Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πληθυσμός της ΕΕ μειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2022 – Ποιοι οι λόγοι

Ο πληθυσμός της ΕΕ μειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2022 – Ποιοι οι λόγοι
Η ΕΕ έχει γερασμένο πληθυσμό, με ένα στα πέντε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

Ο πληθυσμός της ΕΕ μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, αντανακλώντας τις καταστροφικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Eurostat.
Όπως αναφέρει η Anna Fleck της Statista παρακάτω, ο πληθυσμός της ΕΕ αυξανόταν χρόνο με το χρόνο, φτάνοντας στο μέγιστο προ της πανδημίας 447.485.231 άτομα την 1η Ιανουαρίου 2020.
Όπου υπήρχαν 447.000.548 άτομα εγγεγραμμένα σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών το 2021, μειώθηκαν σε 446.828.803 στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ενώ ο Covid είναι πιθανότατα ο κύριος συντελεστής αυτής της πτώσης, δεν είναι η μόνη αιτία.
Η ΕΕ έχει γερασμένο πληθυσμό, με ένα στα πέντε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Ταυτόχρονα, γεννιούνται λιγότερα μωρά, με το ποσοστό να έχει μειωθεί από 10,2 γεννήσεις ανά 1.000 πληθυσμό το 2001 σε 9,1 το 2020, σύμφωνα με την έκθεση Δημογραφίας της Ευρώπης 2022 της Eurostat.
Infographic: EU Population Declines for Its Second Year | Statista
 

Αυτό σημαίνει ότι η φυσική αλλαγή του πληθυσμού της ΕΕ είναι αρνητική. Ενώ ήταν έτσι για περίπου μια δεκαετία, αυτή η μείωση είχε καλυφθεί από τον καθαρό θετικό αντίκτυπο της μετανάστευσης, η οποία παγώθηκε προσωρινά λόγω των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων της πανδημίας.
Τα δεδομένα έρχονται καθώς ο κόσμος πλησιάζει το όριο των 8 δισεκατομμυρίων.
Παρά τις φυσικές μειώσεις στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες, ο κόσμος βλέπει συνολικά τους αριθμούς να ανεβαίνουν, αν και με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1950.
Η Ινδία πρόκειται να γίνει η πιο πολυπληθής χώρα στον πλανήτη από το 2023, προσπερνώντας την Κίνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ένας αυξανόμενος πληθυσμός σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για τρόφιμα, νερό και ενέργεια, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους παγκόσμιους πόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης