Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στις 20/7 το Κοινοβούλιο κρίνει την τύχη της κυβέρνησης Draghi – Tεράστιο το πλήγμα για την Ευρώπη, εάν πέσει

Ιταλία: Στις 20/7 το Κοινοβούλιο κρίνει την τύχη της κυβέρνησης Draghi – Tεράστιο το πλήγμα για την Ευρώπη, εάν πέσει
Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο το πιθανότερο σενάριο εάν δεν επιβιώσει στην ψηφοφορία της Τετάρτης 20 Ιουλίου η κυβέρνηση Draghi
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου το ιταλικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει εάν η κυβέρνηση του Mario Draghi θα συνεχίσει το έργο της ή αν η Ιταλία θα βυθιστεί σε πολιτική κρίση και αστάθεια σε μια χρονική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Μετά την απόφαση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, να απέχει από την χθεσινή ψηφοφορία για το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ – το οποίο υπερψηφίστηκε - ο Mario Draghi υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Sergio Mattarella, ο οποίος όμως δεν την έκανε δεκτή.
Αν και επί της ουσίας, η στάση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δεν συνεπάγεται την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (χωρίς τις ψήφους του Κινήματος των Πέντε Αστέρων η κυβέρνηση Draghi έχει 451 έδρες στη Βουλή όταν το όριο της πλειοψηφίας είναι 321 ενώ και στη Γερουσία έχει 206 έδρες επί συνόλου 315 χωρίς το Κίνημα) , ο Draghi υποστήριξε ότι «η μη συμμετοχή των Πέντε Αστέρων στην ψήφο εμπιστοσύνης ήταν πολύ σημαντική από πολιτική άποψη» και ότι «ο συνασπισμός εθνικής ενότητας δεν υπάρχει πια».

Επιβίωση ή πρόωρες εκλογές;

Με την άρνηση του Mattarella να αποδεχθεί την παραίτηση Draghi, η τύχη της ιταλικής κυβέρνησης περνά από το Κοινοβούλιο, το οποίο είναι και αυτό που θα κρίνει εάν στις 21 Ιουλίου θα υπάρχει κυβέρνηση ή εάν η Ιταλία θα περάσει για ακόμα φορά την πόρτα της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας, σε μια περίοδο που το μόνο που απαιτεί είναι σταθερές κυβερνήσεις για τη λήψη κρίσιμων και σημαντικών αποφάσεων.
Αν και τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Lega, Forza Italia, Δημοκρατικό Κόμμα) στηρίζουν την κυβέρνηση Draghi, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα συμβεί στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης και αν ιταλική κυβέρνηση θα επιβιώσει.
Ακόμα όμως και αν η κυβέρνηση Draghi επιβιώσει, είναι προφανές πως το επεισόδιο αυτό με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα είναι μόλις το πρώτο σε μια σειρά πολιτικών αντιπαραθέσεων που θα πρέπει να αναμένονται το επόμενο διάστημα ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και κυβερνητικούς εταίρους, δεδομένου ότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες ούτως ή άλλως για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση Draghi πέσει, τότε οι πρόωρες εκλογές – ενδεχομένως το φθινόπωρο - φαντάζουν μονόδρομος, όπως άλλωστε άφησαν να εννοηθεί και οι ηγέτες τόσο της Lega όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος, των δύο δηλαδή μεγαλύτερων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τριγμοί στην Ευρώπη

Πάντως, εάν αυτή η πολιτική κρίση στην Ιταλία εξελιχθεί σε κατάρρευση της κυβέρνησης Draghi, είναι προφανές πως το πλήγμα για την Ευρώπη θα είναι τεράστιο, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ θα χάσει μια προσωπικότητα, που αν μη τι άλλο σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς απέπνεε σιγουριά και ασφάλεια.
Άλλωστε το γεγονός ότι ο Draghi είχε τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και συνδιαμόρφωνε τις αποφάσεις σε μια περίοδο οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, αποτελούσε ένα μεγάλο «μαξιλάρι ασφαλείας» τόσο για τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz όσο και για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους είναι αντιμέτωποι με μεγάλα πολιτικά προβλήματα και προκλήσεις στο εσωτερικό τους.
Αυτό άλλωστε επισήμανε και ο γερουσιαστής της Forza Italia, Antonio Saccone, ο οποίος υπογράμμισε πως η κατάρρευση της κυβέρνησης Draghi θα πυροδοτούσε τον κίνδυνο της «αποσταθεροποίησης της Ευρώπης», κάτι που όπως είπε, θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Η αντίδραση των αγορών

Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία και οι αγορές. Είναι χαρακτηριστικό πως το ευρώ υποχώρησε χθες Πέμπτη 14/7 περαιτέρω έναντι του δολαρίου, ενώ η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και των γερμανικών αυξήθηκε.
Πολλοί αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως τυχόν αποχώρηση του Draghi δεν θα επηρεάσει μόνο την ιταλική οικονομία, αλλά όλη την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως μαζί με τον πρόεδρο Macron έχει υπερασπιστεί τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, σχέδιο πάντως που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Απώλεια

Ο Wolfango Piccoli, πολιτικός αναλυτής της Teneo λέει στο Politico πως «τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου στήριξης για τη μείωση των επιπτώσεων στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να καταρτιστούν χωρίς την παρουσία του Draghi».
Σημειώνεται πως ο Draghi ήταν άλλωστε από αυτούς που πίεσε έντονα για να υπάρξει ένα ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο, και ενδεχομένως και για το φυσικό αέριο.
«Αυτές είναι πρωτοβουλίες όπου ο Draghi θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
Θα τον ακούσουν στην Ευρώπη, και μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Biden.
Θα μπορούσε να είναι μια απώλεια για την Ευρώπη» υποστήριξε ο Piccoli.

Πολιτικές ισορροπίες

Πάντως, αρκετοί Ιταλοί βουλευτές επισημαίνουν πως ούτως ή άλλως ο πολιτικός χρόνος του Draghi έφτανε στο τέλος του, δεδομένου ότι σε λίγους μήνες είναι προγραμματισμένες οι βουλευτικές εκλογές.
Ωστόσο, δεν είναι τελείως ξεκάθαρο αν ο Giuseppe Conte από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα αποσύρει τη στήριξη του από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι θα ήθελε να έχει συνομιλίες με τον Draghi επί των αιτημάτων που έχει καταθέσει το κόμμα του.
Η μη στήριξη όμως του Κινήματος στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης συνεπάγεται και το τέλος της κυβέρνησης Draghi και άρα τις πρόωρες εκλογές.

Πρώτη η ακροδεξιά

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτη δύναμη αυτή τη στιγμή με 23,5% είναι το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia, το οποίο είναι και το μοναδικό που κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Draghi.
Όσον αφορά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει το 21,7%, η Lega κινείται στα επίπεδα του 14,5%, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στο 11,5% ενώ το δεξιό Forza Italia στο 7,8%.
italy_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης