Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ινδονησία καταργεί τον φόρο εξαγωγής φοινικέλαιου για να μειώσει τα αποθέματα

Η Ινδονησία καταργεί τον φόρο εξαγωγής φοινικέλαιου για να μειώσει τα αποθέματα
Η διακοπή των αποστολών, μια από τις μεγαλύτερες πράξεις προστατευτισμού των καλλιεργειών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησε σε υπερχείλιση των αποθεμάτων, ακόμη και όταν η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική εβδομάδες αργότερα.
Σχετικά Άρθρα

Η Ινδονησία θα καταργήσει την εισφορά εξαγωγής φοινικέλαιου μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε μια νέα προσπάθεια να ενισχύσει τις αποστολές και να μειώσει τα πλεονασματικά αποθέματά της, αναφέρει το Bloomberg.
Η εισφορά εξαγωγής μειώνεται στο 0 από 200 δολάρια τον τόνο για το αργό φοινικέλαιο από τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με κανόνα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.
Η απαλλαγή ισχύει και για άλλα προϊόντα φοινικέλαιου.
Η εισφορά, η οποία καταβάλλεται στον Οργανισμό Διαχείρισης του Ταμείου Φυτειών Φοινικοειδών της Ινδονησίας, θα επανέλθει στα 240 δολάρια τον τόνο εάν οι τιμές υπερβούν τα 1.500 δολάρια τον τόνο έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο αναζητά διέξοδο από τις επιπτώσεις της απόφασής του να απαγορεύσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου τον Απρίλιο για να συγκρατήσει τον εγχώριο πληθωρισμό τροφίμων. 

Η διακοπή των αποστολών, μια από τις μεγαλύτερες πράξεις προστατευτισμού των καλλιεργειών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησε σε υπερχείλιση των αποθεμάτων, ακόμη και όταν η κυβέρνηση άλλαξε πορεία εβδομάδες αργότερα.

Έκτοτε, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την επιτάχυνση των εξαγωγών και την αποστράγγιση των τοπικών προμηθειών, αλλά η προκύπτουσα αύξηση των αποστολών έστειλε τις παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου να πέσουν σχεδόν 50% από το κλείσιμο ρεκόρ του Απριλίου.
Ο φοίνικας είναι το πιο καταναλισκόμενο από όλα τα βρώσιμα έλαια και η τιμή του έχει τεράστιο αντίκτυπο στο κόστος των ανταγωνιστών του, όπως το σογιέλαιο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν πτώση 14% αυτή την εβδομάδα.
Οι εξαγωγές φοινικέλαιου της Ινδονησίας εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο σε 1,76 εκατ. τόνους, καθώς οι αποστολές ξεκίνησαν εκ νέου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η απόφαση για το εμπάργκο στις εξαγωγές

Υπενθυμίζεται ότι πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές του φοινικέλαιου άρχισε να εφαρμόζει από τις 28 Απριλίου η Ινδονησία, η μεγαλύτερη παραγωγός του προϊόντος αυτού παγκοσμίως, εξέλιξη που απειλούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την αγορά φυτικών ελαίων.
Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας ήταν αντιμέτωπη εδώ και πολλούς μήνες με ελλείψεις και άνοδο της τιμής του μαγειρικού λαδιού στην εσωτερική της αγορά και οι αρχές ανησυχούσαν ότι αυτό θα όξυνε την κοινωνική αναταραχή.
Οι αρχές της Ινδονησίας είχαν διευκρινίσει ότι το εμπάργκο αφορούσε τόσο το ακατέργαστο όσο και το επεξεργασμένο φοινικέλαιου.
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο είχε υπογραμμίσει ότι ο εφοδιασμός του πληθυσμού της χώρας αποτελεί «την ύψιστη προτεραιότητα».
«Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου είναι ειρωνικό (η Ινδονησία) να δυσκολεύεται να εφοδιαστεί μαγειρικό λάδι», παραδέχθηκε, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να συνεργαστούν.

Η Ινδονησία αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού, καθώς οι παραγωγοί προτιμούν να στέλνουν τα αποθέματά τους στο εξωτερικό για να εκμεταλλευθούν και την άνοδο των τιμών.

Η Τζακάρτα σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι τις εξαγωγές όταν η τιμή του μαγειρικού λαδιού θα έχει πέσει και πάλι στις 14.000 ρουπίες (97 σεντς) στη χώρα, αφού τις τελευταίες εβδομάδες σημείωσε άνοδο κατά 70%.
Από την αρχή του έτους παρατηρούνται στην Ινδονησία προβλήματα στον ανεφοδιασμό φοινικέλαιου, το οποίο στη χώρα χρησιμοποιείται ως μαγειρικό λάδι.
Πολλοί Ινδονήσιοι αναγκάζονται να περιμένουν επί ώρες σε ουρές έξω από κέντρα τα οποία διανέμουν επιδοτούμενο φοινικέλαιο.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την άνοδο των τιμών των τροφίμων συνέβαλε και στη μείωση της δημοτικότητας του Ουιντόντο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις.
Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου προέρχεται από την Ινδονησία, με την Ινδία, την Κίνα, την Ε.Ε. και το Πακιστάν να είναι οι βασικές χώρες που το εισάγουν.
Πέρυσι η χώρα είχε εξάγει 34,2 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή πολλών προϊόντων, όπως καλλυντικά, αλλά και τροφίμων.
Οι τιμές των βρώσιμων ελαίων έφτασαν ήδη σε ιστορικά υψηλές τιμές τον Μάρτιο λόγω του ανεπαρκούς εφοδιασμού παγκοσμίως εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι δύο χώρες αποτελούν σημαντικές εξαγωγούς ηλιέλαιου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης