Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ustenko (σύμβουλος Ζelensky): JP Morgan, HSBC, Citi και Crédit Agricole διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ustenko (σύμβουλος Ζelensky): JP Morgan, HSBC, Citi και Crédit Agricole διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Απίστευτες κατηγορίες για μερικές από τις σημαντικότερες τράπεζες του κόσμου…

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Αυτή η φράση θα μπορούσε να ταιριάζει γάντι στους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι, έχοντας προβεί σε σωρεία σφαλμάτων σε πολεμικό και διπλωματικό επίπεδο, κάνουν άλλο ένα, εξαπολύοντας κατηγορίες για τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου και στοχοποιώντας τα ως ένοχα για εγκλήματα πολέμου.
Ειδικότερα, η ουκρανική κυβέρνηση απαίτησε από επικεφαλής τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη να διακόψουν πάραυτα τους δεσμούς τους με ομίλους που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο, ενώ το «δεξί χέρι» του προέδρου Volodymyr Zelenskyy, Ustenko, μίλησε για «εγκλήματα πολέμου».
Ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου ζήτησε από τους τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου του Jamie Dimon της JPMorgan Chase και του Noel Quinn της HSBC, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν εταιρείες που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο και να διαπραγματεύονται μετοχές των ρωσικών ομίλων πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom και Rosneft.
Στις επιστολές, που είδαν οι Financial Times, οι οποίες στάλθηκαν αυτή την εβδομάδα και πήγαν επίσης στη Citigroup και την Crédit Agricole, οι τράπεζες κατηγορούνται ότι «παρατείνουν» τον πόλεμο, παρέχοντας πιστώσεις σε εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο ενώ τους παρέχεται η διαβεβαίωση ότι θα αποκλειστούν από τη μεταπολεμική Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στους FT, ο Ustenko είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας σκοπεύει να μηνύσει τις τράπεζες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μόλις τελειώσει ο πόλεμος και ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας συλλέγουν πληροφορίες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
«Κατά την άποψή μου [οι τράπεζες] διαπράττουν εγκλήματα πολέμου επειδή βοηθούν το καθεστώς Putin με συγκεκριμένο τρόπο», είπε, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χρηματοδοτούν την αγορά ρουκετών και πυραύλων που χρησιμοποιούνται εναντίον Ουκρανών.
Σύμφωνα πάντα με τις επιστολές του ουκρανού αξιωματούχου, οι HSBC και Crédit Agricole κατέχουν μετοχές στην Gazprom και τη Rosneft.
«Η Citigroup παρέχει πιστωτικές διευκολύνσεις στον ρωσικό κολοσσό πετρελαίου και φυσικού αερίου Lukoil και στη Vitol, η οποία εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η JPMorgan επεκτείνει τις πιστωτικές γραμμές στη Vito και έχει μετοχές σε Gazprom, Sberbank».
Η ουκρανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα οργισμένη με την JPMorgan, η οποία είχε δημοσιεύσει ένα report που προειδοποιούσε ότι οι προσπάθειες επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές στα «380 δολ. ανά βαρέλι».
Στην επιστολή προς τον Dimon, ο Ustenko ανέφερε ότι το ενημερωτικό σημείωμα ήταν «τρομακτικό, βασισμένο σε ανάλυση κακής ποιότητας» ενώ παραπονέθηκε γιατί την αναφορά στην «ουκρανική κρίση», αντί του κατά τη γνώμη του ορθότερου «ρωσική εισβολή».

Η απάντηση

Από τη μεριά της, η JP Morgan δεν αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς.
Σε ανακοίνωσή της, είπε ότι έπαιξε ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των δυτικών κυρώσεων.
«Η διαχείριση αυτών των εξελισσόμενων κυρώσεων ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα για όλα τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν εφαρμόσει γρήγορα και επιμελώς πολυμερείς κυρώσεις σε μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας, την κεντρική της τράπεζα, εταιρείες και ιδιώτες», πρόσθεσε.
Η Citigroup και η Crédit Agricole δεν απάντησαν απευθείας στα σχόλια του Ustenko, αλλά επανέλαβαν τις προηγούμενες δηλώσεις τους σχετικά με την αναστολή και την εξομάλυνση των δραστηριοτήτων στη Ρωσία.
Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σημειώνεται πως Citi και HSBC διαπραγματεύονται την πώληση του ρωσικού δικτύου τους.
Ιδιωτικά, οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι ήταν αδύνατο να εκχωρήσουν τις ρωσικές συμμετοχές τους λόγω κυρώσεων ή της αναστολής διαπραγμάτευσης ορισμένων μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης