Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τον εμβολιασμό για covid 19 προκαλούνται και... ψυχικές διαταραχές – Τι ακριβώς συμβαίνει;

Μετά τον εμβολιασμό για covid 19 προκαλούνται και... ψυχικές διαταραχές – Τι ακριβώς συμβαίνει;
Συνολικά 10 αναφορές έχουν κατοχυρωθεί στην ιατρική βιβλιογραφία σημειώνοντας περιπτώσεις νεοαναπτυγμένης ψυχικής ασθένειας μετά τον εμβολιασμό των ασθενών με εμβόλια COVID-19
Σχετικά Άρθρα
Φτάνοντας πλέον στον Ιούλιο του 2022 και μετά από την τεράστια κόπωση της πολυετούς πανδημίας, το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τα αμφιβόλου αποτελέσματος εμβόλια για τον COVID-19.
Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, συνεχίζουν να καταγράφονται αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Μέχρι στιγμής, συνολικά 10 αναφορές έχουν κατοχυρωθεί στην ιατρική βιβλιογραφία σημειώνοντας περιπτώσεις νεοαναπτυγμένης ψυχικής ασθένειας μετά τον εμβολιασμό των ασθενών με εμβόλια COVID-19.

Νέες ψυχιατρικές διαταραχές εμφανίστηκαν σε υγιή άτομα μετά τον εμβολιασμό

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2022 στο Asian Journal of Psychiatry εξέτασε 11 περιπτώσεις ψυχιατρικών αντιδράσεων είτε σε mRNA είτε σε εμβόλια COVID-19 που βασίζονται σε επίσημους φορείς.
Το αρχικό άρθρο ανέφερε 14 περιπτώσεις και μετά από ανασκόπηση επιβεβαιώθηκαν 11 περιπτώσεις με ψυχιατρικές διαταραχές και τρεις λιγότερο σχετικές περιπτώσεις αποκλείστηκαν.
Τέσσερις περιπτώσεις ήταν γυναίκες, έξι ήταν άντρες, ενώ άγνωστο παρέμεινε το τελευταίο περιστατικό.
Η μέση ηλικία ήταν τα 40 έτη.
Από αυτές τις 11 περιπτώσεις, υπήρχαν πέντε περιπτώσεις ψύχωσης.
Τρεις περιπτώσεις αναφέρθηκαν με ψυχικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αποπροσανατολισμό, παραισθήσεις και ασταθή επίδραση εντός λίγων ωρών έως και 10 ημερών από τον εμβολιασμό.
Δύο περιπτώσεις είχαν μανία και ένα είχε κατάθλιψη.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ανεπιθύμητων ενεργειών εντοπίστηκαν μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.
Η έναρξη των συμπτωμάτων ήταν από λίγες ώρες έως και 10 ημέρες από τον εμβολιασμό σε όλες τις περιπτώσεις.
Σχεδόν οι μισές από τις ψυχιατρικές εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν αφορούσαν τη χορήγηση του εμβολίου της Oxford-Astrazeneca.
Πάντως εύλογα δημιουργείται το ερώτημα του αν είναι δυνατή η αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και ψυχιατρικών διαταραχών καθώς η χρονική συγκυρία ταυτίζεται.

Οι περίεργες συμπτώσεις...

Τον Οκτώβριο του 2021, δημοσιεύτηκε μια ακόμη έκθεση στο περιοδικό Psychiatry Research.
Η έκθεση συντάχθηκε από ειδικούς από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη και του Northport Veteran Administration Medical Center στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση περιγράφει έναν 31χρονο Ισπανόφωνο άνδρα που δεν είχε ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών.
Αφού έλαβε την πρώτη του δόση ενός εμβολίου mRNA για τον COVID-19, ανέπτυξε παράξενη και συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα, έγινε ανήσυχος, άγρυπνος και πομπώδης, ενώ βίωσε και παραισθήσεις.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο άνδρας έλαβε μια δεύτερη δόση του εμβολίου και τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν σημαντικά.
Αυτή η περίπτωση δείχνει τη συσχέτιση μεταξύ της έναρξης της νόσου και της δόσης και του χρόνου του εμβολιασμού.
Αυτό υποδηλώνει μια αιτιώδη σχέση μεταξύ των ψυχιατρικών συμπτωμάτων αυτού του ασθενούς και του εμβολιασμού.
Υπήρξε άλλη μια περίπτωση ψύχωσης που προκλήθηκε από εμβόλιο που δεν ήταν mRNA .
Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής είναι ένας άνδρας 51 ετών χωρίς ιστορικό ψύχωσης ή νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης και χωρίς οικογενειακό ιστορικό ψυχικής νόσου.
Είχε ζήσει τα πρώτα του χρόνια σε ένα στοργικό και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον και δεν βίωσε κανένα σημαντικό τραύμα.
Έχει μια πολυμήχανη προσωπικότητα, μια επιτυχημένη καριέρα και έναν σταθερό μακροχρόνιο σύντροφο.
Αυτός ο άνδρας έλαβε την πρώτη του δόση του εμβολίου AstraZeneca (AZ) στα μέσα Μαρτίου 2021.
Λίγες ημέρες αργότερα, εμφάνισε συμπτώματα που έμαοιαζε με γρίπη και έναν σοβαρό πονοκέφαλο.
Δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό, η σύζυγός του παρατήρησε ότι αντιμετώπιζε γνωστική εξασθένηση, αισθανόταν σύγχυση στον χρόνο και τον τόπο, ότι δεν μπορούσε να γράψει κάτι ουσιαστικό και ότι είχε ακουστικές παραισθήσεις.
Η συμπεριφορά του άλλαξε περίεργα και σταμάτησε να τρώει, να πίνει και να επικοινωνεί.
Έτσι, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στα επείγοντα.
Η αξονική τομογραφία κεφαλής και οι συνήθεις εξετάσεις αίματος δεν έδειξαν ανωμαλίες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην ψυχιατρική μονάδα.
Δεν βρέθηκε άλλη αιτία ασθένειας και το διάστημα μεταξύ του εμβολιασμού του και της έναρξης της ψύχωσης ήταν σύντομο. Στη συνέχεια, τα συμπτώματα του ασθενούς υποχώρησαν από μόνα τους χωρίς τη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων. Ως εκ τούτου, προσδιορίστηκε δοκιμαστικά ότι η ψυχιατρική ασθένεια αυτού του ασθενούς προκλήθηκε από το εμβόλιο COVID-19 αν και η πιθανότητα αυτοάνοσης εγκεφαλίτιδας δεν αποκλείστηκε εντελώς.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της ψύχωσης μετά τον εμβολιασμό;

Ο όρος «νέα έναρξη ψύχωσης» αναφέρεται στην πρώτη εμφάνιση ψύχωσης σε ασθενή που δεν έχει προηγούμενο ιστορικό ψύχωσης. Και οι δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις είναι νέας έναρξης ψύχωσης και η έναρξη της νόσου τους ήταν πολύ κοντά στον χρόνο του εμβολιασμού, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η έναρξη της νόσου να σχετίζεται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Γιατί τα εμβόλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ψύχωση;

Πρώτον, ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση στο σώμα, η οποία απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες φλεγμονωδών κυτοκινών που μπορεί να βλάψουν τη δομή και τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων και να αυξήσουν τον κίνδυνο ψύχωσης
Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Neurology το 2021, μεταξύ 129.008 ασθενών με λοίμωξη από COVID-19 σε 23 μελέτες, εντοπίστηκαν 138 άτομα με εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου).
Σε αυτούς τους ασθενείς, ο μέσος χρόνος από τη διάγνωση της λοίμωξης COVID-19 έως την έναρξη της εγκεφαλίτιδας ήταν 14,5 ημέρες, με ποσοστό νοσηρότητας 0,2 τοις εκατό και μέσο ποσοστό θνησιμότητας 13 τοις εκατό.
Τα κοινά συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας περιλαμβάνουν απώλεια ή μειωμένο επίπεδο συνείδησης (77,1 τοις εκατό), αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση (72,3 τοις εκατό), επιληπτικές κρίσεις, πονοκεφάλους και αδυναμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης