότι το NS1 δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί αυτήν την Πέμπτη.
Μια παρατεταμένη διακοπή πέραν αυτής της εβδομάδας θα ανακόψει τα σχέδια της Γερμανίας να αποθηκεύσει το φυσικό της αέριο στην αποθήκευση πριν από την χειμερινή περίοδο.

Βουτιά στο ΑΕΠ της Γερμανίας

Η προκύπτουσα έλλειψη σημαίνει ότι «οι εταιρείες θα πρέπει είτε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου τους είτε να περιορίσουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Jörg Rothermel του VCI, του εμπορικού φορέα για τη γερμανική χημική βιομηχανία, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας μετά την αυτοκινητοβιομηχανία και τα μηχανήματα.
Εάν οι ροές σταματήσουν εντελώς, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομική δύναμη της ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει σοβαρή πτώση της παραγωγής.
Αν δεν υπάρχει φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS, θα πυροδοτούσε μια «βαθιά ύφεση» με σχεδόν 6% να εξαλείφεται από το ΑΕΠ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Επίσης, η Bundesbank έχει προειδοποιήσει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα «αύξαναν το αρχικό σοκ σε δυόμισι φορές το μέγεθος».

Σε αναζήτηση εναλλακτικών

Καθώς οι βιομηχανικές εταιρείες σε όλη τη Γερμανία αντιμετωπίζουν την πραγματική προοπτική της ζωής χωρίς φυσικό αέριο, ορισμένες διερευνούν τρόπους για να το αντικαταστήσουν με άλλες πηγές ενέργειας.
Αλλά για εκείνους που διαθέτουν υλικό ειδικό για τα καύσιμα, ή εκείνους που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Μεταξύ αυτών που ανήκουν στον τελευταίο όμιλο είναι η μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, η ThyssenKrupp.
Είπε ότι χωρίς φυσικό αέριο για τις διεργασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία των υψικαμίνων της, «δεν μπορούν να αποκλειστούν διακοπές λειτουργίας και τεχνικές ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής».
Η BASF, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, έχει προειδοποιήσει ότι οι δεξαμενές ατμού στη γιγάντια τοποθεσία της στη νοτιοδυτική πόλη Λουντβιχσχάφεν θα αναγκάζονταν να ακινητοποιηθούν εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου πέσουν κάτω από περίπου το 50% των τακτικών αναγκών της.
«Ορισμένες [εταιρείες] εξακολουθούν να έχουν εγκαταστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, όπως πετρέλαιο θέρμανσης ή άνθρακα», δήλωσε ο Rothermel.
«Αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο το 2-3% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία μπορεί να αντικατασταθεί με αυτόν τον τρόπο.
Και αυτό δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Προετοιμασίες από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επικείμενη κρίση.
Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, μια κίνηση που φέρνει τη Γερμανία ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό των προμηθειών.
Επαναφέρει επίσης σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, κατασκευάζοντας νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και σχεδιάζει ένα σύστημα δημοπρασιών για να δώσει κίνητρα στους βιομηχανικούς πελάτες να μειώσουν την κατανάλωση αερίου τους.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες έχουν κληθεί να κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο αποκοπής.
Σε πρόσφατη επιστολή προς έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Οικονομίας είπε ότι όλοι οι «φορείς χειριστών υποδομών ζωτικής σημασίας», όπως τα νοσοκομεία, θα πρέπει να αποκτήσουν γεννήτριες ενέργειας έκτακτης ανάγκης.
Δεν είναι μόνο μια πλήρης διακοπή λειτουργίας που ανησυχεί τις εταιρείες.
Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου έχουν οκταπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες, αυξάνοντας από περίπου 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε πάνω από 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η τιμή διπλασιάστηκε μόνο τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να προειδοποιήσουν ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτόν τον ρυθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης