Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (EE): Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας χρειάζονται χρόνο να αποδώσουν και η ΕΕ στρατηγική υπομονή

Borrell (EE): Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας χρειάζονται χρόνο να αποδώσουν και η ΕΕ στρατηγική υπομονή
Το σκεπτικό του αναφορικά με την πολιτική της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας αναλύει σε ανάρτηση του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας
Σχετικά Άρθρα

Στρατηγική υπομονή χρειάζεται να επιδείξει η ΕΕ ώστε να δει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας να αποδίδουν και να επιτυγχάνουν τον στόχο τους, υπογράμμισε σε ανάρτηση του στην σελίδα του στο Twitter και σε εταιρικό μπλογκ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, εξηγώντας πως οι κυρώσεις έχουν ήδη πλήξει το Κρεμλίνο, αλλά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν καρπούς.
«Ακόμη και αν οι κυρώσεις δεν αλλάξουν την ρωσική τροχιά βραχυπρόθεσμα, αυτό δεν σημαίνει πως είναι άχρηστες» γράφει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
«Οι κυρώσεις μας πλήττουν σκληρά το Κρεμλίνο και η επίδραση τους στη ρωσική οικονομία θα αυξηθεί σταδιακά.
Απαιτείται στρατηγική υπομονή διότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε (οι κυρώσεις) να έχουν την επιθυμητή επίδραση» εξηγεί.
1_403.JPG
Αναφορικά με την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει πως υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία μεταξύ του υψηλού όγκου των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την παράλληλη κατάρρευση των εισαγωγών.
Αυτό το θεωρούμενο εμπορικό πλεόνασμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι στοιχείο οικονομικής υγείας, ειδικά για οικονομίες όπως η Ρωσία.
Η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με εγχώρια προϊόντα, όπως έκανε μετά τις κυρώσεις του 2014 στον αγροτικό τομέα.
Όμως, σίγουρα για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει.

Απώτερος στόχος η ενεργειακή απεξάρτηση

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κύριο Borrell, είναι σημαντική η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ε.Ε. για την μείωση της στρατηγικής εξάρτησης της στον ενεργειακό τομέα από τη Ρωσία.
«Η εξάρτηση αυτή υπήρξε ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη μια ισχυρής ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Μόσχας και των επιθετικών της κινήσεων» παραδέχεται ο κ. Borrell, υποστηρίζοντας πως ο Vladimir Putin πίστευε πως η Ευρώπη δεν θα τολμούσε ποτέ να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της υψηλής εξάρτησης της.
«Η ταχεία αποτοξίνωση από την ρωσική ενέργεια δημιουργεί σημαντικά κόστη για μια σειρά κρατών και κλάδων που θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε.
Όμως, αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατίες μας και το διεθνές δίκαιο» ξεκαθαρίζει ο κύριος Borrell.
Θυμίζουμε πως η Κομισιόν, με τη σύμφωνη εισήγηση Borrell, έχει ήδη δρομολογήσει το έβδομο πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας, το οποίο αυτή τη φορά θα στοχοποιεί το ρωσικό χρυσό. Το νέο πακέτο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης