Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πολιτική περιδίνηση η Ιταλία εν μέσω κρίσης – Τα 4 σενάρια για την τύχη της κυβέρνησης Draghi

Σε πολιτική περιδίνηση η Ιταλία εν μέσω κρίσης – Τα 4 σενάρια για την τύχη της κυβέρνησης Draghi
Στην πολιτική κρίση της Ιταλίας υπάρχουν 4 ανοιχτά σενάρια αλλά με πολύ διαφορετικές πιθανότητες μεταξύ τους
Σχετικά Άρθρα

Σε πολιτική περιδίνηση βρίσκεται η Ιταλία με τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Mario Draghi να επιμένει στην παραίτησή του, αν και ο Ιταλός πρόεδρος την απέρριψε.
Επί του παρόντος ο Draghi εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης με τον ιταλικό Τύπο να κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικοποίηση της κρίσης».
Στην πραγματικότητα υπάρχουν 4 ανοιχτά σενάρια αλλά με πολύ διαφορετικές πιθανότητες μεταξύ τους.
Όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο σενάριο είναι οι κάλπες

Σενάριο 1: Δεν αλλάζει τίποτα

Οι πολιτικές δυνάμεις της σημερινής πλειοψηφίας - ξεκινώντας από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Μ5S) - δηλώνουν έτοιμες να διατηρήσουν την υποστήριξη προς την κυβέρνηση, ο Draghi το αναγνωρίζει και συμφωνεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία μετά, πιθανώς, την παρουσίαση ενός νέου κυβερνητικού προγράμματος και την επακόλουθη ψήφο εμπιστοσύνης .
Αυτό το σενάριο θα το προτιμούσε ιδιαίτερα το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πάντως δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, πέραν των αντιρρήσεων του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, η Lega και η Forza Italia, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στη διατήρηση της κυβερνητικής συμμαχίας με το M5.

Σενάριο 2: Παραμονή Draghi


Ο πρωθυπουργός παραιτείται αλλά λαμβάνει νέα εντολή από τον αρχηγό του κράτους για να σχηματίσει την κυβέρνηση που θα μπορούσε να έχει την ίδια πλειοψηφία ή διαφορετική, μικρότερη ή μεγαλύτερη.
Αυτό το σενάριο προσκρούει στην αντίθεση του Draghi καθώς ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός έχει θέσει ως προαπαιτούμενο τη στήριξη από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Σενάριο 3: Νέα κυβέρνηση χωρίς M5S


Ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι δεν θέλει να συνεχίσει, παραιτείται και ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella δίνει σε κάποιον άλλο πολιτικό την εντολή να ολοκληρώσει τουλάχιστον τον νόμο για τον προϋπολογισμό και να πορευθεί η Ιταλία μέχρι τα τέλη του 2022 με μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Πιθανότεροι αντικαταστάτες του Draghi είναι ο υπουργός Οικονομικών Daniele Franco ή μια θεσμική προσωπικότητα όπως ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Giuliano Amato.
Οι πιθανότητες για την επικράτηση του εν λόγω σεναρίου δεν είναι πολλές καθώς η κεντροδεξιά δύσκολα θα δεχόταν μία τέτοια εξέλιξη με δεδομένη και τη στάση του Δημοκρατικού κόμματος.

Σενάριο 4: Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου


Ο Draghi επιβεβαιώνει ότι οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί ο βίος της κυβέρνησης δεν υπάρχουν πλέον.
Ο Ιταλός πρόεδρος δέχεται τη θέση αυτή και διαλύει το Κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία με τον σημερινό πρωθυπουργό προκειμένου να οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο επειδή η Ιταλία βρίσκεται σε οικονομική καμπή και επειδή θα χρειαζόταν τουλάχιστον ενάμισι μήνας προκειμένου να συγκληθεί το νέο Κοινοβούλιο θα μπορούσε ο Draghi να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τον Νοέμβριο ώστε να προωθηθούν κρίσιμοι νόμοι, όπως ο προϋπολογισμός.
Πρόκειται για το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες στην παρούσα φάση.
Όμως στην πολιτική, τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία και από τώρα μέχρι την Τετάρτη (20/7), όταν ο Draghi απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο, τα πάντα θα μπορούσαν να αλλάξουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης