Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Σαουδάραβες διπλασίασαν τις εισαγωγές ρωσικού μαζούτ και ετοιμάζονται για τους BRICS - Σε τι ελπίζει ο Biden;

Οι Σαουδάραβες διπλασίασαν τις εισαγωγές ρωσικού μαζούτ και ετοιμάζονται για τους BRICS - Σε τι ελπίζει ο Biden;
Άνοδο κατά 100% καταγράφει το ενεργειακό εμπόριο Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας
Σχετικά Άρθρα
Ενδεχομένως Ευρώπη και ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει στη Ρωσία, να έχουν περιορίσει ή και μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και υγρών καυσίμων, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες μεγάλες χώρες.
Για παράδειγμα, την Κίνα και την Ινδία, που το τελευταίο τετράμηνο έχουν αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού αργού, αλλά και τη Σαουδική Αραβία η οποία έχει διπλασιάσει τις ποσότητες ντίζελ και των άλλων υγρών καυσίμων που εισάγει από τη Ρωσία, με μεγάλη έκπτωση.
Η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο υπερδιπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού μαζούτ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, για να καλύψει τις ανάγκες των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών που με τη σειρά τους πρέπει να καλύψουν τις υψηλές ενεργειακές του καυτού καλοκαιριού, τόσο στις κατοικίες όσο και στους πετρελαιοπαραγωγικούς σταθμούς ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η παραγωγή πετρελαίου.
Τα στοιχεία του εμπορίου ενεργειακών πόρων που παρέχονται από το Reuters δείχνουν ότι οι Σαουδάραβες εισήγαγαν 647.000 τόνους (48.000 βαρέλια την ημέρα) μαζούτ από τη Ρωσία το δεύτερο τρίμηνο - έναντι 320.000 τόνων της περσινής αντίστοιχης περιόδου.
Η άνοδος του ενεργειακού εμπορίου Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας σημειώνεται στον απόηχο των δηλώσεων του πρόεδρου του Διεθνούς Φόρουμ BRICS Purnima Anand ότι οι Σαουδάραβες ετοιμάζονται να εισέλθουν στα BRICS.
Αν γίνει αυτό, αναμένεται να ενισχυθεί η πολυμερής συνεργασία μεταξύ των BRICS, και είναι εξαιρετικά απίθανο η Σαουδική Αραβία να να υποκύψει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για περιορισμό των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας.

Στη Τζέντα ο Biden

Σήμερα πάντως , 15/ 7, την ίδια μέρα που ο Anand ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στους BRICS, έφτασε στη Τζέντα ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Mohamed bin Salman.

Αναμένεται ότι δεν θα γίνουν δημόσιες ανακοινώσεις για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Στο πλαίσιο αυτό όμως η συνάντηση Biden με το διάδοχο στο σαουδαραβικού θρόνου είναι αμφίβολο τι μπορεί να αποδώσει.
Διότι ακόμη κι αν οι Σαουδάραβες ακόμη κι αν θέλουν, δεν μπορούν να αυξήσουν μονοι τους την παραγωγή.
Συν τοις άλλοις, οι ίδιοι  χρειάζονται το φθηνό ρωσικό μαζούτ και καθώς φαίνεται σχεδιάζουν να ενταχθούν στην αναπτυσσόμενη οικονομική λέσχη των BRICS ώστε να αποστασιοποιηθούν από τις δυτικές χώρες και να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τη Ρωσία και την Κίνα.
Η άνοδος των BRICS και η πιθανή ένταξη των Σαουδάραβων σε αυτούς θα έδειχνε πώς οι ΗΠΑ χάνουν σταδιακά τον έλεγχο της διεθνούς τάξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης