Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεξικό: Σύλληψη διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών και πτώση ελικοπτέρου - Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του

Μεξικό: Σύλληψη διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών και πτώση ελικοπτέρου - Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του
Ο 69χρονος Rafael Caro Quintero βρισκόταν στον κατάλογο των 10 πλέον καταζητούμενων κακοποιών των αμερικανικών αρχών μετά την απαγωγή, τον βασανισμό και τη δολοφονία του πράκτορα της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), Enrique Camarena , το 1985 στο Μεξικό
Σχετικά Άρθρα

Συνελήφθη διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών στο Μεξικό, που συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των 10 πιο καταζητούμενων προσώπων στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για τον 69χρονο Rafael Caro Quintero, ιστορική μορφή του μεξικανικού οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή 15/7 στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.
Η σύλληψη του 69χρονου ιδρυτικού μέλους του καρτέλ της πολιτείας Guadalajara (Γουαδαλαχάρα) στα τέλη των χρόνων του 1970, έγινε από άνδρες του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολιτεία Chihuahua (Τσιουάουα) (βόρεια), σύμφωνα με τις πληροφορίες μεξικανικών ΜΜΕ.

Καταζητούμενος στις ΗΠΑ

Ο 69χρονος Rafael Caro Quintero βρισκόταν στον κατάλογο των 10 πλέον καταζητούμενων κακοποιών των αμερικανικών αρχών μετά την απαγωγή, τον βασανισμό και τη δολοφονία του πράκτορα της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), Enrique Camarena , το 1985 στο Μεξικό, σύμφωνα με το FBI.
Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 20 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του.
«Διατηρεί θέση με επιρροή στο καρτέλ Sinaloa και στην οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών Caro Quintero», σύμφωνα με το FBI.
Το 1985 είχε συλληφθεί για πρώτη φορά, , δικάστηκε και καταδικάστηκε από τις μεξικανικές αρχές να εκτίσει 40 χρόνια κάθειρξη, αλλά το 2013 δικαστής διέταξε να αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας διαδικαστικού ζητήματος. Η μεξικανική δικαιοσύνη διέταξε εκ νέου να συλληφθεί λίγο καιρό αργότερα.
Οι ΗΠΑ ζητούσαν επίσης να συλληφθεί ξανά και να εκδοθεί για την απαγωγή και τη δολοφονία του, Enrique "Kiki" Camarena, αμερικανού πράκτορα μεξικανικής καταγωγής, καθώς και διακίνηση ναρκωτικών.
Σημειώνεται ότι ο Rafael Caro Quintero είναι μια από τις βασικές προσωπικότητες της τηλεοπτικής σειράς «Narcos» που καταπιάνεται λεπτομερώς με την ίδρυση του καρτέλ στη Guadalajara , με τον μυστικό πόλεμο της DEA στο Μεξικό και την απαγωγή, τον βασανισμό και τον φόνο του πράκτορα "Kiki" Camarena.
Πάντως, στη φυλακή από το 1989 για τη δολοφονία του "Kiki" Camarena βρίσκεται ο αρχηγός του καρτέλ της Guadalajara , ο Miguel Ángel Félix Gallardo , ο οποίος είχε αρνηθεί την εμπλοκή του.
ψαρο.JPG

Οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον θα ζητήσει να εκδοθεί άμεσα ο Rafael Caro Quintero, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Merrick Garland, σημειώνοντας πως Μεξικανός αξιωματούχος είπε ότι θα εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν.
Σημειώνεται ότι πέρυσι αποφασίστηκε τελεσιδίκως η έκδοσή του στη γειτονική χώρα, μετά την απόρριψη της έσχατης έφεσής του.
Πάντως, η απροθυμία των μεξικανικών αρχών να προχωρήσουν στην έκδοσή του είχε προκαλέσει τριβές στο παρελθόν.
Ο βαρόνος των ναρκωτικών, πανίσχυρος τα χρόνια του 1980, συνελήφθη την εβδομάδα που συναντήθηκαν ο αμερικανός πρόεδρος J. Biden και ο μεξικανός ομόλογός του Andres Manuel Lopez Obrador.
Η σύλληψή του, παρόλο που δεν θεωρείται πλέον σημαντική στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έχει μεγάλη συμβολική αξία και μάλιστα, ο πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων της DEA στο εξωτερικό, ο Mike Vigil, τη χαρακτήρισε «πιθανόν μια από τις σημαντικότερες της τελευταίας δεκαετίας».

Πτώση ελικοπτέρου

Στους 14 ανέρχονται οι νεκροί και ένας είναι ο τραυματίας από τη συντριβή ελικοπτέρου Black Hawk των μεξικανικών ενόπλων δυνάμεων στην πολιτεία Σιναλόα (βόρεια), όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό του Μεξικού.
Έρευνα διεξάγεται για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τίποτε δεν υποδεικνύει ότι η συντριβή του Black Hawk συνδεόταν με την επιχείρηση που απέβη στη σύλληψη διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών, του Rafael Caro Quintero, σε άλλο τομέα της ίδιας πολιτείας χθες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Μεξικού.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης