Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 25% της Ουκρανίας και εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς Slovyansk, Siversk, Bakhmut, Kramatorsk

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 25% της Ουκρανίας και εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς Slovyansk, Siversk, Bakhmut, Kramatorsk
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu διέταξε τον διοικητή της Νότιας επιχείρησης Στρατηγό Sergey Surovikin και τον διοικητή της Κεντρικής Ομάδας, συνταγματάρχη Alexander Lapin να αυξήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλους τους άξονες

(upd 5) Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 25% της Ουκρανίας και εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς Slovyansk, Siversk, Bakhmut, Kramatorsk όλες οι περιοχές βρίσκονται στην Ανατολική Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ρωσική επιχειρησιακή παύση ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu διέταξε τον διοικητή της Νότιας επιχείρησης Στρατηγό Sergey Surovikin και τον διοικητή της Κεντρικής Ομάδας, συνταγματάρχη Alexander Lapin να αυξήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλους τους άξονες.
Ήδη έχει αυξηθεί σημαντικά ο βομβαρδισμός περιοχών…

Ο Shoigu ανέφερε ότι ο Surovikin και ο Lapin θα συνεχίσουν και οι δύο να διοικούν δυνάμεις στον Ανατολικό Άξονα, παρόλο που μια συγκέντρωση δυνάμεων και προσπάθεια αυτού του μεγέθους θα απαιτούσε έναν μόνο,  ανώτερο γενικό διοικητή.

Τα πλήγματα που έχουν προκαλέσει τα οπλικά συστήματα HIMARS εναντίον ρωσικών αποθηκών πυρομαχικών και στοιχείων υλικοτεχνικής υποστήριξης και διοίκησης και ελέγχου είναι πιθανό να υποβαθμίζουν τις δυνατότητες του πυροβολικού της Ρωσίας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το HIMARS που προμήθευσε η Αμερική έφτασε στην Ουκρανία στις 23 Ιουνίου, υποβάθμισε την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να συντηρούν μεγάλους όγκους πυρών πυροβολικού κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.

Χτύπησε όπλα του ΝΑΤΟ

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια αποθήκη αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon σε βιομηχανική τοποθεσία στην Οδησσό με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησαν όπλα εδάφους για να καταστρέψουν έναν εκτοξευτή HIMARS και ένα όχημα ανεφοδιασμού, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας την Κυριακή (17/7/2022).

«Μια αποθήκη αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon που προμήθευαν στην Ουκρανία οι χώρες του ΝΑΤΟ καταστράφηκε με ρωσικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας σε βιομηχανική τοποθεσία στην Οδησσό», δήλωσε ο αντιστράτηγος Igor Konashenkov, όπως γράφει το Tass.

Ένας εκτοξευτής HIMARS αμερικανικής κατασκευής και ένα όχημα ανεφοδιασμού καταστράφηκαν επίσης κοντά στο Krasnoarmeisk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk πρόσθεσε.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης μια θέση του 97ου τάγματος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Zaporozye, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έως και 65 Ουκρανοί και να καταστραφούν πάνω από 10 ειδικά οχήματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Οι Ρώσοι κατέρριψαν ελικόπτερο και αεροσκάφγος SU -25


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα ουκρανικό ελικόπτερο MI-17 κοντά στο Slovyansk, αλλά και ένα αεροσκάφος SU-25 στην περιοχή του Kharkiv.

Εκνευρισμός Zelensky

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky με εκτελεστικά διατάγματα που εξέδωσε αργά απόψε (17/7), απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας.

Ο Ivan Bakanov ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Zelensky.

Η Γενική Εισαγγελέας Iryna Venediktova είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν.

Βασικά σημεία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη διακοπή της επιχειρησιακής παύσης, και πλέον οι ρωσικές δυνάμεις θα επαναλάβουν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος πολλαπλών αξόνων προέλασης.
Η παύση της επιχειρησιακής παύσης είναι απίθανο να οδηγήσει σε μαζική αύξηση των χερσαίων επιθέσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά μάλλον θα εστιάσει στο κρίσιμο στρατηγικά σημείο των περιοχών Slovyansk, Siversk και Bakhmut.

Η ηγεσία της Ρωσίας έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της Περιφέρειας του Kharkiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις γύρω από το Siversk και Bakhmut και κατά τα άλλα βομβάρδισαν κατά της ουκρανικής στρατιωτικής και πολιτικής υποδομής σε όλη την Ανατολική Ουκρανία.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν οικισμούς νοτιοανατολικά του Izyum αλλά δεν πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες χερσαίες επιθέσεις προς την κατεύθυνση του Slovyansk.
Τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να επιδιώξουν να προχωρήσουν νοτιοανατολικά από το Barvinkove είτε για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις προς το Slovyansk είτε για να ανοίξουν παράλληλες γραμμές προέλασης προς το Kramatorsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιπρόσθετα αεροπορικές επιδρομές και βομβάρδισαν με το πυροβολικό εναντίον οικισμών κατά μήκος των συνόρων της Περιφέρειας του Kharkiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις προς το Siversk στις 16 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βελτιώσουν τις τακτικές τους θέσεις στο Ivano - Darivka (περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Siversk) και στο Hryhorivka (10 χλμ βορειοανατολικά του Siversk). Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης το Siversk και τους γύρω οικισμούς Verkhnokamyanske και Zvanivka για να συνεχίσουν να θέτουν όρους για επιχειρήσεις για τον έλεγχο της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις νότια του Bakhmut στις 16 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις ρωσικές προσπάθειες να προχωρήσουν γύρω από το Novoluhanske, το Semyhirya, το Dolomytne, το Roty και το Vershyna, όλες οι περιοχές σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νότια του Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν κυρίως τις προσπάθειες για να επιτεθούν στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Vuhledar στο Novoluhanske.
Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Vuhledar βρίσκεται στο βόρειο άκρο της δεξαμενής Vuhlehirske, ένα σημαντικό υδάτινο στοιχείο που περιβάλλεται από οικισμούς όπως το Svitlodarsk.
Τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τις συντονισμένες προσπάθειές τους να απεγκλωβιστούν από αυτή την περιοχή…
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επικεντρώνονται στην προέλαση πέρα από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Vuhledar προκειμένου προχωρήσουν προς το Bakhmut που είναι βασικός στόχος, καθώς η περιοχή βόρεια και δυτικά του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής είναι σχετικά πιο επίπεδη και πιο ανοιχτή από το έδαφος γύρω από τη δεξαμενή Vuhlehirske.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν κατά μήκος της γραμμής επαφής της πόλης Avdiivka στο Donetsk, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες χερσαίες επιθέσεις σε αυτήν την περιοχή στις 16 Ιουλίου

Kharkiv

Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin μπορεί να διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν την πόλη του Kharkiv και την υπόλοιπη μη κατεχόμενη Περιφέρεια του Kharkiv αλλά η ουκρανική αντίσταση είναι σθεναρή.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πάρουν την Dementiivka στα βόρεια της πόλης Kharkiv από τις 26 Ιουνίου, παρόλο που η κατάληψη της Dementiivka έχει περιορισμένη σημασία έναντι των ουκρανικών επιθετικών ενεργειών.
Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία κατοχικές αρχές συνεχίζουν να θέτουν όρους για την προσάρτηση της Περιφέρειας του Kharkiv.
Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης της Περιφέρειας του Kharkiv Vitaly Ganchev και ο αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) Leonid Pasechnik υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας και άμυνας στις 16 Ιουλίου, η οποία δείχνει ότι οι ρωσικές αρχές στην Περιφέρεια του Kharkiv προσβλέπουν σε μακροπρόθεσμη κατοχή. Ο επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης της Περιφέρειας του Kharkiv Vitaly Ganchev ανακοίνωσε προηγουμένως στις 6 Ιουλίου ότι η κατεχόμενη Περιφέρεια του Kharkiv θα αποτελείται από τις περιοχές Kupyansk, Izyum, Vovchansk και Kharkiv, οι οποίες ενσωματώνουν εδάφη που οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν ακόμη.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα εντείνουν τις απόπειρες χερσαίας επίθεσης βόρεια της πόλης του Kharkiv το επόμενο διάστημα.

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυροβολικό και με πυραύλους σε επίγειους στόχους σε όλο τον Νότιο Άξονα στις 15-16 Ιουλίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ (cruise) 4-6 Kh-101 υψηλής ακρίβειας σχεδιασμένοι να αποφεύγουν συστήματα αεράμυνας - στο Dnipro και στην περιοχή Dnipropetrovsk στις 15 Ιουλίου.
Πλάνα δείχνουν την ουκρανική αεράμυνα να αναχαιτίζει τουλάχιστον ένας από τους πυραύλους και τουλάχιστον δύο πύραυλοι έπληξαν κτίρια στο κέντρο του Dnipro.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι έπληξαν το εργοστάσιο κατασκευής μηχανών Yuzhny που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και επισκευή ουκρανικών συστημάτων Tochka-Us και MLRS στη βιομηχανική περιοχή του Dnipro.
Η χρήση πυραύλων Kh-101 για να χτυπήσουν οι ρώσοι ένα ουκρανικό στρατιωτικό εργοστάσιο θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιθυμούν να περιορίσουν τα ουκρανικά πλήγματα στη ρωσική στρατιωτική υποδομή στοχεύοντας τις ουκρανικές προμήθειες πυραυλικών συστημάτων.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη γραμμή επαφής και δεν διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις στις 16 Ιουλίου.
cc1_1.jpg

cc2_1.jpg

cc4_2.jpg
cc4_3.jpg

cc5_2.jpg
cc6_1.jpg
cc7_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης